Erdoğan: Narin kızımın canını alanlardan bunun hesabını mutlaka soracağız

Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Narin Güran cinayetiyle ilgili olarak "Masum bir yavruyu öldüren canilerin en ağır cezaya çarpıtılması için konunun takipçisiyim" dedi.

Abone ol

DUVAR - Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı. Beştepe'deki toplantı, 3 saat 45 dakika sürdü.

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama yaptı.

Askeri okulların mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlarıyla yaptığı yemine değinen Erdoğan, "Ordumuzun disiplinine ve itibarına gölge düşürecek her türlü girişiminde karşısındayız. Demokratik denetim mekanizmaları çerçevesinde gerekli tahkikatı büyük bir hassasiyetle ve çok boyutlu bir şekilde yürütüyoruz. Kahraman ordumuzun yıpratılmasına da ordumuz üzerinden siyasi hesap görülmesine de hiçbir suretle müsaade etmeyiz. Aynı hassasiyet Cumhuriyetimizin banisi İstiklal Harbimizin Başkomutanı gazi Mustafa Kemal için de geçerlidir. İşte dün Gazi'nin hatırasına uygun olarak restore ettiğimiz Savarona yatını ziyaret ettik" dedi. 

Muhalefeti eleştiren Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

'MUHALEFET SEÇİMLERDEKİ ŞAİBELİ SİCİLİNİ AKLAMAYA ÇALIŞIYOR'

Türkiye'ye en büyük zararı istismarcı siyaset anlayışı vermiştir. Zamanla aktörle değişse de bu siyaset tarzı kötü bir muhalefet geleneği olarak varlığı hala sürdürmektedir. Muhalefet yine istismar siyasetine sarılarak 14-28 Mayıs ve 31 Mart seçimlerindeki şaibeli sicilini aklamaya çalışıyor."

'MUSTAFA KEMAL ÜZERİNDEN MİLLETE AYAR VERMEYE KALKIYORLAR'

"Bizim burada söylemeye hicap edeceğimiz hakaretleri 3-5 oy uğruna sineye çekenler şimdi çıkmışlar, yüzleri kızarmadan ahkam kesiyorlar. Sınır ötesi ve okyanus ötesindekilerle ittifak yapıp iktidar hayali kuranlar, bugün Gazi Mustafa Kemal üzerinden millete ayar vermeye kalkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kimyasal silah kullandı iftirası atanlara kol kanat gerenlerin bugün söyledikleri hiçbir sözün kıymeti yoktur. Milletimiz bunların samimiyetsizliğinin gayet farkındadır. Biz de bu oyuna gelmeyeceğiz. Ülkemize ve demokrasimize hiçbir hayrı dokunmayan bu kışkırtıcı dile kesinlikle prim vermeyeceğiz."

'BU SENE HEDEFİMİZ 60 MİLYON TURİST'

"1 Eylül'de hizmete verdiğimiz Rixos Tersane İstanbul Oteli'nin İstanbul'un turizmine ve tanıtımına önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Geçen sene İstanbulumuzu 17 milyon 370 bin turist ziyaret etti. Ülke olarak dünyanın her köşesinden 56 milyon 700 bin kişiyi misafir ettik. Bu sene hedefimiz 60 milyon turist, 60 milyar dolarlık turizm geliridir. Yılın ilk 7 ayında 35 milyon turisti ülkemizde ağırladık. Bölgemizdeki sıcak çatışmalara rağmen turizm sezonumuz iyi geçiyor. Turizmde 2024 hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz."

'YENİ ANAYASA MESELESİNE BİRAZ DAHA AĞIRLIK VERECEĞİZ'

"Yeni yasama yılıyla birlikte inşallah yeni ve sivil anayasa meselesine biraz daha ağırlık vereceğiz. Türk demokrasisinin darbelerle ve darbeci zihniyetle hesaplaşmasını tamamlayabilmesi için sivil anayasa ihtiyaçtan öte bir zorunluluktur. Şunu çok net söylemek durumundayım: 15 Temmuz milli irade destanına imza atan milletin darbecilerin yaptığı anayasaya mecbur bırakılmasını doğru da adil de bulmuyoruz. Son yılların temsil zemini en geniş meclisi olan 28. dönemin yeni ve sivil anayasa yapması millete karşı ödevidir. Meclisin bu vazifesini yerine getirebilmesi için elimizden geleni yapacağız."

'SİSİ'NİN ZİYARETİYLE TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİNİ ÇOK DAHA İLERİ TAŞIDIK'

"Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'yi ve heyetini resmi ziyaret kapsamında külliyemizde misafir ettik. Türkiye-Mısır ilişkilerini çok daha ileri taşıdık. Farklı alanlarda imzaladığımız 17 mutabakat zaptıyla bu önemli ziyaret taçlanmış oldu. Mısır'la Gazze, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika başta olmak üzere bölgesel konularda yakın diyalog içindeyiz. Gazze'de ateşkesin tesisi ve yardımların engelsiz girişi için yürüttükleri arabuluculuk çalışmalarında Mısır makamlarına destek veriyoruz. İsrail'in yayılmacı politikalarına hız verdiği bir dönemde tüm bölge ülkeleri olarak dayanışma hattını tahkim etmemiz gerekiyor."

'KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'

"12. ayına giren Gazze'deki soykırım karşısında İslam aleminin daha kararlı bir duruş sergilemesi için çabalarımızı hızlandırdık. Şu gerçeği artık çok net biçimde görebiliyoruz: İsrail hükümeti, işgal ve istila politikasını ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı da içine alacak şekilde genişletme arayışındadır. Harem-i Şerif'e yönelik Siyonistlerin tacizleri ve baskınları artmaktadır. Bunların hepsini yakından takip ediyoruz. Merhum Nuri Pakdil'in ifadesiyle, yüreğimizin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde de bir tül gibi Kudüs vardır. Bunun için her fırsatta Kudüs kırmızı çizgimizdir diyoruz. Görevi Kudüs davasına sahip çıkmak olan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın günden güne pervasızlaşan bu saldırılara bigane kalması düşünülemez. Teşkilatın daha fazla vakit kaybetmeden liderler seviyesinde toplanması ve İslam dünyasının kararlı tutumunu ortaya koyması aciliyet arz ediyor."

'TEKNOFEST GENÇLİĞİNİN YETİŞMESİ İÇİN TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ'

"5. Uluslararası Eğitim'de teknoloji, araştırma geliştirme ve kalite zirvesinde eğitim camiamızla bir araya geldik. Eğitimde teknolojik imkanları en yaygın kullanan ülkeler arasındayız. Teknolojiyi üreten, geliştiren, ondan en üst düzeyde faydalanan ama teknolojinin esiri olmayan Teknofest gençliğinin yetişmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bugün ilk ders zili çalan 2024-2025 eğitim öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm öğretmenlerimize hizmetleri, emekleri ve engin sabırları için en kalbi şükranlarımı sunuyor, görevlerinde başarılar temenni ediyorum."

'NARİN KIZIMIN CANINI ALANLARDAN BUNUN HESABINI MUTLAKA SORACAĞIZ'

"Okulların çocuklarımızın neşesiyle dolduğu bugünü, dün Diyarbakır bağlardan gelen acı haber sebebiyle buruk karşıladık. Narin yavrumuzun hunharca katledilmesi hepimizin yüreğine kor bir ateş düşürdü. Narin kızımın canını alanlardan bunun hesabını adalet önünde mutlaka soracağız. Masum bir yavruyu öldüren canilerin en ağır cezaya çarpıtılması için konunun bizzat takipçisiyim. Burada şunun da bilinmesini isterim: Sadece Narin evladımızın değil, tüm çocuklarımızın gözlerindeki ışıltıyı söndüren, ister bölücü teröristler olsun, ister zehir tacirleri ve çeteler olsun, ister yanındaki yöresindeki vicdan fukaraları olsun, bütün canilerle mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz."

'AYŞENUR EZGİ'NİN KANININ YERDE KALMAMASI İÇİN HER TÜRLÜ ADIMI ATACAĞIZ'

"Önceki gün protesto eylemi sırasında İsrail güvenlik güçleri tarafından kalleşçe öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızı rahmetle yad ediyor, ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı diliyorum. Ayşenur Ezgi kızımın kanının yerde kalmaması için her türlü hukuki adımı atacak ve İsrail devletiyle mücadelemizi en üst seviyede Lahey Adalet Divanı'na da müracaat etmek suretiyle devam ettireceğiz."

'HAYAT PAHALILIĞINI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN YOĞUN ÇABA İÇİNDEYİZ'

"Tüm kabine toplantılarımızın değişmez gündemi ekonomidir. Hayat pahalılığının vatandaşlarımızın hayatında sebep olduğu sıkıntıları ortadan kaldırmak için yoğun çaba içindeyiz. Enflasyonda Haziran'da başlayan düşüş Ağustos'ta da devam etti. Son 3 ayda yıllık enflasyon 23,5 puan geriledi. Kamu maliyesini hızla toparladık. Cari açığı hızla düşürdük. Dış dengede iyileşme sağladık ve ekonominin kırılganlığını önemli ölçüde azalttık. Son bir yılda bürüt rezervlerde 50 milyar dolar, swap hariç net rezervlerde ise 80 milyar dolardan fazla artış sağladık. 150 milyar dolara ulaşan rezervlerimiz dış şoklara karşı dayanıklılığımızı güçlendiriyor. 2024 yılında kredi notu 3 kuruluş tarafından arttırılan tek ülke Türkiye oldu."

'ENFLASYON TEK HANELERE DÜŞECEK'

"Geçen yıl uygulamaya başladığımız orta vadeli programı 2025-2027 dönemini kapsayacak şekilde daha da güçlendirdik. Para, maliye ve gelirler politikalarını uyum içinde yürüterek tek haneli enflasyona mutlaka ulaşacağız. Daha önce nasıl yaptıysak inşallah yine başaracağız. Türkiye enflasyonu düşürerek büyüyecek. Enflasyon düştükçe yatırım ortamı iyileşecek, öngörülebilirlik artacak, rekabet güçlenecek ve istikrarlı yüksek büyüme olacak. Bu süreç beraberinde kalıcı refah artışını getirecek. Geçen yıl yüzde 5,1 büyüdük ve milli gelirimiz ilk kez 1 trilyon doları aştı. Dezenflasyon süreciyle uyumlu ve sağlıklı bir büyüme yolundayız."

'SORUN VARSA ÇÖZECEK OLAN BİZİZ'

"Vatandaşlarımdan daha kendi meselelerini çözemeyen kiyafetsizlere kulak asmamalarını özellikle rica ediyorum. Ben milletimin irfanına her zaman güvendim, güveniyorum. Sorun varsa aşacak olan biziz. Dert varsa derman bulacak olan biziz. Zorlukların üstesinden gelecek olan yine biziz. Yeter ki dayanışmamızı, umudumuzu koruyalım. Allah'ın izniyle gerisi zaman ve biraz sabır meselesidir." 

'HER ÖĞRENCİMİZE BARINMA İMKANI SUNACAĞIZ' 

"Öğrenci yurtları muhalefetin en çok kışkırttığı konulardan biriydi. Bu alanda dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem inşa ettik. 81 ilimiz ve 266 ilçemizdeki yurtlarımızla öğrencilerimizin hizmetindeyiz. Bakınız 2002 yılında 182 bin yatak kapasitesine sahip 190 yüksek öğrenim yurdu vardı. Bugün 857 yurdumuzda toplam 989 bin yatak kapasitesine sahibiz. Bu yıl ilk yerleştirmede yüzde 86 oranında öğrencimiz yurtlarımıza yerleşti. Hiçbir öğrencimiz mağdur edilmeyecek şekilde talep eden her öğrencimize barınma imkanı sunacağız."

(HABER MERKEZİ)