Çocuk parkı soruşturması: 3 kişiye PKK propagandasından dava

İstanbul Küçükçekmece'de yenilenen çocuk parkında kullanılan görsellerde 'terör örgütü propagandası' yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada iddianame hazırlandı. Şantiye şefi Yüksel Pehlevan, peyzaj mimarı Gülsüm Güner Mağara ve kontrol mühendisi Deniz Doğan Koca hakkında 7 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Küçükçekmece'de yenilenen çocuk parkında kullanılan görsellerin PKK'nin sembollerini andırdığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma tamamlanarak, 3 sanık hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 7 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 8 Kasım 2020'de Küçükçekmece Belediyesine ait sosyal medya hesabından "Çocuklarımız için parklarımızı yeniliyoruz. İstasyon Mahallesi Atatürk Parkı'nın bakım, onarım ve yenileme çalışmalarını tamamladık" başlıklı video görselinin paylaşılmasının ardından zemine yapılan boyamanın PKK terör örgütünün sözde amblemi ile birebir aynı olduğunu iddiasıyla yapılan şikayetler üzerine soruşturma başlatıldığı bildirildi.

'KONSEPT HAYVAN, DOĞA VE UZAY TEMALARIYDI'

İddianamede yer alan ifadelere göre Küçükçekmece Belediyesinde Kontrol Mühendisi olarak görev yapan sanık Deniz Doğan Koca parkın çizimlerini konsept olarak hayvan, doğa ve uzay temaları üzerine kurduğunu belirtti. Koca, yüklenici firmadan projeyi teslim aldıktan kullanılan renklerin yanlış anlamalara sebebiyet vereceğini fark ettiğini ve firmanın şantiye şefi olan Yüksel Pehlevan'a bu durumu aktarıp sarı ve kırmızı renklerde değişiklik yapmasını istediğini söyledi. 

'YAĞIŞ BİTTİ, REVİZYONU YAPTIK'

Peyzaj mimarı olan ve yüklenici firmada şantiye şefi olarak görev yapan Yüksel Pehlevan ise şu ifadeyi verdi: "Deniz Hanım beni telefonla arayarak parkta yer alan sarı kırmızı zemin üzerinde kenarında da yeşil renkte duvar olan yerin sözde PKK bayrağının renklerini çağrıştırabileceğini, insanların yanlış anlayabileceği şeklinde uyardı. Ben de aynı gün hemen zemin üzerinde renk çalışması yapan kauçuk firması yetkililerinden Gülsüm Hanım'ı aradım ve durumu ilettim. Gülsüm Hanım da bana ellerinde mavi renkte malzeme olduğunu bu renk malzemeyi sarı kırmızı zemin üzerinde köşeli olan şeklin uçlarına dairesel olarak 50 cm çapında ekleme yapabileceğimizi söyledi.

Pehlevan, havaların yağışlı olması sebebiyle bu değişikliğin hemen yapılamadığını belirterek, "Havanın iyi olduğu 12 Ekim 2020 tarihinde Deniz Hanım’a iletmiş olduğum yerin değişikliklerini tamamladık. Deniz Hanım zeminin yeşil renkte değil de daha canlı bir renkte olması yönünde talimat verdi. Görüşmeyi Gülsüm Hanım'a aktardım, canlı renk olarak elinde sarı ve turuncu renk olduğunu bu renkleri kullanabileceğini söyledi. Sonrasında görüştüğümüz şekilde düzenlemeyi yapma esnasında küçük yıldızların fitnes aletlerinin altına denk gelmesi sebebiyle yapamadık. Bu yüzden ana yıldız ve dışındaki yıldızlar sarı renkte oldu" diye konuştu.

'BEN O BAYRAĞI HİÇ GÖRMEMİŞTİM'

Peyzaj mimarı olduğunu belirten sanık Gülsüm Güner Mağara ise ifadesinde, sosyal medyada çıkan görüntülerle her ne kadar yer sarı kırmızı olarak görülse de bu renklerin sırasıyla kiremit kırmızısı, güneşi yansıtmak amacıyla sekiz köşeli güneş ışınlarını andıran sarı renkte geometrik şekil ve iç kısmında turuncu renk barındırdığını söyledi.

PKK'nin renklerini çağrıştırdığı şeklinde rahatsızlığın belirtilmesinden kaynaklı bu izlenimi dağıtabilmek amacıyla yıldız köşelerine ponpon şeklinde mavi renkli şekiller yerleştirdiğini anlatan Mağara, "Bu dairesel şekilleri eklemek benim fikrimdi. Projenin onaylı halinde bulunan diğer şekil olan birçok yıldız içerisinde yıldız olan yer projede belirtilen sarı ve lila-fuşya rengindeydi. Ben de daha önceki yıldızda sarı rengi kullandığımız için stoklarımızda sarı renk kalmamıştı. Birkaç gün sonra da sarı ve mor renkleri kullandık. Bizim kullanmış olduğumuz mor renk güneş görmesinden dolayı füme rengine döndü. Şimdiye kadar bu sözde bayrağın şeklini dahi bilmiyordum" dedi.

İddianamede, sanıkların "PKK terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1yıl 6'şar aydan 7yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi. İddianame, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. (AA)