Çöplerden karton toplayan Ramazan Bulut: Sokağa çıkmaya mecburum

Bekçiler kağıt toplayarak geçinen Ramazan Bulut’a sokağa çıktığı için ceza kesti. Ekmeğini çöpten karton toplayarak kazandığını belirten Bulut, “Hapse de atsalar cezayı ödeyecek param yok” dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Yasa çok açık: Tam kapanma süresince sokağa çıkma yasağına uymayanlara, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası kesilecek. Hâl böyle olunca zorunlu ihtiyaçlar için markete çıkarken bile insan ceza kesme yetkisine sahip olan görevlilerle karşılaşmak istemez. Çöplerden karton toplayarak geçinen Ramazan Bulut da bekçilerle karşılaşmak istemezdi.

Ramazan Bulut, önceki günlerde olduğu gibi çöpleri topladığı akülü motoruna bindi. Saat daha sabahın 7’si bile değildir. Birkaç bölge vardır her gün gittiği, çöp konteynerlerini karıştırdığı. Yine oraya gidecek, konteynerlerdeki çöplerin içinden kartonları toplayacak. Ancak Bulut, daha gideceği yere ulaşamadan iki bekçi tarafından durdurulur ve kendisine sokağa çıktığı için ceza kesilir.

‘SOKAĞA ÇIKMAZSAM AÇ KALACAĞIZ’

Bulut, “Sokağa çıkma yasağı olduğunu biliyordum” diyor bekçilerle karşılaştığı anı anlatırken. “Ama sokağa çıkmalıydım. Mecburdum. İnsan mecbur olmasa çöp konteynerinin önünden geçmez. Ben her gün çöplerin içinden karton toplamak zorundayım. Yoksa ev kirasını, elektrik faturasını ödeyemem. Çöplerin içinden karton çıkarmazsam aç kalacağız aç” diye ekliyor.

Ramazan Bulut

Ceza kesilmesine itiraz eder Bulut. Yukarıda bana anlattıklarını bekçilere de anlatır. Ceza kesmek için kimliğini isteyen bekçilere önce kimliğini vermek istemez. Bekçiler bu itiraza daha çok bozulurlar, Bulut’un dediğine göre bu sefer olayı kişiselleştirerek, “Bizi takmıyor musun?” diyerek üstüne giderler. Ekip çağırırlar. Bulut, “Çöp yüklediğim motora el koymak için ekip çağırdılar. Ama karşı taraftan ‘cezayı siz kesin’ dediler, kimse gelmedi. Motorun aküsü bozuk ama idare edebiliyorum şimdilik. Tamir ettirmem için 4 bin lira gerekiyor. Ama param olmadığı için idare ediyorum. Bu bozuk motora el koysalar ben ne yaparım?” diyerek başka bir endişesini dile getirdi.

Bekçilere itiraz ettiğini, bu sefer ceza kesmemeleri için yalvardığını söyleyen Bulut, “Onlardan korkmamızı istiyorlar ama ben hırsızlık yapmıyorum ki korkayım. Ekmeğimin peşindeyim” diyerek bekçilerin tutumunu eleştirdi.

Önceleri inşaatlarda çalışarak geçindiğini söyleyen Ramazan Bulut, “Yaklaşık 3 yıldır karton toplayarak geçiniyorum” diyor. 1968 doğumlu olduğunu belirten Bulut, “Duvar ustasıydım. Gençken iyi çalışıyordum, günde 6 duvar örüyordum. Ancak şimdi gençlerle yarışamam, bu yüzden kimse bana iş de vermez. Ben de ne yapayım, çöpten karton toplamaya başladım” diyerek şimdiki işe nasıl başladığını anlatıyor.

Şimdiki işine alışması kolay olmamış elbette. Bulut, yeni işine alışma sürecini şöyle bahsediyor: “Çöpleri karıştırdığını herkes görüyor ve insan utanıyor bundan. Ama başka işin yoksa ne yapacaksın? Alıştım şimdi. Hırsızlık yapmıyorum ki utanayım.”

Bulut, 2-3 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında dışarı çıkmadığını vurgulayarak, “Ancak bu sefer yasak 17 gün sürecek. Param olsaydı ya da devlet destek verseydi ben de çıkmazdım sokağa. Kim çöpleri karıştırmak ister? İnsanın midesi ağzına geliyor. Ama karton toplamaya çıkmazsam evin kirasını nasıl vereyim? Elektrik faturasını nasıl ödeyeceğim? Önümüz bayram, çocukların ihtiyaçları var” diyerek çaresizliğini dile getirdi.

Ramazan Bulut, cezanın iptali için kendisine ceza kesen bekçilerin görev yaptığı karakola gittiğini söyledi. Ancak bir sonuç alamamış. Kendisine ya adliyeye ya da kaymakamlığa gitmesini önermişler. “Yarın kaymakamlığa gideceğim” diyen Bulut, cezanın iptal edileceğine dair çok umutlu olmadığını söyledi.

Bulut, “Ceza da kesseler, hapse de atsalar ben sokağa çıkmaya mecburum. Herkes biliyor, insan mecbur olmazsa çöpten aldığı ekmeği evine getirip yemez. Bana ceza kesmişler ama ben çöpten 90 lira, 100 lira kazanarak geçiniyorum o cezayı nasıl ödeyeceğim” dedi.