Çocuk istismarcıları daha az ceza alacak

Anayasa Mahkemesi, 15 yaşından küçük çocuklara yönelik 8 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezasını çok gördü, maddeyi iptal etti.

Abone ol

DUVAR - Çocuklara yönelik tecavüze en az 16 yıl hapis cezası verilmesi hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi, bu kez de çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi kuralını iptal etti. Bu cezanın suçla yaptırım arasında bulunması gereken adil dengeyi ortadan kaldıracak ölçüde ağır olduğunu savunan Yüksek Mahkeme, çocuğun yaşını tamamlayarak birlikteliğin resmi evliliğe dönüşmesi gibi olayın özelliklerinin dikkate alınarak ceza tayin edilmesini önerdi. Bu kapsamda, cezanın indirilmesi için yeni düzenleme yapılması amacıyla hükümete 6 ay süre verildi.

PAKSÜT: İNFİAL YARATIR

Üyelerden Osman Paksüt, iptal kararının hakkaniyete uygun bir çözüm getirmeyeceğini belirterek, “İptal kararı örneğin 12-13 yaşındaki çocuğa yönelik 40-50 yaşlarındaki failin işleyebileceği bir cinsel istismar suçuna da 8 yıl hapsi çok görmek suretiyle toplumda infial yaratacak sonuçların önünü açmaktadır” dedi.

DAVA BAFRA’DA AÇILMIŞTI

Bafra Ağır Ceza Mahkemesi, baktığı bir çocuk istismarı davasında Türk Ceza Yasası’nın 103. maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yerel mahkeme dilekçesinde, 15 yaşını tamamlamamış çocuklara yönelik cinsel istismara 8 yıldan 15 yıla kadar ceza öngören maddede “mağdurun rızasına hukuki sonuç tanınmadığı, bu mağdurların rızasıyla yaşadığı cinsel eylemler hakkında cezanın çok yüksek olduğunu” savundu. Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi, oy çokluğuyla çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye 8 yıldan 15 yıla, istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde ise cezanın 3 yıldan 8 yıla kadar olmasını öngören yasa maddesini iptal etti.

'SANIKLAR DAHA AZ CEZA ALACAK'

Ceza hukukçusu Prof Dr. Ersan Şen, konuya ilişkin şunları söyledi: "Bu karar uyarınca eğer Meclis 6 ay içerisinde yeni bir düzenleme yapmazsa, o 6 ayın sonunda çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçlarına ilişkin tüm davalarda sanıklara, mağdurlar sanki yetişkinlermiş gibi ceza uygulanacak. Yani sanıklara daha az ceza verilecek. Bu durumdaki sanıklara verilecek ceza 12 yıldan fazla olmayacak. Yasanın mevcut halinde 15 yaşını tamamlamamış çocuklara karşı işlenen cinsel istismar davalarında sanıklara 16 yıldan daha az ceza verilemeyeceği hüküm altına alınıyordu.”