Cizre'de uyuşturucu kullanımına emniyetten yanıt: Sayısal veriye ulaşılamaz

Cizre, Silopi, Beytüşşebap, Uludere ilçelerinde madde bağımlılığında artış olduğu gündemdeki yerini korurken Cizre Emniyet Müdürlüğü son yıllarda kaç kişiye bu nedenle işlem yapıldığı soruya “İstatistiki bilgiye ulaşılamaz” yanıtını verdi. Yanıtta 2019'da İçişleri Bakanlığı'nın yayımlandığı rapor işaret edildi.

Abone ol

DUVAR – Şırnak'ın Cizre, Silopi, Uludere, Beytüşşebap ilçelerinde son yıllarda artan uyuşturucu kullanımı ve satıcılığı gündemdeki yerini koruyor. Bölgedeki uzmanlar yetkililere, “Uyuşturucu konusu burada korona virüsünden daha tehlikeli” diyerek destek çağrısında bulunuyor. Konuyla ilgili Şırnak Valiliği ve Cizre Emniyet Müdürlüğü'ne CİMER'den yaptığımız '1 yıl içerisinde uyuşturucu madde satıcılığından kaç kişiye işlem yapıldı, uyuşturucu madde kullanımından dolayı 1 yıl içerisinde kaç kişiye işlem yapıldı' sorularımıza ise, “İstatistiki veriye ulaşım sağlanamaz” yanıtı verildi.

Gazete Duvar'ın gündeme getirdiği 'Şırnak'ta uyuşturucu kullanımı patladı: Sadece bir köyde 30 kişi madde bağımlısı' haberinin ardından bölgede yaşayan aileler ve konuyla ilgili çalışan uzmanlar yetkililere seslerini duyurmaya devam ediyor. Uzmanlar, özellikle Silopi, Cizre ve Beytüşşebap ilçelerinde uyuşturucu kullanımı ve satıcılığında son 5 yıl içerisinde olağanüstü bir artış yaşandığını söylüyor. Konu Meclis gündemine de taşındı. HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Meclis araştırması için önerge vererek, "Uyuşturucu kullanım oranının bu denli artması, bu duruma göz yumulduğunu göstermektedir" dedi. Ancak Meclis'te konuyla ilgili henüz bir çalışma yapılmış değil.

Öte yandan konuyla ilgili ailelere ve madde bağımlılarına bölgede hiçbir eğitim verilmiyor. Madde bağımlılığı ile ilgili de tedavi merkezleri yüzlerce kilometre uzaklıkta. Bölgede konuştuğumuz birçok kişi şunları söyledi: “Tedavi merkezleri yapılsın. Burada ailelere ve bu bataklığa düşmüş gencecik insanlara eğitimler verilsin. Bu kadar sessiz kalınmasını istemiyoruz. Bir bakan gece yarısı Cizre'ye gelsin, burada neler yaşandığını gözleriyle görsün. Gencecik çocuklar heba oluyor. Bunun altında yatan nedenleri bulsunlar. Aileler bu yüzden parçalandı. 'Benim çocuğum da bu işe bulaşır' korkusuyla aileler çocuklarına da haklı olarak baskı yapıyor. Bu kadar sahipsiz bırakılmamalıyız!”

EMNİYET: BİLGİ PAYLAŞILAMAZ

Konuyla ilgili bugüne kadar kaç kişiye işlem yapıldı? Bu soruya henüz bir yanıt verilmiş değil. Cumhurbaşkanı İletişim Merkezi'ne (CİMER) nüfusun en fazla olduğu Cizre'yle ilgili "Bir yıl içerisinde uyuşturucu madde satıcılığından dolayı kaç kişiye işlem yapıldı, sadece bir yıl içerisinde uyuşturucu madde kullanıcılığından dolayı kaç kişiye işlem yapıldı?" sorularına Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü şu yanıtı verdi: “Birimimizce yapılan incelemede; bireysel olarak böyle bir istatistiki verinin ulaşımının sağlanamayacağı, gerekli bilgilerin gerekli merciler tarafından Kamuoyuyla paylaşıldığı tespit edilmiş olup, bahse konu başvuru ile ilgili olarak istatistiki bilgiler bireysel olarak paylaşılamamaktadır.”

RAPOR NE DİYOR?

Emniyetin bahsettiği rapor, 2019 yılında İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan rapor. Raporda uyuşturucuya başlama nedeni olarak aile, merak, aile içi sorunlar, kişisel sorunların giderimi gibi etkenler gösteriliyor. Raporda bölgelere göre uyuşturucu madde kullanımı ve satıcılığıyla ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Raporda sadece yıllara göre narko timler tarafından müdahale edilen olay ve şüpheli sayısına yer verilmiş:

2015 olay sayısı: 12 bin 877, şüpheli sayısı: 22 bin 19

2016 olay sayısı: 12 bin 123, şüpheli sayısı: 19 bin 164

2017 olayı sayısı: 26 bin 4, şüpheli sayısı: 51 bin 381

2018 olay sayısı: 37 bin 92, şüpheli sayısı: 66 bin 535

Şırnak'ta uyuşturucu kullanımı patladı: Sadece bir köyde 30 kişi madde bağımlısı