Çok su içti hasta oldu

Aşırı miktarda su tüketmenin her bünye için iyi olmadığı kanıtlandı. Araştırma, İngiltere'de kanındaki sodyum miktarı ölümcül seviyelere inen bir kadının vakası üzerine yapıldı.

Abone ol

DUVAR - İngiltere'de idrar yollarında rahatsızlık olan bir kadının çok su içtiği için hastanelik olması sonrası doktorlardan uyarı var: Aşırı miktarda su tüketmek zararlı olabilir...

Söz konusu vaka, Londra'nın önde gelen sağlık kurumlarından King's College Hastanesi'nde yaşandı. The Guardian'ın haberine göre, 59 yaşındaki bir kadın sersemleme, kusma, titreme ve konuşma bozukluğu şikâyetiyle hastaneye gitti. İdrar yollarından rahatsız olan kadın, hastalığı vücudundan atmak amacıyla litrelerce su içmişti. Testlerde kadının şikâyetlerinin, çok su içmekten kaynaklı sodyum düşüklüğü (hiponatremi) olduğu tespit edildi. Hastanın kanındaki sodyum seviyesi, ölümcül seviyelere kadar inmişti. Doktorlar, hastanın su tüketimini sonraki 24 saat içinde 1 litreyle sınırlandırdı ve kadın ertesi gün taburcu edildi.

'DOKTORLAR YANLIŞ ANLAŞILIYOR'

Bu vaka üzerine bir bilimsel araştırma yayımlayan Dr. Maryann Noronha, "Hasta olduklarında insanlar canları hiç istemediği için su içmiyor ve bu nedenle çok hızlı bir biçimde su kaybına maruz kalıyor. Doktorlar da bu riski engellemek için 'Çok su içtiğinizden emin olun' diyor. Fakat bu tavsiye, 'galonlarca su içmeniz gerektiği' gibi bir efsaneye yol açmış durumda. Doktorlar nasihat verirken daha dikkatli olmalı" dedi.

Noronha, su tüketimi ile sodyum seviyesi arasındaki bağlantının bünyeden bünyeye, yani alışkanlıklara göre değiştiğini vurguladı. Hastalarına rahatsızlandıkları zaman normalde içtiklerinden yüzde 50 oranında daha fazla su içmelerinin yeterli olacağı tavsiyesinde bulunduğunu söyleyen doktor, "Normalde az su içiyorsanız, hastalandığınızda aşırı su tüketmek vücudunuzda ağır bir etki yaratır" dedi.  (The Guardian)