Çocuk felcinin yayıldığı Gazze'de ateşkes çağrıları: 'Salgın hastalıklar dizginlenemiyor'
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 43 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail basını, bir heyetin Gazze'de ateşkes ve rehine takası görüşmeleri için Katar'a gideceğini yazdı.
DUVAR - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik dün gün boyunca devam eden hava saldırıları sonucu 43 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in dün Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarının yol açtığı can kayıplarına dikkat çekti. İsrail ordusunun Gazze vilayetinin farklı noktalarına düzenlediği beş hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere en az 18 sivilin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığını aktaran Basal, Gazze Şeridi'nin orta kesimine yönelik dört hava saldırısında da 12 Filistinlinin öldüğünü belirtti.
AA'nın aktardığına göre, İsrail savaş uçaklarının güneydeki Han Yunus kentinde de 3 noktayı bombaladığına işaret eden Basal, bu hava saldırılarında en az 13 sivilin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını ifade etti. İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 589'u çocuk, 10 bin 980'i kadın olmak üzere 40 bin 435 Filistinli yaşamını yitirdi, 93 bin 534 kişi yaralandı.
İSRAİL BASINI: İSRAİL HEYETİ, MÜZAKERELER İÇİN KATAR'A GİDECEK
İsrail basınına yansıyan haberlerde ise İsrail'den bir heyetin Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehine takası müzakereleri için bugün arabulucu ülkelerden Katar'ın başkenti Doha'ya gideceği bildirildi. Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, ordu, dış istihbarat teşkilatı Mossad ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) oluşan İsrail heyeti, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması için Kahire'de yapılan müzakerelerin ardından Tel Aviv'de istişareler gerçekleştirdi.
Uzman heyet istişarelerin ardından müzakereler için bugün Doha'ya gidecek. Haberde, heyetin anlaşmanın genel hatlarına ilişkin açık konularda bulunan boşlukların azaltılması amacıyla arabulucularla görüşmelere devam etmesinin beklendiği kaydedildi. Ayrıca heyetin ateşkes anlaşması ve rehine takası konusunda İsrail ve Hamas ile müzakerelere devam eden Mısır, Katar ve ABD'li temsilcilerle görüşmesi öngörülüyor.
KAHİRE'DEKİ MÜZAKERELERDEN ATEŞKES ÇIKMAMIŞTI
Hamas ve İsrail arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması için dolaylı müzakere zirvesinin 25 Ağustos Pazar günü ABD, Katar ve Mısırlı yetkililerin katılımıyla Kahire'de yapılmıştı. İsrail devlet televizyonu KAN, ateşkes ve esir takası anlaşması müzakereleri için Kahire'de bulunan İsrail heyetinin pazar günü ülkeye döndüğünü açıklamıştı.
Haberde, adı açıklanmayan İsrailli yetkililerin Kahire'deki görüşmelerle ilgili olarak, "Bugün Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedilme şansı zayıftı" ifadesine yer verilmişti. Yetkililer, "Heyetin aldığı yetki, Philadelphi Koridoru'nda anlaşmaya varılmasına imkan vermiyor" demişti. Hamas'tan üst düzey bir yetkili ise ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da açıkladığı ateşkes teklifine bağlı olduklarını, Kahire'de kendilerine sunulan yeni teklifini 'İsrail işgalini kalıcı hale getireceği' gerekçesiyle reddettiğini belirtmişti.
BM'DEN ÇOCUK FELCİ AŞISI İÇİN İNSANİ ARA ÇAĞRISI
İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de çocuk felci de yayılmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ortakları Gazze Şeridi'nde 640 binden fazla çocuğun çocuk felci aşısı olması için çatışmalara insani araya ihtiyaç olduğunu açıkladı.
UNRWA tarafından yapılan açıklamada, UNICEF, DSÖ ve ortaklarının Gazze Şeridi'ndeki 640 binden fazla çocuğa çocuk felci aşısı yapılması konusunda hazır olduklarını duyurdu. Fakat çocuk felci aşılarının yapılabilmesi için insani gerekçelerden dolayı bölgede çatışmalara insani ara verilmesi gerektiği kaydedildi. İnsani aranın ertelenmesi durumunda çocuklar arasındaki çocuk felcinin yayılma riskinin artacağı konusunda uyarıda bulunuldu.
UNICEF’ten yapılan açıklamada ise Dünya Sağlık Örgütü, UNRWA ve diğer ortaklarıyla birlikte Gazze'ye 1,2 milyon doz tip 2 çocuk felci aşısı getirildiği, Gazze'de 640 binden fazla çocuğun aşılanmasının planlandığı belirtildi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de dün yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen daha geniş müzakereler dışında, çocuk felci aşılaması yapılabilmesi için Gazze'de 3 günlük acil insani ateşkes çağrısı yapmış, bunu 'insanlığın talep ettiğini' söylemişti.
BELÇİKA: SU, GIDA VE SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM SAVAŞ SİLAHI DEĞİLDİR
Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez de İsrail'in Gazze'ye yönelik 10 aydır süren saldırıları neticesinde bölgede salgın hastalıklar ve çocuk felcinin baş gösterdiğini ifade ederek derhal ateşkes sağlanması için müzakerelerin yapılması çağrısında bulundu.
Gennez, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı video paylaşımda, İsrail'in Gazze'ye yönelik 10 aydır süren saldırıları nedeniyle bölgedeki insani durumun 'dayanılmaz bir hal aldığına' dikkat çekerek "Açlık ve salgın hastalıklar dizginlenemiyor" ifadesini kullandı.
Salgın hastalıkların yayıldığı ve çocuk felcinin yeniden ortaya çıktığını belirten Gennez, "Bu arada İsrail ordusu tahliye emirleri vermeye devam ediyor. Bu da krizin patlak vermesinden bu yana ilk kez Filistinlilerin son çaresi olan Birleşmiş Milletler'in artık sahada olmadığı anlamına geliyor" dedi. Gennez, su, gıda ve sağlık hizmetlerine erişimin 'savaş silahı olmadığını ve hiçbir koşulda bu maksatla kullanılmaması gerektiğini' vurgulayarak Gazze'de derhal ateşkes sağlanması için müzakerelerin yapılması çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, 23 Ağustos tarihinde Gazze'de su ve sanitasyon sorunu nedeniyle hijyen sıkıntısının had safhaya ulaştığını, bölgede '25 yıl sonra ilk defa' çocuk felci vakasının tespit edildiğini belirtmişti.
(ANADOLU AJANSI)