Covid-19 aşılarının antikor oranları karşılaştırıldı: Üç doz Sinovac olanlara Biontech önerisi

Bilim insanları yaygın olarak kullanılan Biontech ve Sinovac aşısının etkinliği üzerine çalışma yaptı. Üç doz Sinovac olanlara dördüncü dozda Biontech aşısı öneriliyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen korona virüsü (Covid-19) aşısı karşılaştırma çalışmasının ara sonuçları yayımlandı.

Bilim insanları çalışma sonuçlarında; iki doz Sinovac uygulananlara mutlaka üçüncü doz aşı öneriyor.

Üç doz Sinovac uygulanmış bireylerde mutlaka dördüncü doz hatırlatma dozuna gereksinim olduğu açıklanan bilimsel çalışmada, dördüncü doz olarak yüksek antikor yanıtına yol açan Biontech'in tercih edilmesi öneriliyor.

SINOVAC VE BIONTECH AŞILARI KARŞILAŞTIRILDI

Daha önce Sinovac aşısının birinci ve ikinci doz etkilerini periyotlar halinde inceleyen Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakülkesi öğretim elemanları, aşı karşılaştırma çalışmasına imza attı.

Bin 53 gönüllünün katıldığı bilimsel çalışmada virüse karşı antikor düzeyi negatif olan kişiler seçildi.

Kan örneği veren 346 hastane çalışanından 157'sine iki doz Sinovac'a ek bir doz Biontech, 51 kişiye üç doz Sinovac, 29 kişiye iki doz Sinovac ve 109 kişiye iki doz Sinovac'a ek iki doz Biontech aşısı uygulandı.

HATIRLATMA DOZUNDA BIONTECH ETKİSİ

Araştırma sonuçlarına göre, üç doz Sinovac ya da iki doz Sinovac artı bir doz Biontech uygulanmış olan sağlık çalışanlarında, son dozdan yaklaşık 3-4 ay sonra sırasıyla yüzde 94 ve 99 oranında antikor pozitifliği saptandı.

Yalnızca iki doz Sinovac uygulananlarda son aşıdan 8 ay sonra antikor pozitifliği yüzde 27'ye düştü. Bilim insanları, iki doz Sinovac olan kişilere mutlaka üçüncü doz hatırlatma aşısı önerisinde bulundu.

İki doz Sinovac ve iki doz Biontech uygulanan sağlık çalışanlarının tamamında son aşıdan 28-80 gün sonra antikor düzeylerinin pozitif olduğu açıklandı. Çalışmada, antikor seviyesinin yüzde 97 düzeyinde olduğu ifade edilirken, antikor durumunun üst sınır kabul edilen 150 değerinin üzerinde olduğu aktarıldı.

Üç doz Sinovac uygulananların hemen tümünde son aşıdan sonraki 3 ve 4. ayda antikor düzeyi 1.0 üzerinde olsa da antikor titrasyonları hızla düştüğü kayda geçti.

Bilim insanları üç doz Sinovac uygulanmış bireylerde mutlaka dördüncü doz hatırlatma dozuna gereksinim olduğunu söyledi. Üçüncü doz olarak ise yüksek antikor yanıtına yol açan Biontech tercih edilmesi önerisinde bulunuldu.

Araştırmanın gerçek yaşamsal bulguları üçüncü doz aşısını takip eden 6. ay izlem raporunda değerlendirilecek.