Covid-19 karantinası: Dünyanın yarısı miyop olacak
Korona virüsü salgınında bu imkâna sahip olanların eve kapanması ve cep telefonu, bilgisayar, tablet ve televizyon ekranlarıyla daha fazla haşır neşir olması göz sağlığını da ciddi manada tehdit ediyor. Bu dönemde özellikle çocuklarda miyop vakalarında büyük artış gözleniyor. Uzmanlara göre bu yüzyılın ortalarında yaklaşık beş milyar insan, yani dünya nüfusunun yaklaşık yarısı miyop olacak.
DUVAR- Hollanda ve Çin'de yapılan araştırmalar, yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar ve milyarlarca insanın evden çalışma düzenine geçişinin göz sağlığını da tehdit ettiğini ortaya koydu.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, uzmanlar göre bunun sebebini insanların hem iş hem eğitim hem de boş zaman aktivitesi olarak ekranları daha sık kullanmasına bağlıyor. Yani gözlerimiz sürekli yakın bir yere odaklanıyor ve uzağa bakmanın faydalarından yararlanamıyor.
Çin'de yapılan bir araştırmada, yaşları 6 ila 8 arasında değişen 120 bin çocuğun göz sağlığı incelendi. Karantina önlemlerinin sürdüğü 2020 yılı boyunca, bu çocuklarda miyop görülme sıklığının, geçmiş yıllara kıyasla üç kat arttığı görüldü. Uzmanlar özellikle küçük çocuklarda görme bozukluğunun ürkütücü sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor.
Göz sağlığı üzerine araştırmalar yapan Brien Holden Enstitüsü'nün tahminine göre göre bu yüzyılın ortalarında yaklaşık beş milyar insan, yani dünya nüfusunun yaklaşık yarısı miyop olacak.
Münster Üniversitesi Oftalmoloji Bölümü Direktörü Nicole Eter, "Artış, temelde bilgisayarların, akıllı telefonların ve tabletlerin çok erken ve yoğun kullanımının yanı sıra, gün içinde dışarıda geçirilen zamanın giderek kısalmasından kaynaklanıyor" diyor. (HABER MERKEZİ)