'Çocuğun yüksek yararını gözetme anlamında sorumluluk alınmalı'

Ege Bölgesinde bu yıl 573 hak ihlali yaşandığını açıklayan İHD İzmir Şubesi, “Çocuk hak ve ihlallerinden sorumlu devlet yetkilileri ve yetkili kurumlar, siyasi güçler sorumluluk almalıdır” dedi.

Abone ol

İZMİR – İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHD İzmir Şubesi Sekteri Ali Aydın, neredeyse tüm ülkelerin kabul ettiği 1989 Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye dikkat çekerek, bu sözleşmenin ayrımcılık yapmama, çocuğun üstün yararı, çocuğun varlığını ve gelişimini sürdürmesini sağlamak ve katılım olmak üzere 4 ana ilkeyi benimsediğini hatırlattı.

'HER 15 SANİYEDE BİR ÇOCUK BESLENEMEDİĞİ İÇİN ÖLÜYOR'

Gerek ülkemizde gerek tüm dünyada çocukların en temel haklarının tehlike altında olduğunu söyleyen Aydın, “Çocuklar tüm dünyada her gün çocuk işçilik, çocuk mahpusluk, cinsel istismar, erken yaşta evlilik, zorla çalıştırılma, temel besin maddelerine erişememe, bulaşıcı hastalıklardan, savaşlardan etkilenme gibi tehditlerle karşı karşıya kalmaktadırlar” dedi. Her 15 saniyede bir çocuğun beslenemediği için öldüğüne dikkat çeken Aydın, hayatta kalabilen milyonlarca çocuğun ise yetersiz beslenmenin öğrenme bozuklukları ve fiziksel engeller gibi olumsuz etkilerini yaşadığını belirtti.

'ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARININ KORUNMASINA İLİŞKİN TEMEL POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMEDİ'

Sözleşmelere taraf olmasına rağmen Türkiye'nin çocuğun üstün yararının korunmasına ilişkin temel politikaları hayata geçirmediğinin altını çizen Aydın, “Ülkemizde ve yaşadığımız evrende yaşanan Çocuk Hak İhlallerinin sonlanması dileğimizdir. Çocuk hak ve ihlallerinden sorumlu devlet yetkilileri ve yetkili kurumlar, siyasi güçler çocuğun yüksek yararını gözetme anlamında sorumluluk almalıdır. Çocuğun iyilik halini güçlendirmek ve gözetmek için eğitim, sağlık, sosyal hizmetlerden yararlanma ve adalet sistemine kadar koruyu, önleyici, eşitlikçi, onarıcı ve çocuğun katılımının sağlanacağı bir sistem ile bunu mümkün kılmalıdır” diye konuştu.

Aydın, son olarak 2022 yılı ocak-eylül dönemi çocuk mağduriyetine ilişkin verileri paylaştı. İzmir, Aydın, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Muğla, Denizli ve Balıkesir'de yaşanan hak ihlalleri verileri şöyle:

* İhmal sonucu çocuk ölümü: 13

* Çocuğa taciz: 31

* Çocuğa tacizin örtbas edilmesi: 29

* Çocuğa ebeveyn istismarı: 3

* Çocuğa istismarda iyi hal indirimi: 1

* Adli yaralama: 30

* Çocuklara ait kişisel verilerin paylaşılması, çocuğun üstün yararının ihlali: 1

* Şüpheli ölüm: 4

* Çocuğa istismar: 20

* Çocuğa darp: 2

* Çocuğa şantaj-hakaret: 1

* Çocuğa ait görüntülerin dijital ortamda depolanması: 29

* Kayıp: 12

* Zehirlenme yolu ile çocuk sağlığında ihmal: 150

* Gözaltı: 2

* Sosyal medya üzerinden taciz: 2

* Engelli çocuğa darp: 3

* Çocuğa gözaltında çıplak arama: 1

* Zihinsel engelli çocuğa cinsel istismar: 2

* Tarım işinde çalışan çocuk yaralanması: 6

* İstismar sonucu çocuk ölümü: 1

* Ateşli silahla ölüme sebep: 1

* Çocuğun suça itilmesi: 5

* Çocuğa psikolojik istismar: 1

* İhmal sonucu çocuk yaralanması: 10

* Ateşli silahla yaralama: 1

* Ebeveyn tarafından çocuğa darp: 2

* Aile bireyi tarafından psikolojik şiddet: 3

* Ebeveyn şiddeti ile çocuk ölümü: 3

* Eğitimde ayrımcılık: 1

* Erken yaşta çalıştırılan çocuk ölümü: 1

* Engelli çocuğa cinsel istismar: 1