Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Merkez Bankası’nın paraları nereye gitti' diye sorulur mu?

Merkez Bankası rezervleriyle ilgili tartışmalara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "'Merkez Bankası’nın paraları nereye gitti' diye sorulur mu? Bunların hesabı kitabı yok, bunlar anlamaz işlerden" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT canlı yayınına katıldı.

Korona virüsü (Covid-19) salgınına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maske, mesafe, hijyen. Bu 3 başlık söz konusu. Sosyal mesafe, maske önem arz ediyor” diye konuştu.

Sosyal mesafe kuralına uyulması halinde maske kullanımı zorunluluğunun kaldırılabileceğini belirten Erdoğan, “Sosyal mesafe gündemimizde yerini koruduğu zaman arada mesafe konulması halinde maskeden de kurtulmak mümkün olur. 1,5 metreye dikkat edildiği zaman maskeden de kurtulmak mümkün ama sosyal mesafe şart. Bakanımız kısa bir süre sonra bununla ilgili açıklama yapacak. Şu şartlarda maskeyi de çıkarabiliriz diye. 1,5 metre gibi mesafeyi aramızda koruduğumuzda maskeyi çıkarabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

'BEN 3 AŞIMI OLDUM'

Türkiye'ye aşı sevkiyatının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “Ciddi manada aşımız geliyor. Aşılarımızın gelişiyle birlikte 50-55 yaş üstüne de yoğun bir şekilde yapmaya başlayacağız. Aşılarla birlikte ciddi manada korunma sürecini tıbben de olmuş olacağız. Ben 3 aşımı oldum, bir de antikor yükseldi mi yükselmedi mi bununla ilgili adımı attım” diye konuştu.

Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşeceğini dile getiren Erdoğan, “Anayasa çalışmamızı yapan ekiple bizim heyetimiz konuşacak bir değerlendirmemizi yapacağız 128 madde üzerinde. Bu çalışmayı yaptıktan sonra ilave edilmesi gereken çıkarılması gereken ne gibi maddeler vardır bunları konuşacağız. Tamam dediğimiz zaman da Devlet Beye de sunacağız. Cumhur İttifakı'nın bu ortak çalışmasıyla ne gibi eksikler var bunlara bakacağız. Ortaklaşa bir çalışmayı yürütelim istiyoruz” dedi.

'MİLLETİMİZ KOALİSYONLAR DÖNEMİNE DÖNMEK İSTEMİYOR'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden parlamenter sisteme dönüş olmayacağını belirten Erdoğan, “Parlamenter demokrasi artık bizim için mazi oldu. Hiçbir istikrarı olmayan koalisyonlarla iç içe sürekli zararda olan dönemleri yaşadık. Türkiye çok partili sistemden huzur bulamıyor, netice de alamıyor. Koalisyonlar dönemine dönmeyi milletimiz istemiyor” ifadelerini kullandı.

Tek başına iktidar oldukları için hızlı karar aldıklarını söyleyen Erdoğan, “Yaptığımız çalışmalar, yatırımlarımızla, kişi başına milli gelirle, gençliğe verdiğimiz önemle, attığımız adımlarla Türkiye bir değişim dönüşümü yaşadı. 26 havalimanı vardı Türkiye'nin 57 havalimanına çıktı. Bu Türkiye'nin refah düzeyinin yükseldiğinin alametiydi. Bunu biz çok partili dönemde yapmadık, tam aksine AK Parti iktidarıyla bunu gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

'MERKEZ BANKASI’NIN PARALARI NEREYE GİTTİ DİYE SORULUR MU, BUNLARI HESABI KİTABI YOK'

“Koronavirüs salgınında hızlı kararlar alabildik. Atatürk Havalimanı'nın içinde 1008 odalı bir hastaneyi kurduk. Sancaktepe'ye de bir hastane yaptık. Bunlar 45 günde yapıldı” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“'128 milyar dolar nereye gitti' diye soruyorlar. 'Merkez Bankası’nın paraları nereye gitti' diye sorulur mu? Bunlar maalesef sorma hakkını kendilerinde görebiliyorlar. Bunların hesabı kitabı yok, bunlar anlamaz işlerden. Bu süreçte geçirdiğimiz felaketler, depremler. Van, Bingöl depremi geçirdik. Son zamanlarda Elazığ, Malatya, İzmir. Hiç soruyorlar mı, 'Buralara bu paraları nereden buluyorsunuz?' Altyapısı olmayan bir ülkenin üstyapısı her an tehdit altındadır."

BIDEN'LA GÖRÜŞME: GERİLİMİ SORACAĞIZ

ABD Başkanı Joe Biden'la NATO zirvesinde görüşeceklerini söyleyen Erdoğan, “Görüşmede Türkiye ile ABD niye gerilim safhasında kendisine soracağız. Bush'la, Obama ile çalıştık. Bunlarla böyle bir gerilimi yaşamadım. Ardından Cumhuriyetçi olarak Sayın Trump'la çalıştım. Hiçbir gerilimi onunla da yaşamadık. Tam aksine çok rahattık. Sayın Biden'la maalesef bu görüşme, buluşma trafiğimiz o kadar rahat olmadı” dedi.

“Peki bu gerilimin sebebi ne?” diyen Erdoğan, “Bu da yine sözde Ermeni soykırımı. Artık bıktık yahu! Her 24 Nisan Amerika Ermenilerle ilgili ne diyecek? Bırakın tarihçiler, hukukçular, antropologlar çalışsın” ifadelerini kullandı. 

'MACRON BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLETİ DİYORSA NATO HESABA ÇEKMESİ GEREKİYOR'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un daha önce NATO'yla ilgili yaptığı açıklamayı hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye NATO'nun güçlü ortağıdır. NATO ittifakı güçlü bir şekilde devam etmektedir. Peki Macron ne diyor? NATO'nun beyin ölümünden bahsediyor. Macron şu anda nerede? NATO'nun üyesi olan ülkelerden bir tanesi. Beyin ölümü gerçekleşti diyorsa herhalde bunu NATO hesaba çekmesi gerekiyor. Libya ve Suriye'de Macron'un kimlerle iş tuttuğunu biz biliyoruz” şeklinde konuştu.

Bir "müjde" açıklayabileceğine dair açıklaması hatırlatılan Erdoğan, "Allah nasip ederse cuma günü inşallah" yanıtını verdi.

Cuma günü Zonguldak'ta cami açılışına katılacağını dile getiren Erdoğan, “Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin açılışını yapacağız. Oradan da Kanuni sondaj gemisiyle bağlantımızı kuracağız. O bağlantıyla beraber oradan açıklamamızı inşallah yapacağız. Filyos Limanı'nı yine aynı zamanda açılışını yapacağız. Aynı gün açılış platformu içerisinde bir yeni çok modern maske fabrikasının açılışını aynı gün yapacağız. Petrol ve doğalgaz arama çalışmasında yeni müjdeyi cuma günü Zonguldak'tan vereceğiz” dedi. 

'FAİZLERİ DÜŞÜRMEMİZ LAZIM'

Mısır'la ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik adımlara da değinen Erdoğan, "Bizim için Mısır dünün bir ülkesi değil. Türkiye ve Mısır halklarının tarihten gelen bir birlikteliği var. Devletler arasındaki ilişkilerimiz bu temelde ilerledi ve bu temelde ilerliyor. Görüşmeler genişleyerek devam etti, ediyor. Doğu Akdeniz'de Libya'ya kadar geniş alanda ciddi iş birliği imkanları bulunuyor. Arzumuz işbirliğimizi, münasebetlerimizi kazan-kazan temelinde devam ettirmek. Körfez ülkeleri için de bu geçerli. Yunanistan-Mısır ilişkisi ile Türkiye-Mısır ilişkisini aynı terazide değildir. Ben Mısır halkını iyi bilirim, severim. Yeniden bu süreci başlatmakta da kararlıyız" diye konuştu. 

Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiğini savunan Erdoğan, "Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü yatırımların, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için, orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

'MÜSİLAJ OLAYI FARKLI BİR OLAY, BUNU İBB'NİN ELİNE BIRAKMAYIZ'

Marmara Denizi'ndeki müsilaj (deniz salyası) sorunu hakkında konuşan Erdoğan, "Bu konuda bizim de yapmamız gereken işler var. Marmara'ya kıyı belediyelerin burada yapması gereken çok önemli işler var. Burada paslaşarak yapacağımız işler olabilir. Sadece burası da değil Ergene... Ergene'nin hep kıyısında CHP'li belediyeler olduğu için oradaki fabrikaların atıklarını engellemiyorlar. Müsilaj olayı farklı bir olay. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da üniversitelerle ortak çalışmaya girdi. Bunu İBB'nin eline bırakamayız."

KANAL İSTANBUL PROJESİ: ŞEHİR İÇİNDE ŞEHİR OLUŞTURACAĞIZ

Kanal İstanbul projesini yapmakta kararlı olduklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Süreç 11-12 yıldır ilerliyor. Projeye stratejik bir yatırım olarak bakıyoruz. Haziran ayı sonunda Kanal İstanbul için ilk köprünün temellerini atıyoruz. Daha fazla bekleyemeyiz. Ardından 5 köprünün daha temeli atılacak. Öyle bir şehircilik projesi ki bu proje, bu kanalın her iki tarafında 250-300 binerlik konutlarla şehir içinde şehir oluşacak. Arkadaşlarımız 200 bilim adamıyla çalışmalar yürüttüler. Kanal İstanbul projesine de kararlı bir şekilde devam ederek, burada güçlü bir adımı atalım dedik. Kanal İstanbul projesini yerli yabancı çok güçlü konsorsiyumlarla devam ettireceğiz." (HABER MERKEZİ)