Cumartesi hazırlığı: CHP Soylu ile nasıl hesaplaşacak?

CHP yönetimi ve milletvekilleri, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na “Sen bittin” diye seslenen İçişleri Bakanı Soylu ile cumartesi günü hesaplaşmaya hazırlanıyor. CHP yönetimi tüm izinleri kaldırdı. Konuşmalarda Soylu’nun AK Parti’ye katılmadan önceki siyasi sürecinin ve cemaatle ilgili açıklamalarının da gündeme getirilmesi bekleniyor.

Nergis Demirkaya ndemirkaya@gazeteduvar.com.tr

2018 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis’te tansiyon çok yüksek. Liderlerin konuştuğu ilk günden bu yana AK Parti ile CHP milletvekilleri defalarca karşı karşıya geldi. Yumruklaşmaya ramak kalan anlar yaşanırken istenmeyen görüntüler ancak diğer milletvekillerinin araya girmesi ile önlendi.

İlk büyük tartışma İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile CHP’liler arasındaki “dönek” tartışmasıydı. Sonrasında “Ben senin ne mal olduğunu biliyorum”, “Haddini bil” gibi sözler milletvekillerinin birbirinin üzerine yürüdüğü, kısa süreli arbedeler yaşanan sahnelere yol açtı.

Meclis kulislerinden edindiğimiz izlenim CHP’nin "kontrollü bir gerilim" politikası izlediği yönünde. Hatta CHP liderinin “bütçede sert muhalefet sergilenmesi” şeklinde bir talimatı olduğu konuşuluyor. Gerilim için “kontrollü” vurgusu yapılsa da Meclis’te tartışmaların gerçekte ne kadar kontrol edilebileceği soru işareti olarak ortada duruyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ

Her gün 1-2 bakanlığın bütçesinin ele alındığı Meclis’te en kritik bütçe ise cumartesi günü görüşülecek olan İçişleri Bakanlığı bütçesi olacak. CHP yönetimi ve milletvekilleri, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na “Sen bittin” diye seslenen İçişleri Bakanı Soylu ile işte o gün hesaplaşmaya hazırlanıyor.

Hesaplaşma planının ilk adımı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında Meclis’e gensoru önergesi vermek oldu. Gensorunun 10 gün içinde görüşülmesi gerekiyor. Bu durumda gensoru görüşmesi bütçe sonrasına kalabilir, ancak CHP bunun cumartesi günü İçişleri Bakanlığı bütçesine geçilmeden önce görüşülmesini isteyecek. Bu talep kabul görmezse CHP, grup önerisi getirerek gensorunun gündeme alınmasını isteyecek. Eğer bu da kabul edilmezse İçişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri “fiili gensoru” görüşmesine dönüştürülecek.

CHP grubu bütçe görüşmelerinde kendisine tanınan 80 dakikalık süreyi başta 3 grup başkanvekili ve 1 genel başkan yardımcısı olmak üzere belli isimlere dağıtacak. Yapılan konuşmaların tamamı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iddialarına yanıt, “tehdit” olarak nitelendirilen açıklamalarına cevap içerecek. Konuşmalarda Soylu’nun AK Parti’ye katılmadan önceki siyasi sürecinin ve cemaatle ilgili açıklamalarının da gündeme getirilmesi bekleniyor. Soylu’nun bütçesi için Meclis’te olacağı görüşmeler sırasında CHP’den gelecek eleştirilere vereceği yanıt da o günün tansiyonunu belirleyecek bir durum olacak.

'DEMOKRASİDE SÖZÜN BİTTİĞİ YER'

CHP kanadı, “Siyasette çok sert hatta acımasız eleştiriler olur, ama devletin güvenlik gücünü elinde bulunduran bir hükümet yetkilisinin ana muhalefet liderine talimat olarak algılanabilecek 'Sen bittin' cümlesini asla kuramayacağı" görüşünde. Bu durumu “demokraside sözün bittiği yer” olarak gören CHP yönetimi tüm izinleri de kaldırdı. Milletvekillerinin cumartesi günü tam kadro Meclis’te olması istendi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın Meclis’te yaptığı basın toplantısında Bakan Soylu ile ilgili soru üzerine, “Cumartesi günü Meclis’te kendisiyle hesaplaşacağız” sözleri de İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinin sert geçeceğinin bir başka işareti oldu.

Meclis cumartesi gününe hazırlanırken bütçede geçen 4 günün notlarını da paylaşalım. Bütçe görüşmeleri için “Meclis’in en önemli çalışması” denir ama Genel Kurul görüntüsü özellikle iktidar kanadı açısından artık böyle düşünülmediğinin göstergesi. Bütçe görüşmelerine en az katılan siyasi partinin Meclis’te en büyük çoğunluğa sahip AK Parti grubu olduğunu söylersek haksızlık etmeyiz. AK Parti milletvekillerinin bütçe görüşmelerine ilgisizliği muhalefet milletvekillerince kürsüde onlarca kez dile getirildi. Hatta iktidar kanadının boş sandalyelerini gösteren fotoğraflar çekilerek sosyal medya hesaplarından AK Parti, seçmenine şikayet edildi.

AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİ BOŞ SIRALARA KONUŞUYOR

CHP, HDP ve MHP gruplarının da tam kadro bütçe görüşmelerine katıldığı söylenemez, ancak en azından muhalefet partileri kendi gruplarına verilen konuşma süresinde kürsüye çıkan arkadaşlarını dinlemek için Genel Kurul salonunda bulunuyor. AK Parti milletvekilleri ise genellikle boş sıralara konuşuyor.

Genel durum bakanlar açısından da farklı değil. Enerji ve Tabii Kaynaklar, Aile ve Sosyal Politikalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı bütçelerinin görüşüldüğü dünkü oturumda 4 bakanın oturması gereken yerde sadece bir bakan vardı. Duruma tepki gösteren CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri sadece Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin bulunmasını eleştirdi, “Bu yürütmenin yasamaya saygısızlığıdır” dediler. Eleştiriler üzerine söz alan Canikli, 3 bakanın da "acil ve ertelenemez bir olay ve gelişme" nedeniyle kendisini bilgilendirip gittiğini söyledi. Tartışmaya Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün de katıldı. Bakanların kendilerine tahsis edilen makamlar ve yasamaya olan saygınlıktan dolayı Genel Kurul’da bulunması gerektiğini belirten Tüzün, 10 dakika süre verdi, gelmezlerse birleşime ara vereceğini söyledi. Tartışma çok uzamadı ama Meclis’teki bütçe görüşmelerindeki tabloyu göstermesi açısından önemliydi.

Tüm yazılarını göster