Covid haberi yaptığı için hapse atılan Çinli gazeteci 4 yıl sonra cezaevinden çıkıyor

2020 yılında salgınla ilgili haber yaptığı gerekçesiyle 'kargaşa çıkarma ve panik yayma' suçlamasıyla 4 yıl hapis cezasına çarptırılan Çinli gazeteci Zhang Zhan'ın serbest bırakılması bekleniyor.

Abone ol

DUVAR - Çin'in Vuhan kentindeki ilk Covid-19 vakalarıyla ilgili haber yaptığı gerekçesiyle hapis cezası verilen gazeteci Zhang Zhan, 4 yılın ardından cezaevinden çıkıyor. Eski bir avukat olan Zhang Zhan, 11 milyon nüfuslu kentin karantinaya alınmasının ardından salgınla ilgili haber yapan birkaç bağımsız gazeteciden biriydi.

Mayıs 2020'de gözaltına alınan Zhang, 'kargaşa çıkarma ve panik yayma' suçlamasıyla 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Zhang, cezaevinde açlık grevine başlamıştı.

'SON DERECE ENDİŞE VERİCİ İŞARETLER'

Zhan'ın mahkumiyetini takip eden sivil toplum kuruluşları, bugün cezaevinden çıkmasının beklendiğini aktardı .Zhang Zhan'a Özgürlük isimli kampanyayı başlatan isimlerden Jane Wang, “Şu ana kadar cezaevinden ayrıldığına dair herhangi bir onay almadım. Hepimiz hâlâ bekliyoruz" dedi. Wang, “Ebeveynlerinin ve erkek kardeşinin çok büyük bir baskı altında olduğunu ve basına röportaj vermemesi konusunda sert bir şekilde uyarıldığını anlıyorum. Arkadaşların çağrıları da cevapsız kalıyor. Bunlar son derece endişe verici işaretler” sözleriyle devam etti.

Zhang'a 2021'de Basın Özgürlüğü Ödülü'nü veren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de geçtiğimiz günlerde 'uluslararası topluma Zhang'ın serbest bırakılmasını sağlamak için yetkililere baskı yapma' çağrısında bulunmuştu.

'ONLARIN HAKİKAT TEKELİNİ KIRMALIYIZ' DEMİŞTİ

Zhang, 2020 yılının şubat ayı başlarında, Vuhan'ın karantinaya alınmasından birkaç gün sonra Şangay'dan orta Çin şehrine kadar yaklaşık 650 kilometre yol kat etmişti. Yaklaşık üç ay boyunca, salgının henüz yeni patlak verdiği sırada hastanelerdeki durumu ve sert karantina koşullarını belgeleyen Zhang, o dönem yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Kendi sesimiz bile kendi kontrolümüzde değil. Salgını önleme adı altında bizi hapsediyorlar, özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar. Eğer hakikati elde edemezsek, devletin hakikat tekelini kıramazsak, dünya bizim için anlamsız olacaktır.”

Zhang'ın sosyal medya paylaşımları ve haberleri mayıs ayı ortasında bir anda kesilmiş, daha sonra polis tarafından gözaltına alındığı ve Şangay'a götürüldüğü ortaya çıkmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)