Covid-19 raporu yıllık izinden mi düşürülecek?

Sağlık Bakanlığı hastanelerdeki başvuru yükünü azaltmak için hasta raporlarına ilişkin yeni düzenleme talimatı verdi. CHP milletvekili Murat Emir talimatın yanlış anlaşıldığını belirtti. 

Abone ol

DUVAR - 1 Nisan 2022'de Milliyet Gazetesi'nde 'İstirahat raporu artık izinden düşürülecek' başlığı ile yayınlanan haberde 'Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, hastanelerdeki başvuru yükünü azaltmak için hasta raporlarına ilişkin yeni düzenleme talimatı verdiği' ifadesi yer aldı. Haberin devamında ise korona virüsüne (Covid-19) yakalanan çalışanlara verilen istirahat raporlarının ise 40 günlük izin hakkının içinde hesaplanacağı açıklandı.

Rapor hakkı, bugüne kadar iş yerlerinde salgının etkisinin azaltılması için, çalışanların yıllık maksimum 40 gün olan izin hakkına dahil edilmiyordu.

Bu haberden sonra ise kamuoyunda Covid-19 raporunun çalışanların izninden düşürüleceği hatta SGK'nın çalışanın raporlu olduğu süredeki maaş kesintisini artık ödemeyeceği türünden söylentiler ortaya çıktı.

Konu hakkında halktv.com.tr'ye konuşan CHP Ankara milletvekili Dr. Murat Emir durumun tamamen yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını belirterek daha büyük sıkıntıların ortaya çıkmadan Sağlık Bakanlığı'nın bu yanlış anlaşılmayı bir an önce düzeltmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce, "Sağlık raporları hakkında alınan tedbirler" konu başlıklı yazı kamuoyunda yanlış anlaşılmalara neden oldu. Bu haberden sonra ise kamuoyunda Covid-19 raporunun çalışanların izninden düşürüleceği hatta SGK'nın çalışanın raporlu olduğu süredeki maaş kesintisini artık ödemeyeceği türünden söylentiler ortaya çıktı.

'BAKANLIĞIN AÇIKLAMA YAPMASINI BEKLERDİK'

CHP'li Emir durumun tamamen yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını belirterek daha büyük sıkıntıların ortaya çıkmadan Sağlık Bakanlığı'nın bu yanlış anlaşılmayı bir an önce düzeltmesi gerektiğini belirtti.

İşin aslı öyle değil diyen Dr. Murat Emir, "Bakanlığın bu konuda kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmasını beklerdik ancak salgın sürecinde hiçbir şeffaflık emaresi göremediğimiz Sağlık Bakanlığı bu konuda da kafa karışıklığını gideremedi. Hassas ve toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren bir mesele olduğu için konunun net bir şekilde açıklanması gerekiyor" dedi.

Emir "Yanlış anlaşılmanın mutlaka giderilmesi gerektiğini" söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Yazıda, istirahat rapor işlemlerinin genel mevzuat hükümlerine tabi olağan dönemde olduğu şekli ile yürütülmesi talep ediliyor.

Bildiğiniz gibi salgının ilk döneminde ve aşısız dönemde Covid-19 raporu kapsamında 14+14 olmak üzere toplam 28 gün izin verilebiliyordu. Bu izinler de 40 günlük süreden düşmüyordu. Bugün gelinen noktada Covid-19 pozitif vakalar için karantina süresi 7 güne düşürüldü. Şimdi, bakanlık pandeminin bittiği varsayımıyla bu 7 günlük iznin olağan dönemde olduğu gibi 40 günlük süreden düşürüleceğine karar vermiş oldu.

'PANDEMİ BİTMİŞ GİBİ DAVRANILIYOR'

Burada iki önemli nokta var. Birincisi bu uygulamanın vatandaşa doğru anlatılması gerekiyor. İkincisi salgın sürecinde bocalayan bakanlık, sırf raporlar dolayısıyla SGK'ya ek bütçe çıkmasın diye pandemi bitmiş gibi davranıyor. Bakanlığı geçmişte yaşananlardan ders almaya çağırıyor ve pandemi koşullarına uygun hareket etmesini bekliyoruz.

Yaptıkları incelemelerden sonra Covid-19 raporu alan vatandaşların maaşlarından yapılan kesintinin SGK tarafından yasal olarak ödenmeye devam edeceğini belirtti.