Cumartesi Anneleri 864. hafta: Kulp Davası için adalet istiyoruz

Cumartesi Anneleri, 864. haftada, 1993 yılında askeri operasyon sırasında gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan 11 köylü için adalet istedi.

Abone ol

DUVAR – Cumartesi Anneleri, 864. Haftada AİHM mahkumiyetine, TBMM Raporuna, çok sayıda tanık beyanına rağmen beraatla sonuçlanan Kulp Davası’nı gündeme getirdi.

AİHM, TÜRKİYE’Yİ MAHKUM ETTİ

8 Ekim -25 Ekim 1993 tarihleri arasında General Yavuz Ertürk Komutasındaki Bolu Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyonda Kulp ve Muş’a bağlı dağınık köy ve mezralardan çok sayıda köylü gözaltına alındı. Askerlerin konuşlandığı Kulp Alaca Köyü yakınlarındaki alana götürülen köylüler, yaklaşık iki hafta süren operasyon boyunca burada tutuldu. Bu süre içinde aileleri onlara yiyecek götürdü. Köylülerden bazıları serbest bırakılırken operasyonun son gününe kadar tutulan 11 köylüden bir daha haber alınamadı. Kayıp 11 köylü için aileleri hukuki her yolu denedi. 1994 yılında dosya AİHM’e taşındı. Devlet Güvenlik Mahkemesi, 29 Nisan 1997 tarihinde dosyada takipsizlik kararı verdi. 2001 yılında AİHM, Türkiye’yi 11 kayıp kişinin ölümünden sorumlu olduğu ve etkili bir soruşturma yürütmediği için mahkum etti.

DAVA YARGITAY'A TAŞINDI

2004 yılında Kepir Mezrası’nda insan kemikleri bulundu. Aileler, kemiklerin yakınlarına ait olabileceğini belirterek İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvurdu. Kulp Cumhuriyet Savcılığı tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen kemiklerin kaybedilen köylülere ait olduğu ortaya çıktı. 2013 yılında yeniden açılan soruşturmada Diyarbakır Savcılığı’nın düzenlediği iddianame mahkeme tarafından kabul edildi ve Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında 11 kez müebbet ve 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ancak 11 köylüye ait kalıntıların bir toplu mezarda bulunmasına, AİHM’in mahkumiyet kararına, TBMM Raporu’na rağmen Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 19 Eylül 2018 tarihinde sanığın beraatı ile sonuçlandı. İstinaf başvuruları reddedilen aileler bu sefer de Yargıtay’a başvurdu. Cumartesi anneleri, 864. haftasında yaptığı çağrıda 11 köylünün gözaltında kaybedilmesi ile ilgili maddi gerçeğin açığa çıkartılmasını, bu suçtan sorumlu olanların  cezalandırılmasını engellemeye yönelik uygulamaların son verilmesini istedi. (HABER MERKEZİ)