Çukur'dan Öykü Arin için kök hücre bağışı
Çukur dizisinin ekibi, kök hücre için kan bağışında bulundu. Oyuncularla set ekibi, kan kanseriyle mücadele eden ve ilik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı başta olmak üzere tüm lösemi hastaları için, sete gelen Kızılay aracında kan verdi.
DUVAR - Çukur dizisinin oyuncularıyla set ekibi, lösemi hastalarına umut olmak üzere kök hücre için kan bağışında bulundu.
Çukur dizisinin ekibi, kök hücre için kan bağışında bulundu. Oyuncularla set ekibi, kan kanseriyle mücadele eden ve ilik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı başta olmak üzere tüm lösemi hastaları için, sete gelen Kızılay aracında kan verdi.
KÖK HÜCRE VE KAN BAĞIŞI
Kızılay ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan "Kök Hücre Protokolü" kapsamında, kök hücre bağışçılarından alınan bir tüp kan, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği merkez laboratuvarlara gönderilerek, "Doku Tipleme Testleri"ne tabi tutuluyor. Testlerden sonra lösemi hastalarına ilik nakli yapılabilmesi için hazırlanan bağışçı veri tabanına kaydediliyor.
Veri tabanında kayıtlı bağışçılardan herhangi birinin doku tipleme testleri, kemik iliği nakli bekleyen bir hastayla uyuştuğunda, bağışçıya ulaşılarak kemik iliğinin alınması için davet yapılıyor.
Kemik iliği nakli, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana kök hücrelerinin, kök hücre bağışçısı bireyden alınarak hasta kişiye nakil edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Böylece lösemi hastası bir bireyde normal kan yapımı sağlanmış oluyor. Maltepe Belediyesinin Öykü Arin için kök hücre bağışı kampanyası duyurusu.
'ÖYKÜ ARİN’E UMUT OL'
Kan kanserinin özel bir türü ile mücadele eden ve ilik nakli bekleyen 3.5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için, Maltepe Belediyesi, 24 Ocak Perşembe günü anlamlı bir etkinliğe imza atacak. Lösemi (Juvenli Miyelomonositik Lösemi - JMML) teşhisi konulan ve riskli olmaması için en geç 2 ay içerisinde kök hücre nakli yapılması gereken Öykü Arin Yazıcı için Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde "Öykü Arin'e Umut Ol" adlı kan ve kök hücre bağışı etkinliği düzenlenecek. Kızılay'ın desteğiyle düzenlenen etkinlikte; yaşanan kan sıkıntısının önüne geçebilmek, hasta ve hasta sahiplerinin mağduriyetini önleyebilmek amaçlanıyor.
NASIL DONÖR OLUNUR?
Öykü Arin adına açılan www.oykuarineumutol.com’da donör olmaya ilişkin şu bilgiler verildi:
Birinci adım:
İlk iş olarak, Kızılay‘ın kan bağışı merkezlerinden size en yakın olanı bulmanız gerekiyor.
Bunun için linki kullanabilirsiniz: http://www.kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari
İkinci adım:
Size en yakın Kızılay merkezine gidip, “kök hücre bağışçısı olmak istediğinizi” söyleyerek önce kök hücre bağış formu doldurup ardından kan vermeniz gerekiyor. Bu işlemler hiçbir masraf gerektirmediği gibi, kan vermenin vücudunuza herhangi bir yan etkisi de yok. Bu aşamadan sonra artık uluslararası veri bankasının kayıtlı bir bağışçısı olmuş olacaksınız. Artık Öykü’ye veya kök hücre bekleyen binlerce kişiden birine veya yarın lösemi teşhisi konulacak bir başkasına hayat verme şansınız var.
Üçüncü adım (bir hasta ile tam uyumlu olduğunuz anlaşılması halinde):
Veri bankasındaki bilgilerinizin ışığında, hastalardan biriyle tam uyumlu olduğunuz anlaşıldığında Sağlık Bakanlığı sizinle iletişime geçiyor. Bu aşamada da hiçbir cerrahi müdahale, yan etkisi olan herhangi bir işlem olmadığı gibi, hiçbir masrafla da karşılaşmıyorsunuz. Üstelik Sağlık Bakanlığı, iş yerinizde resmi izinli sayılmanızı sağlayan işlemleri de sizin için yapıyor. Sizin ve dilerseniz bir refakatçinizin bütün yol, konaklama ve iaşe masrafları karşılanıyor; hastanın bulunduğu şehre gitmeniz ve ağırlanmanız sağlanıyor.
Dördüncü adım:
Bu aşama 5 gün sürüyor. İlk dört gün kanınızdaki kök hücre sayınızı arttırmak üzere size sadece aşı yapılıyor. Dört gün boyunca yapılan işlemler aşılamadan ibaret. Beşinci gün kanınızdaki fazla kök hücreler ayrıştırılarak alınıyor ve yine kendi kanınız size aktarılıyor.
Beşinci adım:
Sadece kendiniz değil başkalarının da kök hücre bağışçısı olmasını sağlamak için çaba göstermeniz de bizim için ayrıca önemli. Eğer, bir işyeri, sendika, STK, mahalle ve benzeri bir topluluğun parçasıysanız, yüz kişi organize olduğunuzda Kızılay’ın, seyyar bir “kan verme ünitesini” herhangi bir toplanma noktasına yollayabileceği de aklınızda olsun.
Yurt dışında yaşıyorsanız:
Yurt dışında yaşıyorsanız, bu süreç bulunduğunuz ülkedeki bir kan bağışı merkezinden başlayarak benzer biçimde gerçekleşiyor.
(HABER MERKEZİ)