Çorum’da tarlada kalan soğan hayvan yemi oldu

Çiftçinin yüzünü güldürmeyen soğan, üretici tarafından hayvan yemi olarak kullanılmaya başlandı.

Abone ol

ÇORUM - Markette kilogramı 2 lira civarında satılırken tarladan alış fiyatı çiftçinin zararını bile karşılamayan soğan tarlada kaldı. Üretici, soğanı hayvan yemi olarak kullanmaya başladı.

ÜRETİCİ ZARARINI SÜTLE KARŞILAMAYI AMAÇLIYOR

Tarlada kilosu 50 kuruştan alıcı bulamayan soğanı satamayan üretici, depo ücretinin de ürün fiyatının üzerinde olması nedeniyle soğanı depolamadı. Akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselmesi, harman zamanı diyerek aldığı gübrenin de ücretini ödeyememesi nedeniyle büyük bir zarar içerisinde olan çiftçilerin bir kısmı, elinde kalan soğanı daha da fazla zarar etmemek için hayvanlarına yem olarak kullanma kararı aldı. Havaların da soğuması nedeniyle ahırlarında bulunan hayvanlara yem ile birlikte soğan da veren çiftçi, bu şekilde zararını alacağı sütle karşılamayı amaçlıyor. Çorum’un Mecitözü ilçesi kuru soğan üreticilerinden Uğur Torener, ürettikleri soğanın maliyetinin çok çok altında fiyat verildiğini belirterek, “Bu soğanı tarlada bırakmaktan başka çarem yoktu. Beslediğim hayvanlara yem olarak vermeyi tercih ettim. En azından hayvanlardan süt olarak bana dönüşü olur” dedi.

‘GÜBRE VE MAZOTLA İLGİLİ GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASINI İSTİYORLAR’

Soğanın üretim maliyetinin kendilerine 1 liraya mal olduğunu ancak alıcının tarladaki soğanın 25 kuruş gibi maliyetinin altında çok düşük fiyatla kendilerinden almak istediğini aktaran soğan üreticisi Uğur Torener, “Soğanı tarladan kaldırmak maliyeti, şu andaki satış maliyetinden yüksek olduğu için soğan üreticileri mağdur durumdadır. İhracatta gümrük vergisinden dolayı bir kısıtlama var. Bunun için ihracat yapılamadığından iç piyasanın da üretilen soğanları tüketme şansı yoktur” dedi. Torener,  geçen yıla göre gübrenin fiyatı bu yıl yüzde 300 artmasından dolayı çiftçiler gübre ve mazot alamayacak hale geldiklerini bakanlıktan gübre ve mazotla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını istediklerini belirterek, “Geçen seneki sertifikalı tohum desteklemeleri hâlâ ödenmedi. Bu yüzden sertifikalı tohumları pahalılıktan dolayı alamıyoruz, sertifikasız tohumlarda da verim elde edilemiyor” dedi.