Çorum Katliamı 40. yılında anıldı: İnsanlığa karşı suç işlendi

Çorum’da 1980 yılında katledilenler anıldı. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu ile siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı anmada “Yaşamı, sevgiyi ve barışı savunuyoruz” mesajı verildi.

Abone ol

ÇORUM - 12 Eylül sürecinin hazırlanmasında köşe taşlarından biri sayılan Çorum katliamının 40. yılında Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle anma programı düzenlendi.

Öldürülen 57 kişi için Kadeş Meydanı’nda düzenlenen programa katılanlar korona virüsü salgını tedbirleri kapsamında ateşleri ölçüldükten sonra içeri alındı. Burada, ellerinde “Çorum’u unutmadık, unutturmayacağız”, “Yaşamı, sevgiyi ve barışı savunuyoruz” yazılı döviz ve pankartlarla alanda bir araya gelen vatandaşlar, çeşitli sloganlar attı.

Kadeş Meydanı'nda anma düzenlendi.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Ahmet Özler, yaptığı konuşmada, katliamı gerçekleştirenleri de şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

'UNUTTURMAK İSTEMİYORUZ'

Yaptıkları etkinliklerle, mezar ziyaretleri ve panellerle yaşanan olayları unutturmak istemediklerini anlatan Özler, şöyle konuştu:

“Bazen ‘yarayı kaşımayalım’ şeklinde eleştiriler de duyuyoruz. Bunu diyen yurttaşlarımız iki gruba ayrılıyor. Bir grup, ‘bu işin üstünü örtelim, hiç duyulmasın, hiç bilinmesin, tarihte böyle katliamlar oldu, anılmasın’ istiyorlar. Bir grup yurttaşımız ise yapılanlardan korkuyor, öldürülen yakınlarına, anasına, babasına, kardeşine dahi sahip çıkamıyor. Bunlar aslında yaranın iyileşmediğini, devam ettiğini, yara bu vücutta kalırsa kangren olacağını, insanların barış ve kardeşliği sağlayamayacağını gösteriyor. Bizim katliamı anmadaki temel amacımız budur. Bu katliam nasıl yapıldı, neden yapıldı? Bunları göstermek istiyoruz.”

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ'

İki taleplerinin bulunduğunu vurgulayan Özler, “Birincisi, bu katliam insanlığa karşı suçtur, zaman aşımı işlemez. Yeniden yargılama açılsın, katliamın asıl sorumluları bulunsun, yargılansın ve tarih önüne dikilsin. İkincisi bu meydana bir barış anıtı dikilsin. Bu anıt bütün kente, tüm yurttaşlara, gelecek çocuklarımıza şunu hatırlatsın; bu ülkede, bu kentte bir katliam oldu. Bunu unutmayalım, bunun neden olduğunu hatırlayalım. Bir daha bu katliam yaşanması için galeyana gelmeyelim.” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Örgütlenme Sorumlusu Mehmet Ali Çankaya da konuşmalarında, 40 yıl önce yaşanan olayların insanlık tarihine kara bir leke olarak düştüğünü, hayatını kaybedenleri anmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, CHP Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz ile “40 yıl önce Çorum’un kardeşliğine, sevgisine, birlikteliğine sıkılan kurşunlar son bulsun. Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik, yaşasın sevgi” diyerek iki adet beyaz güvercin uçurdu.

Programa, HDP milletvekilleri Zeynel Özel ve Tülay Hatimoğlulları’nın yanı sıra yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli dernek ve konfederasyonların yöneticileri de katıldı.