Commerzbank döviz strateji müdürü: Türkiye'de gerekli olan şey faiz indirimi değil, faiz artırımıdır

TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi yatırımcıların gözü Türkiye'de. Commerzbank döviz strateji müdürü Leuchtmann, müşterilerine gönderdikleri notta olası faiz senaryolarını yorumladı.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısı ve olası faiz kararı dünya tarafından da yakından izleniyor. Reuters ajansı yükselen piyasa ekonomilerinde enflasyon nedeniyle hem hisse senetlerinde hem de para birimlerinde bugün düşüş yaşandığını belirtirken, TCMB toplantısı öncesindeki belirsizlik nedeniyle TL'nin kayıplarda başı çektiğini duyurdu.

Haberde çoğu orta Avrupa ülkesinde para birimlerinin euro karşısında değer kaybettiği ve Güney Afrika randının yüzde 0.6 kayıp yaşadığı belirtilirken, TL'nin dolar karşısında yüzde 0.7 oranında değer kaybıyla Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da bugün en kötü performans sergileyen para birimi olduğuna dikkat çekildi.

Reuters haberinde, Merkez Bankası'ndaki son görev değişiklikleri nedeniyle yatırımcıların bankanın hükümetten bağımsızlığı konusunda şüphe duyduğu belirtildi. Commerzbank döviz strateji müdürü Ulrich Leuchtmann da, müşterilerine gönderdikleri notta şu ifadeleri kullandı: "Bugün TCMB'nin politika faizini 50 mi, 100 baz puan mı düşüreceğinin bir önemi yok. Çünkü aslında gerekli olan şey bir faiz indirimi değil, faiz artırımıdır. TCMB kendilerine cumhurbaşkanı tarafından söylenen şeyi yaptığı sürece, para politikası da cumhurbaşkanının hatalı görüşlerini yansıtacaktır" ifadelerini kullandı. Reuters ise haberde, "Uluslararası Finans Enstitüsü'nün verilerine göre, geçen ayki faiz indiriminden sonra yabancı yatırımcılar ülkeden düzenli olarak çekiliyor" bilgisine de yer verdi. (DIŞ HABERLER)