Çocuklar için ölüm tuzağı: Sulama kanalları
Sıcaklıkların elli dereceleri bulduğu Güneydoğu'da sulama kanallarına giren çocuklar akıntıya kapılarak boğuluyor. Aileler bu kanalların tel örgü ile koruma altına alınması gerektiğini savunuyor.
Fatma Keber
URFA - Gölgede elli dereceyi aşan sıcakların bastırması ile birlikte özellikle Güneydoğu’da birçok şehirden boğularak ölen çocuk ölümleri haberleri gelmeye başladı. Urfa, Antep hatta Adana gibi şehirlerde çocuklar için en büyük eğlence sulama kanallarına girerek serinlemek. Ancak bu sulama kanallarının bazıları derinlikleri, suyun akış hızı ve çocukların yüzme bilmemesi gibi nedenler ile onlar için tam bir ölüm tuzağına dönüşüyor. Bu yıl sadece Urfa’da serinlemek için suya giren on çocuk bu kanallarda hayatını kaybetti.
'SULAMA KANALI ETRAFINA TEL ÖRGÜ ÇEKİLMELİ'
Bölgede geniş tarım arazilerinin sulanması için yapılan göletler, sulama kanalları zaman zaman yerleşim yerlerinin içinden ya da yakınından geçiyor. İsmail Altun iki yıl önce oğlu Mehmet Altun’u bu sulama kanallarından birinde kaybetti. Akçakale’nin Ulaklı Mahallesi'nden geçen sulama kanalına serinlemek için giren Mehmet Altun’un vefat ettiği noktada hala bir önlem alınmış değil. İsmail Altun hala çocuklar için bir tehlike yaratan kanalda alınacak basit önlemler ile bu ölümlerin durdurulabileceğini söylüyor: “Benim canım yandı başkasının canının yanmasını istemiyorum. Sulama kanalı etrafına tel örgü örülmemiş durumda, herhangi bir uyarı yazısı da bulunmuyor. Ben mahkemeye verdim. Hakkımı sonuna kadar arayacağım. Ama en azından sulama kanalı etrafına bir tel örgü çekilirse kimse orada suya giremez.
Yetkililerden bir an önce sulama kanalı etrafına tel örgü çekilmesini talep ediyoruz”
'BELEDİYELER YÜZME HAVUZLARI YAPABİLİR'
CHP Haliliye İlçe Başkanı Av. İbrahim Halil Alagöz sulama kanalları ile ilgili geçtiğimiz yıllarda da birçok kampanya yürüttü. Alagöz alınacak basit önlemler ile bu ölümlerin azaltılabileceğini belirtiyor. Sulama kanallarına serinlemek için giren çocuklara yönelik yapılacak bazı çalışmalar ile bu sorunun önüne geçilebileceğini belirtiyor. Öncelikle yerel yönetimlerin bu konuya duyarlı olması gerektiğini belirten Alagöz “Urfa sıcaktan cayır cayır yanıyor. 54 dereceyi gösteren termometreler gördük. Sıcaktan bunalan şehir halkının serinlemek için seçtiği su kanalları maalesef çoğu zaman hayatlarının sonu oluyor. Geçtiğimiz günlerde 15-16 kişinin bu yüzden öldüğü haberleri medyada yer buldu. Hatta üç kardeşin birden boğulma haberi, bizleri derinden sarstı” diyor.
Alagöz öncelikle gençleri sulama kanallarından çekip ilçelerde yüzme havuzları yapılabileceğini, buralarda yüzme dersleri alabileceklerini aktarıyor. En önemlisi ise yerleşim yerlerinin içinden geçen kanalların etrafının korkuluklar ya da tel örgüler ile kapatılması gerektiğini savunuyor.
'KANALLARDA AKINTI GÜÇLÜ, BAZI YERLER BATAKLIK'
Şanlıurfa Büyükşehir Muhtarlar Dernek Başkanı İbrahim Halil Haktankaçmaz da bu kanallarda çok sayıda gencin hayatını kaybettiğini aktararak kanalların yüzme bilenler için bile çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Haktankaçmaz kanallara çocukların kolayca girmemesi için önlemler alınması gerektiğini söylerken şu uyarıda bulunuyor: “Kanal ve göletler kuvvetli akıntı ve bataklık olmalarından dolayı ölümcül ve tehlikelidir. Yüzme bilmeniz sizi kurtarmaz. Lütfen uyarıları dikkate alın kanal, baraj ve göletlere girmeyin.”