Çocuklara bir Bienal anlatısı: Opti ile Pesi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen İstanbul Bienali bir çocuk kitabı yayımladı. Yazar Yekta Kopan ve çizer Gökçe Akgül tarafından hazırlanan, yayın yönetmenliğini Burcu Ural Kopan’ın yaptığı kitap, “Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı” başlığını taşıyor.

Abone ol

DUVAR - İKSV tarafından 15. İstanbul Bienali’ni çocuklara anlatmak için, güncel sanata, iyi bir komşu temasına karşı çocuklara merak uyandırmak için hazırlanan “Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı” bienal mekanlarından ve anlaşmalı kitabevlerinden ücretsiz olarak temin edilebiliyor.

Kitap iyimser ve kötümser olan martı karakterleri temsiliyle çocukları İstanbul Bienali’nde macera dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Kitapta çocuklar Opti ile Pesi’nin peşine takılıp İstanbul Bienali’ndeki yedi eserle bağ kurabiliyor. Kitabın ‘sözlükçe’ bölümünde de çocuklar güncel sanata dair kelimeler ve kavramlarla tanışıyor.

'İYİMSERLE KÖTÜMSER BİRLİKTE UÇSUN İSTEDİM'

Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı / Yazar :Yekta Kopan, Çizer: Gökçe Akgül

Kitabın yazarı Yekta Kopan, çizeri Gökçe Akgül ile bir araya geldik ve Opti ile Pesi’nin hikâyesini bir de onlardan dinleyelim istedik. Kitabın yazarı Yekta Kopan, 'İKSV’nin bu kitabının, yarının kültür sanatıyla iç içe olacak olan çocuklarla, aynı dili konuşmaya çalışarak onları, onların dünyası içinde anlamaya çalışan bir iş olduğunu' belirtti ve ekledi: “İKSV’nin bundan sonraki kültür sanat takipçileri konusunda bir girişimidir bu. İKSV’nin bütün bununla ilgili birimleri bir araya gelip bunu konuştu. Sadece bir kitap yaptık biçiminde değil.”

'Bugünün kültür sanatına, Türkiye’de yaşamak ve İstanbullu olmak konusuna iyimser ve kötümser yaklaşan insanların olduğunu' söyleyen Kopan, “İstanbul’un gökyüzünde o iyimserlerle, kötümserler bir arada uçsun istedim. Optimistlerle, pesimistler… O yüzden Opti ile Pesi bir arada uçuyorlar. Bazen tartışıyorlar bazen anlaşamıyorlar ama günün sonunda o çocukların dünyası, kültür sanatın dünyası, onları birleştiriyor. Onların bir diyalog kurmasına izin veriyor. Bizim de bütün kötümserlerimizin ve iyimserlerimizin kültür sanat aracılığıyla bir diyalog kurabileceğine hala inananlardanım ”dedi.

'KOMŞULUK ŞARKISI İSTANBUL'DAN TÜM COĞRAFYALARA...'

Meğer hikâyenin kahramanları da yaratıcılarına benziyormuş. Yekta Kopan kendisini Pesi’ye Gökçe Akgül’ü ise Opti’ye benzetiyormuş. Kitabın çizeri Gökçe Akgül, Yekta Kopan ile bir araya geldiklerinde 'Kopan’ın projeden bahsettiğini ve Akgül’ü "Opti" olarak gördüğünü kendisini de "Pesi" olarak gördüğünü söyleyerek hikâyeye başladığını' belirtti ve konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Bu benim için çok güzel bir buluşmaydı. Daha sonra Opti karakterini köşeleri olmayan bir yuvarlak karakter üzerinden tasarlamak, Pesi karakterini köşeli kare üzerinden tasarlamak gibi güzel bir süreç gelişti. Ve çocuklara yönelik bir tasarımla projeye başladık. Güncel sanatı çocuklarla bir araya getirmeye çalışan, kendisine böyle bir hedef koyan bu güzel projenin bir parçası olduğum için çok mutluluk duyuyorum. Umuyorum ki bu proje güncel sanatla ya da sanatın her dalını çocuklarla bir araya getirmeye çalışan projeler arasında kendine güzel bir yer edinir ve kalıcı olur. Böylece İstanbul’dan başlayan bu komşuluk şarkısı tüm coğrafyalara ulaşır."