Cumartesi Anneleri'nin Süleyman Soylu davası Meclis'e geldi

Cumartesi Anneleri'ne 2018'de uygulanan polis şiddeti üzerine Süleyman Soylu'ya açılan davada savcılık, soruşturma izni için Meclis'e başvurulmasını söyledi. Aydın Aydoğan Meclis’e dilekçe sundu.

Abone ol

DUVAR - Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’de gerçekleştirmek istediği 700’üncü hafta eyleminde polis saldırısı sırasında Aydın Aydoğan’ın kolu kırıldı. Aydoğan kolluk kuvvetleri ve dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. Savcılığın kararı üzerine Aydoğan, Soylu hakkında soruşturma izni çıkarılması için Meclis'e dilekçe sundu. 

AYM HAK İHLALİ KARARI VERMİŞTİ

Kolluk kuvvetleri ile ilgili dosyada takipsizlik verilmiş ve dosya Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmıştı. AYM kolluk kuvvetlerinin uyguladığı orantısız güç ve toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının engellendiği gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi. Soylu’yla ilgili davada ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı 'yetkisizlik' kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlementerler Bürosu’na gönderdi. 

SAVCILIK 'TBMM'YE BAŞVUR' DEDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ise söz konusu durumla ilgili yetkisizlik kararı verildiği öğrenildi. Kararda, Soylu’nun görevi çerçevesinde yetkisini kullandığı ayrıca soruşturma izni için TBMM’ye başvurulması gerektiği belirtildi. Aydoğan ise Meclis’e dilekçe sundu.

Cumhuriyet'ten Cengin Karagöz'e konuşan Aydoğan, “Olayın ardından Soylu, ‘Ne yapsaydık anneliğin terör örgütü tarafından terör kılıfı yapılmasına göz mü yumsaydık?’ ifadesini kullandı. Polis şiddetine maruz kalmamızla ilgili annelik kavramı üzerinden bir mağduriyet oluşturulduğunu söylemişti. Meclis’ten beklediğimiz yönde bir karar çıkmazsa AYM’ye gideceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Galatasaray Meydanı, 700’üncü haftada yaşanan polis saldırısının ardından Cumartesi Anneleri'ne yasaklanmıştı. 2018’de yaşanan yasaklama ve polis saldırısı AYM’ye taşınmış, AYM'nin verdiği ihlal kararının ardından kayıp yakınları tekrar meydana gitmeye başlamıştı. Ancak Beyoğlu Kaymakamlığı, AYM kararına rağmen 29 hafta boyunca eylemi yasaklamıştı.

Her hafta meydana gitmek isteyen kayıp yakınları 29 kez polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alındı. Kayıp yakınları 971’inci hafta yine meydana gittiğinde açıklama yapılmalarına izin verilmedi ancak ilk kez gözaltına alınmadan Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakıldı.

Yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya da Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kendisine sorulan bir soruya verdiği yanıtta, "Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa sürede çözüm üreteceğiz" demişti.

Yerlikaya'nın açıklamasının ardından Cumartesi Anneleri/İnsanları 11 Kasım'da 972’inci hafta Galatasaray Meydanı’na çıkmıştı. Anneler, 11 Kasım'dan beri müdahale ile karşılaşmadan Galatasaray Meydanı'nda toplanıyor. (HABER MERKEZİ)