Cumhurbaşkanı danışmanından 'eyalet' örneği
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, 16 Nisan'da 'evet' çıkası durumunda yerel yönetimlerde değişikliğe gidileceğini söyledi: Bütün şehirde (30 büyükşehir) özel idarelerin kalkması önemli bir adımdır.
DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe 16 Nisan'da 'evet' çıkması durumunda şehirlerin yönetimi için yeni yöntemler geliştirileceğini açıkladı. Karatepe yeni yönetimler için Çin’i örnek gösterdi.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün aktardığına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yayın organı Şehir Araştırmaları Dergisi'nde 'Başkanlık Sisteminde Şehir Yönetimi' başlıklı makale yazan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, kalabalıklaşan metropollere yeni yönetimler getirileceğini söyledi.
“Büyük metropollerde 'belediye' kavramı artık şehir yönetimini açıklamada yetersiz kalıyor” diyen Karatepe, Çin modelini şöyle anlattı: "Çin'de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor.”
Karatepe'nin örnek gösterdiği Çin'de, 23 eyalet, 5 özerk bölge ile 2 özel statülü il bulunuyor.
'YEREL YÖNETİM SINIRLARI ZORLUYOR'
Büyükşehirlerin artık merkezi idarelerle yarışan mega projeler geliştirdiğini dile getiren Karatepe, “yerel yönetim” tabirinin artık sınırları zorladığını belirterek şunları yazdı: “Şehir yönetiminin başkanlık sistemine uyumlu hale getirilmesi için düzenlemeler yapılırken, büyük şehirlerin hizmetler alanında değişen rolü dikkate alınarak, şehir yönetimi yeniden tanımlanmalıdır. Bu tanımlama yapılırken, büyükşehir belediye başkanına doğrudan ‘şehir başkanı' veya ‘büyükşehir başkanı' gibi bir ad verilmelidir. Bütün şehirde (30 büyükşehir) özel idarelerin kalkması ve iki başlı yürütmenin sona ermesi ise başkanlık sisteminin tam olarak kurulması yönünde atılan önemli bir adımdır."