Coşkun: 7 Haziran'dan sonraki kırılma henüz onarılmadı

Akademisyen Vahap Coşkun, HDP'nin bölge oylarındaki düşüş için "7 Haziran’dan sonra meydana gelen kırılmanın henüz onarılmadığını gösteriyor" dedi. Çoşkun, sonuçlarda HDP yöneticilerinin tutuklanmasının da etkisi olduğunu belirtti.

Abone ol

DUVAR - HDP'nin bölge illerindeki oyu, 1 Kasım 2015 seçimlerine göre düşüş gösterirken, Batı illerinde arttı. Bölgedeki düşüşü değerlendiren Doç. Dr. Vahap Coşkun, "7 Haziran’dan sonra meydana gelen kırılmanın henüz onarılmadığını gösteriyor. Bu süreç içerisinde HDP de bu kırılmayı onaracak bir siyaset ve söylem geliştirmedi" dedi.

HDP'nin bölge illerindeki oyu, 24 Haziran seçimlerinde kısmende olsa düştü. HDP'nin oyları 1 Kasım 2015 seçimine göre, Diyarbakır'da yüzde 72.82'den 65.55'e; Mardin'de yüzde 68.36'dan 59.28'e; Şırnak'ta yüzde 85.53'ten 75.25'e; Hakkari'de yüzde 83.71'den 70'e; Van'da yüzde 65.53'ten 59.32'ye geriledi.

Evrensel gazetesinden Serpil Berk, HDP'nin oy oranlarındaki değişimi ve yeni Meclis'in Kürt sorununa etkisinin nasıl olacağını Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun'a sordu.

HDP’nin bölge illerindeki oylarının düşüşündeki nedenini 7 Haziran 2015 seçiminin ardından oluşan kırılmanın onarılmamasına bağlayan Coşkun, AK Parti ve MHP’nin Kürt sorununun demokratik yollarla çözümüne ilişkin adım atmasının zor olduğunu söyledi.

'BU TABLODA HDP YÖNETİCİLERİNİN TUTUKLANMASI ETKİLİ'

Coşkun, "7 Haziran’dan sonra meydana gelen kırılmanın henüz onarılmadığını gösteriyor. Bu süreç içerisinde HDP de bu kırılmayı onaracak bir siyaset ve söylem geliştirmedi. Dolayısıyla 1 Kasım’da oluşan tablo biraz daha HDP lehine dönerek devam ediyor. Elbette bu tabloda HDP’nin parti yönetici kadrolarının tutuklanması, HDP’nin kendi kitlesiyle iletişim kuramaması da etkili" dedi.

Batı illerinde AK Parti'nin vekil sayısının artmaması için HDP'ye oy verenler olduğunu belirten Coşkun, "Batıda HDP’nin barajı aşmaması halinde AKP’nin 60-70 milletvekili daha fazla parlamentoya sokacağı mutlak bir çoğunluk elde edeceğini düşünen bir kitle vardı. O nedenle stratejik olarak HDP’yi tercih etmeseler de, politikalarını benimsemeseler de, barajı aşsın Meclis'e girsin diye oy verenler oldu. Batıda oyunu arttırması bununla ilgili" diye konuştu.

'AKP MHP’YE DAHA FAZLA MUHTAÇ HALE GELDİ'

Mecliste oluşan koalisyon tablosunu da değerlendiren Coşkun, “AKP, MHP’ye daha fazla muhtaç hale geldi. 2002’den bu yana ilk defa AKP, Meclis'te çoğunluğu elde edemedi, 301 vekile ulaşamadı. Bundan sonraki süreçte MHP’ye daha fazla ihtiyaç duyacak" dedi.

'BÖLGESEL DEĞİŞİMLER FARKLI BİR TABLOYA NEDEN OLABİLİR'

"Bu noktada iki ihtimal var" diyen Coşkun, şunları söyledi:

"Biri bu koalisyonun daha da güçlenerek devam etmesi, diğeri de koalisyonun zaman içerisinde çatlaması bunu zamanla göreceğiz. AKP ve MHP’nin özellikle seçim dönemindeki söylem ve vaatlerine baktığımızda Kürt sorunun da daha müzakereci daha demokratik bir çözüme yönelik adım atmaları zor görülüyor. Bu meseledeki adımların atılmasını sadece Türkiye siyasetiyle düşünmemek lazım. Bu aynı zamanda bölgedeki gelişmelerle de bağlantılı. Bölgesel kompleks içerisinde meydana gelen değişmeler, özellikle Suriye meselesinde oluşan değişiklikler beklenenden farklı bir tablo oluşmasına sebebiyet verebilir."