Çocukları için Lozan'a yürüyorlar

Çocuğunuz için en fazla ne kadar bir mesafeyi yürüyebilirsiniz? Serkan Rasa, kızı Mae için Lozan'a, Adem Özelma ise oğlu Teo için Fransa'ya yürüyor. Yaklaşık 3200 kilometrelik yolu Serkan Rasa tek başına tamamlayacak, Adem Özelma ise 90 gün boyunca kendisine eşlik edecek. İkili, her anne babanın kendi ölçüsünde çocukları için bir şey yapmasını, onlarla güzel vakit geçirmelerini istiyor.

Abone ol

DUVAR - Serkan Rasa ve Adem Özelma, 14 Nisan'da İstanbul Moda Parkı'ndan başladıkları yolculuklarını yürüyerek Avrupa'ya kadar sürdürecekler. Serkan Rasa, kızı Mae için Lozan'a, Adem Özelma ise oğlu Teo için Fransa'ya yürüyor. Fakat Adem Bey, Bordeaux'da yaşayan oğlunun yanına kadar yürüyerek gidemeyecek. Özel işlerinden dolayı yaklaşık 90 gün sonra (14 Nisan'dan itibaren) Hırvatistan'da yürüyüşünü sonlandıracak. Ondan sonra Serkan Rasa yoluna tek başına devam edecek.

Serkan Bey, olayın planlayıcısı olarak neden böyle bir yolculuğa kalkıştıklarını "Bir süreden beri Lozan’da yaşayan 6 yaşındaki kızım Mae İdil için kalıcı bir şeyler yapmayı düşünüyordum. Aralık ayında bir gece sabaha karşı 'buldum' diyerek aniden yataktan fırladım. Lozan’a yürüyecektim.

Amacım, kızıma hem mesaj vermek hem de unutulmayacak bir anı bırakmaktı. Hedeflerini yüksek koyup hayallerinin peşinden koşsun. Koyduğu hedeflere doğru yüreklilikle ve kararlılıkla gitsin," diye anlatıyor.

Serkan Bey'in yaptığı şey bir nevi kızına yaşarken miras bırakmak. Kızı Mae, babasından bunu ilk duyduğunda "Baba niye uçakla gelmiyorsun?" olmuş. Rasa, "Her ne kadar ilk tepkisi öyle olsa da babasıyla da ileride gurur duyması en büyük dileğim: Babam benim için İstanbul’dan Lozan’a yürüdü," diyor. Serkan Bey'in giriştiği bu macera sadece Mae için değil, kendisi için de unutulmaz bir olay ve kendi kendine mücadelenin bir örneği.

"Do something for your children" tişörtüyle Serkan Rasa....

"Bir şey yapmak" için birkaç aydır beyin fırtınası yapan Rasa, "buldum" dedikten sonra o güne kadar aklında olan fikirlerin çarpışmasıyla olayı başka bir boyuta taşımak istemiş:

"Aynı gece kafamda şimşekler çakarken bir fikir daha oluştu: Genel bir farkındalık yaratmak istedim. Anne ve babalar çocuklarıyla gerçek anlamda kaliteli vakit geçiriyor mu sorusu devamlı kafamı kurcalayan bir soruydu. Sanırım bundaki en büyük etken kızımın annesiyle ayrı olmamız ve kızımdan ayrı yaşıyor olmam.

"Ortaya çıkan şu oluyor: Ben kızımdan ayrıyım ve bu nedenle bu açığı kapatmak için bir şeyler yapmaya çabalıyorum. Diğer tarafta fiziksel olarak her gün beraber olan anne babalar çocuklarıyla yeterince vakit geçiriyor mu? Kimseye benim gibi deliye bağlayıp yürüsün demiyorum. Ancak sonuç olarak tüm anne babalar -ister ayrı, ister beraber yaşasınlar- çocukları için özel bir şeyler yapmalı. İstedikten sonra herkesin çocuğu için yapabileceği, anı biriktirebileceği bir çok yol var."

Bu noktadan sonra Serkan Rasa giriştiği bu olayın ismini "Do something for your children (Çocuklarınız için bir şey yapın)" olarak belirlemiş. "Bu projeyi çevreme anlattığımda aldığım büyük destek beni çok heyecanlandırıp yüreklendirdi," diyor Rasa ve ekliyor: "Projeyi anlattığım kişilerden biri de dostum Adem Özelma. Onun da yurt dışında yaşayan Teo adında yakışıklı bir oğlu var. Duygudaşlık heyecanıyla kendisini projeye çok yakın hissetti. Bu serüvenin büyük bir bölümünde benimle birlikte olacak."

Bugünlerde iki "yoldaş" sınırı geçerek Yunanistan'da ilerlemeye devam ediyorlar. En önemlisi ikili gerçek anlamda yolculuk ediyorlar. Hızın her şeyde belirleyici olduğu günümüzde yolculuklar da artık bir yere nasıl varmak, yolda nelerle karşılaşmakla değil, varacağın yere ne kadar hızlı gittiğinle ilgi çekiyor. İnsan olmayı hissettiren her şeyden insanı uzaklaştıran neoliberalizm zamanlarında Serkan Rasa ve Adem Özelma son derece "insani" bir şeye kalkışıyorlar.

Bazen çadırda, bazen otelde, bazen de yol üstünde rastladıkları ve onları konuk etmek isteyen birinin evinde geceyi geçiriyorlar...

Üstelik ikili, yolda kendileri gibi seyyahlarla da karşılıyor. Farklı amaçlarla ve araçlarla da olsa uzun yürüyüşlere ya da seyahatlere çıkan insanlar hâlâ mevcut. Bunlardan biri de Rasa ve Özelma'nın Keşan ve İpsala arasında rastladıkları ve Roma'dan başladığı yürüyüşü Kudüs'te sonlandırmak isteyen 64 yaşındaki Paolo Carpi. Carpi, yaklaşık 2500 kilometrelik bir menzili tamamlayacak.

Rasa, Carpi ve Özelma...

Rasa ve Özelma'nın karşısına çıkan bir başka seyyah ise Hollanda'dan bisikletiyle yola çıkıp Çin'e ulaşmak isteyen Bart Hendrix. Hendrix'le Malkara'da karşılaşan Rasa ve Özelma, birlikte akşam yemeği yedikten sonra koyu bir sohbete girişmişler.

Rasa, Hendrix, Özelma...

İkili, tamamını yürüyerek tamamlamak istedikleri rotalarının 2 kilometresini ise araçla kat etti. Türkiye ve Yunanistan arasındaki politik sorunlar nedeniyle bu ülkelerin sınırları arasındaki yolu araçla geçmek zorunda kalmışlar. Yolculuk esnasında telefonla konuştuğumuz Serkan Rasa'ya "Dönerken de yürüyecek misiniz?" diyorum. "Belli değil ama büyük ihtimalle uçakla döneceğim" oluyor yanıtı.

Özelma, yorulan bacaklarını dinlendirirken...

Serkan Rasa, uzun yürüyüşlere çıkmayı sevdiğini ve bunu fırsat bulduğunda yaptığını söylüyor. Adem Özelma da aynı zamanda dalgıçlık yapıyor. Yani ikisi de fiziksel olarak spora yatkınlar. Günlük olarak yaklaşık 35 kilometre kat eden ikili sınırın ötesinde de küçük sürprizlerle karşılaşmaya başlamış. Serkan Rasa'nın sosyal medyadaki son paylaşımında yazan şu: "Bu sabah kahve içmeyi düşlerken karşımıza Hristo çıktı. 81 yasında bir balıkçı. Güzel bahçesinde bizleri ağırladı."

Rasa, Özelma ve gözleri kapalı çıkmış olan Hristo...

Sadece gezginlere değil, kendilerini konuk eden ev sahiplerine de rastlıyor Serkan Rasa ve Adem Özelma. Yol üstündeki köylerde ya da Beylikdüzü'nde bile kendilerine rastlayan, takip eden insanlar ikiliyi evlerinde ağırlıyorlar.

Evet, uçakla da gidebilirlerdi. Daha hızlı ve çok az yorularak. Fakat ne bu karşılaşmalar ne anılar ne de çocuklarının yıllar sonra bile anlatabileceği hiçbir şey olmayacaktı...

Serkan Rasa ve Adem Özelma'nın yolculuklarını takip etmek için aşağıdaki hesaplara bakabilirsiniz:

https://www.instagram.com/serkanrasa/

https://www.instagram.com/ademozelma1/