Çölün gelini büyük acı çekiyor
Uygarlığın beşiği Mezopotamya coğrafyasında tarihe ışık tutan Babil, Asur, Akad ve sonrasındaki uygarlıklara dair tüm bellek, silinme tehlikesi ile karşı karşıya. Suriye Müzeler Müdürü 'Bu savaş siyasi değil, Palmira’nın yanında olun' çağrısı yapıyor.
DUVAR - IŞİD’in elinde olan Palmira da bu kültür hazinelerinden biri. UNESCO kültür mirasında yer alan, Suriye’ye akın akın turist çeken antik kent, kuraklığın ortasındaki güzelliği ile ‘Çölün Gelini’ veya ‘Çölün İncisi’ olarak anılıyor. Bir dönem kurtarılan ve bugün yeniden IŞİD’in eline geçen Mezopotamya’nın eşsiz güzeli Palmira, yok olmanın eşiğinde.
'IŞİD 400 HEYKELİ ŞEHRİN DIŞINA TAŞIDI'
Suriye’de bulunan arkeologların büyük bir çoğunluğu ise IŞİD tarafından öldürüldü. Bas Gazetesi’nden Hilal Yağız'a konuşan, Suriye Müzeler ve Tarihi Eserler Müdürü Maamun Abdülkerim, IŞİD kente girmeden 10 bin eseri kayıt altına aldıklarını söylüyor. IŞİD’in ilk defa 27 Mart 2013’te bu bölgeye girdiğini belirten Abdülkerim, “30 kamyon tarihi eseri Şam’a taşıdık. Buna rağmen burada değeri çok yüksek taşınmazlar, anıtlar, mabedler, zafer takları ve büyük çapta heykeller kaldı. Yaklaşık 400 büyük heykel taşınamadı” diyor. Abdülkerim, IŞİD’in burada bulunan bu heykellerin büyük bir kısmını satmak için alıp götürdüğü bilgisini de veriyor. Şu anda kentte ne kadar eserin kaldığına dair bir bilgisi yok.
Abdülkerim, ayrıca IŞİD’in buradaki ibadet alanlarını da cezaevine (zindan) çevirdiğini söylüyor. Suriye güçlerinin yakında Palmira’yı alacaklarını beklediklerini ifade eden Abdülkerim tüm dünyaya Palmira için şu çağrıyı yapıyor: “IŞİD’in burada verdiği savaş siyasi bir savaş değildir. Yok edilmek istenen insanlığın ortak kültürüdür. Bütün dünya bu savaşta Palmira’nın yanında olmalıdır!”
'PALMİRA'DA YAŞANANLAR TARİHİ KATLİAMDIR'
Arkeolog Burcu Özdemir de konuyla ilgili Uluslararası Suriye Kongresi’ne bir bildiri sunmuş bir isim. Özdemir, kendisinin bildirisinde de IŞİD’in buradaki korkunç tahribatından bahsettiğini aktarıyor. IŞİD öncesi ve sonrası Palmyra’nın durumunu değerlendiren Özdemir, kendisinin 2008-2009 yılları arasında bölgedeki kazılara gittiğini ve Palmyra’nın zenginliğine bizzat tanık olduğunu aktararak, “IŞİD orada bir tarih katliamı yapıyor” diyor. Suriye için Palmyra’nın hem tarihi anlamda, hem de turizm noktasında önemi olduğunu belirten Özdemir, “Akın akın insan Palmyra için bölgeye geliyordu. IŞİD biraz da bu sebeple orayı tamamen yıkmak istiyor olabilir” diyor. Özdemir, şu anda kendisi de dahil birçok kişinin oraya gitmek istediğini fakat izin çıkmadığını ifade ediyor.