Çorumlu servisçiler: Zamları duymamak için erken yatıyoruz
Çorum’daki servisçiler, artan maliyetler ve akaryakıt fiyatlarına gelen aşırı zamlar nedeniyle kontak kapatacak duruma geldiklerini söyledi.
ÇORUM - CHP Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, beraberindeki parti yöneticileri ile öğrenci ve personel taşımacılığı yapan servis firmalarını ziyaret etti.
Tahtasız, ihale sözleşmesi yapılırken akaryakıtın litre fiyatının 6 veya 6,5 TL iken bugün 25 TL’ye yaklaştığını belirterek, araç sahiplerinin artık dayanacak gücünün kalmadığını söyledi. Bir servisçi de “Artık gece saatlerinde gelen zamları duymamak için erken uyumaya başladık” diye konuştu.
‘SERVİS ŞOFÖRLERİNİN ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN’
Pandemi nedeniyle 18 ay boyunca kapalı olan servis firmalarının, artan maliyetler karşısında kontak kapatacak duruma geldiğini anlatan Tahtasız, çok önemli bir görevi yerine getiren servis şoförlerinin sesinin duyulmasını ve acilen bir çözüm üretilmesini istedi.
Tahtasız, "Okul servisçiliği yapan esnafımız artan girdi maliyetlerine rağmen işini yapmaya, taşımalı eğitimi aksatmamaya çalışıyor. Kendilerine uzanacak bir yardım eli bekleyen esnafın umutları tükeniyor, nefesleri bitiyor. Yetkililer ise hem öğrenci ve velilerimizi hem de şoför esnafımızı mağdur etmeyecek bir modeli hala geliştirebilmiş değil. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik buhran toplumun her kesimini derinden etkilemeye devam etmektedir. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın kesintisiz eğitime devam edebilmeleri açısından yetkililerin bir an önce harekete geçmeleri, doğru ve yerinde adım atmaları gerekmektedir" dedi.
‘AKARYAKIT ZAMLARI BELİMİZİ BÜKTÜ’
Servis şoförleri ise pandemi döneminde uzun süre çalışamadıklarını hatırlatarak, “Çektiğimiz krediler üç kez ötelendi. Bundan dolayı korkunç bir faiz yükü ile karşı karşıyayız. Artık kredi alamıyoruz. Pandemi döneminde çok düşük destek aldık. Destekler yetersiz. Buna karşılık akaryakıt başta olmak üzere tüm girdi maliyetlerimize büyük zamlar geldi. Servis taşımacılığına Aralık’ta 50 TL, Şubat’ta 50 TL zam geldi ancak bu çok yetersiz. Bizler geleceğimiz olan öğrencilerimize yardımcı olmak amacıyla halkın alım gücünü düşünerek, artan maliyetleri fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Vatandaş artık anasının, babasının kefen parasını bile harcamak zorunda kaldı. Mazota son bir yılda yüzde 250 oranında zam yapıldı” şeklinde konuştu.
‘ZAMLARI DUYMAMAK İÇİN ERKEN YATIYORUZ’
Ayrıca Milli Eğitim ihalelerinde büyük yanlışlıklar olduğunu, artan maliyetlerin ve enflasyon oranının sözleşmeye yansıtılmadığını aktaran bir servisçi, “Böyle giderse bu sezon ne öğrenciler servis ne de servisçi öğrenci bulabilir. Bu gidişat ülkemiz için çok tehlikeli ve sıkıntılı bir gidişattır. Artık gece saatlerinde gelen zamları duymamak için erken uyumaya başladık. Sabah da kalkınca inşallah zam haberi duymayız diye dua ediyoruz. Her kontak çevirdiğimizde evdeki bulgurdan oluyoruz. Ancak evdeki bulgur da zaten pandemi döneminde bitti. Bu vatan hepimizin, çocuklar da bizim geleceğimiz. İşimize devam edebilmemiz için büyük bir destek almamız şart” ifadelerini kullandı.