Çukurova'da Yılmaz Güney için anma töreni düzenlendi

Yılmaz Güney, ölümünün 37’nci yılında anıldı. Anma törenine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin katıldı.

Abone ol

DUVAR - Oyuncu ve yönetmen Yılmaz Güney, ölümünün 37'nci yılında Çukurova Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Etkinlikte, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin kürsüye birlikte çıkarak birlik beraberlik mesajı verdi. 

CHP’nin kuruluş yıl dönümünde Yılmaz Güney anma etkinliği yapmasının anlamlı olduğunu belirterek, Başkan Soner Çetin’in anma etkinliğini her yıl yaptığına vurgu yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Birlikten kuvvet doğar birlikte iktidara hep birlikte yürüyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi, Millet İttifakı olmalı. Çünkü CHP sanata sanatçıya değer veriyor. Bu iktidar tablosu hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, her şeyin birlik ve bütünlükle mümkün olduğunu belirterek, “Bizler bugüne kadar birlik bütünlük içinde sizlere layık olmaya çalıştık, bundan sonra da daha fazla çalışmak hepimizin temel düşüncesi. Bu çalışma azmimizi hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz ve hep birlikte iktidara yürüyeceğiz” dedi.

'PANDEMİ DÖNEMİ HARİÇ HER YIL YILMAZ GÜNEY'İ ANDIK'

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de “2014 yılında göreve ilk seçildiğimizde bir şeyin farkına vardık; 9 Eylül 1984 yılında Adana’mızın, Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük sanatçılardan, devrimcilerden Yılmaz Güney’in ölüm yıl dönümü olduğunu fark ettik ve (varsa beni bağışlasınlar) hiç anılmadığını fark ettik. O yıl yaptığımız anma çok ses getirdi. Yılmaz Güney dostları, bunu burada bırakmayın her yıl yapın, dediler. Pandemi dönemi hariç her yıl Yılmaz Güney’i andık” dedi. Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu anma günlerinden birini sizinle paylaşmak istiyorum. Fatoş Güney’in de katıldığı bir etkinlikte yine Yılmaz Güney dostları vardı. Bir kişi daha olacaktı ama sağlık sorunları nedeniyle katılamadı; Tarık Akan. Telefonla katıldı ve salona hitap etti. Son kez sesi burada duyuldu ve bir süre sonra hayatını kaybetti. O geceyi hiç unutamam. Bundan sonra da fırsat bulduğumuz her zaman Yılmaz Güney’i anmaya devam edeceğiz. Bazıları bu büyük sanatçıyı anmamızı eleştirebiliyor. Ama o örümcek kafalara inat bu büyük devrimciyi anacağız ve hiç unutturmayacağız.”

YILMAZ GÜNEY ANLATILDI

Konuşmaların ardından Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Ahmet Karataş, Araştırmacı Yazar Vadullah Taş ve Gazeteci Yazar Mazlum Vesek Yılmaz Güney’in sanatçı kişiliği ve sinemacılığı üzerine bilgiler verdi. Etkinlikte ayrıca Yılmaz Güney’in cezaevinde lise arkadaşı Yavuz Pağda’ya yazdığı mektup da okundu.

Şair-Yazar Sunay Akın etkinlik kapsamında, Yılmaz Güney’in sinemacılık anlayışını anlattı, hayatından kesitler sundu. Ardından Livaneli Korosu'nun konseri dinleyicilerle buluştu. Aytekin Kaya’nın seslendirdiği türkülere bağlamada Veli Acar, klavyede Başer Bakır eşlik etti. Konser sırasında Aytekin Kaya ile Soner Çetin düet yaptı. Aytekin Kaya ve Soner Çetin, Zülfü Livaneli’nin “Karlı Kayın Ormanı” ve “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” eserlerini seslendirdi. (ANKA)