Çöp aktarma tesisine tepki: Bizi köyden kaçırmaya çalışıyorlar
Bursa’da köylüler, çöp aktarma tesisine “Hayvancılık yapılan köyden insanlar kaçsın diye her şeyi yapıyorlar” diyerek tepki gösterdi. Köylüler, projeye karşı yeni eylem yapmaya hazırlanıyor.
Osman Çaklı
BURSA - Kestel ilçesine bağlı, Marmaracık, Seymen, Yağmurlu, Soğuksu, Erdoğan ve Turan köylüleri, Bursa Büyük Şehir Belediyesi'nin 'çöp aktarma' projesinin bölgede yapılmasına karşı çıkıyor. Buğday tarlalarına 50 metre yakınlıkta yapılması planlanan proje, aynı zamanda su yataklarına sınır bölgede bulunuyor.
Çöp aktarma tesisinin Kestel'in köylerinde 'neden istenmediğini' süreci organize eden Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (Doğa-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Erdoğan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent İmren ve Seymen Köyü Kadın Derneği Başkanı Canan Din'e sorduk.
GERİ ADIM ATILMAZSA BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM YAPILACAK
Büyükşehir Belediyesi’nin altı köyü doğrudan ilgilendiren bölgede çöp aktarma tesisi yapmak gibi bir tasarrufu olduğunu belirten Murat Demir, tesisin Kestel'in köylerinde yapılması için 'herhangi bir' bilimsel gerekçesi olmadığını savundu: "Belediye bilimsel çalışma yapmamış. Yer tespitine ilişkin elinizde bir veri olması gerekir. Belediyenin gerekçesi ise 'projenin ekonomik' olması. Yani ulaşım kolaylığı gibi nedenler." Demir, projenin riskiyle ilgili de 'sanayi ve konut sektörünün aynı alanda gözü olduğunu’ düşünüyor. Belediye projeye ilişkin geri adım atmaz ise ilerleyen günlerde köylüler belediye binası önünde eylem yapmayı da planlıyor. Akabinde bir de dava açılması gündemde.
'KÖYDEN KAÇALIM DİYE HER ŞEY YAPILIYOR'
Erdoğan Köyü’nde yaklaşık 16 tane büyükbaş hayvan çiftliği bulunuyor. Çöp tesisinin geçim kaynaklarını etkileyeceği düşünülüyor. Erdoğan köyünde çiftçi olan Bülent İmren ise projeyle ilgili başka bir noktaya dikkat çekti: "Tarım ve Orman Bakanlığı, orman vasfını yitirmeyen, dikili 7 bin 500 yetişmiş çam fıstığı ağacı olan arazide nasıl olur da çöp aktarma tesisine izin veriyor. 'Köye dönüş' diyorlar. Geçim kaynağı hayvancılık olan bir yerde insanlar kaçsın diye her şeyi yapıyorlar." İmren, Erdoğan köylülerinin hayatında ilk defa eylem yaptığını ifade ederek, insanların tepkili olduklarını belirtti.
'ÖLÜ YATIRIM'
Çöp aktarma tesisinden etkilenecek köylerden olan Seymen'de, Kadınlar Derneği çatısı altında bir araya gelen kadınlar adına Canan Din, köye 'ölü yatırım' yapıldığını savundu. Enginar üretimi yapan kadınlar, tarlalarını köyden akan dereden suluyor. Kadınlar, atık sular yüzünden suyun kirlenebileceğinden endişe duyuyor. Din, köyün havasının 'iyi olması' nedeniyle şehirden kaçış noktası olduğunu söylüyor: "Tesisle birlikte bu hava kalmayacak. Pis koku her yere yayılacak. Onlarca kamyonun her gün yaratacağı trafiği de düşünsünler. Buranın huzurunu bozacaklar." Din, kadınlar olarak en büyük isteklerinin gençlerin köye dönmesi olduğundan bahsederek "Herkes köye ev yapıyor. Tersine göç yaşanıyor. Biz buna sevinirken, çöp tesisi gündeme geldi. Bunu anlayamıyoruz” diye konuştu.
MERA, ORMAN VE DERE KENARINA ÇÖP AKTARMA İSTASYONU KURULACAK
Çöp tesisinin projelendirildiği alan, Kestel köylülerinin çiftçilik yaptığı araziyi içine alıyor. Tesisin 50 metre yakınında 300 dönüm buğday tarlası bulunuyor. Erdoğan Köyü sınırlarında projeye 20 metre mesafede on koyun sürüsü ağılı mevcut. Aynı zamanda proje sahası, Erdoğan Köyü’nün mera alanı. Köylüler, çöp tesisinin doğal yapıyı bozacağını, bunun yanı sıra ekonomik kaybın oluşacağını savunuyor. Proje sahası ise 17 dönüm ormanlık arazi üzerinde kurulacak. Ormanda yaklaşık 150 yaşında ağaçların olduğu biliniyor. Yöre aynı zamanda Yenişehir Ovası’nın da başlangıç noktalarından. Yöre sakinleri yetkililere, projeyi istemediklerini söyleyerek atıl bir arazi gösterdi ancak talep kabul görmedi. Büyük oranda hayvancılığın yapıldığı yörede köylülere, 'koku oluşmayacağı ve hayvancılığın bitmek üzere olduğu' belediye görevlileri tarafından bildirilmiş. Tesisle ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni de dört kez aradık ancak cevap alamadık.