Cumhurbaşkanına geniş yetki önergesi: Meclisi kapatıp gidelim daha iyi
AK Parti ile MHP, TOKİ ihalelerinde Cumhurbaşkanı'na “farklı düzenlemeler yapılabilir” ifadesiyle sınırsız yetki istedi. CHP “Meclisi kapatalım daha iyi”, HDP “Çivisini çıkardınız" tepkisi gösterdi.
ANKARA – Kur korumalı TL mevduat, memurlara ek zam, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde değişiklik gibi çok sayıda düzenleme içeren kanun teklifi ile kamuda iş yapan müteahhitler için fiyat farkı ve sözleşme devri konusunda da düzenleme öngörülüyor. Söz konusu maddeye AK Parti ve MHP’nin önergesiyle “TOKİ Başkanlığı sözleşmelerinin belirlenen sınırlamalar dışında kalması ve “Cumhurbaşkanı tarafından farklı düzenlemeler” yapılabilmesi” fıkrası eklenmek istendi. Örengeye itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yoklama talep etti. Yapılan yoklamada çoğunluk sağlanamayınca Meclis Salı gününe kadar kapandı.
KAMUYA İŞ YAPAN MÜTEAAHİTLERE ARTAN DÖVİZ NEDENİYLE FİYAT FARKI VERİLECEK
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen teklifin 11. maddesi ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na geçici bir madde eklenecek. Yapılacak düzenleme ile 1 Aralık 2021 tarihinden önce ihalesi yapılmış, yapımı halen devam eden, fesih veya tasfiye edilmeden kabulü/geçici kabulü yapılmış mal ve hizmet alımıyla yapım işlerine ilişkin TL üzerinden yapılmış sözleşmelere fiyat farkı verilmesine olanak sağlanacak. Madde sözleşmelerin tarihleri, devir işlemlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanına da alım türleri, konuları, ürün ve girdiler, işin niteliği, sözleşmesine göre fiyat farkı verilip verilmediği veya uygulanan fiyat farkı formülü gibi kriterlere göre ek fiyat farkı hesaplama yöntemleri belirleme, sözleşmelerin devrine ilişkin esas ve usulleri tespit etme konusunda yetki veriyor.
CUMHURBAŞKANINA BELİRSİZ YETKİYE 'ANAYASAYA AYKIRI' İTİRAZI
Maddenin komisyondaki görüşmelerine göre yapılacak düzenleme 26 bin 789 sözleşmeyi kapsayacak. Toplam bedeli 213 milyar lira olduğu açıklanan bu işlerde hak ediş tutarı yaklaşık 70 milyar lira olarak açıklanırken düzenlemede öngörülen kurallar ve sınırlamalar dahilinde ek fiyat farkı tutarı yaklaşık 10,5 milyar lira olarak tahmin edildi. Muhalefet partileri Cumhurbaşkanına belirsiz, keyfi ve öngörülemez yetki verilmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek itiraz etti.
AK PARTİ VE MHP’DEN TOKİ ÖNERGESİ: CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN FARKLI DÜZENLEMELER YAPILABİLİR
Kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödemesi ve sözleşme devri gibi düzenlemeler getiren maddeye son dakika getirilen bir sürpriz önergeyle bir fıkra eklenmek istendi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın imzasıyla sunulan önergeye göre “TOKİ Başkanlığı sözleşmeleri belirlenen sınırlamalar dışında kalacak. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı tarafından farklı düzenlemeler yapılabilecek. Tartışma yaratan önerge şöyle:
“Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 1/12/2021 tarihinden önce ihale edilen ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte devam eden sözleşmelerde, süre uzatımı verilmesi dahil bu maddedeki sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanı tarafından farklı düzenlemeler yapılabilir.”
CHP: MECLİSİ KAPATIP GİDELİM
Son dakika getirilen bu önergeye CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Meclisi kapatıp gidelim daha iyi ya! Bu ne ya! Kapatalım Meclisi, kilitleyelim, gidelim ya!” diye tepki gösterdi. HDP Milletvekili Garo Paylan da Cumhurbaşkanına bir sınır belirtmeden verilmek istenen yetkiye tepki göstererek, “Farklı düzenlemeler yapılabilir” ne demek ya? Neye göre yapılacak? Böyle yasa mı olur ya! İyice çivisini çıkardınız!” diye seslendi.
“DİKTATÖRE BİLE KANUNLA SINIRSIZ YETKİ VERİLMEZ”
Bu arada CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Başkanvekili'ne seslenerek, “Bu önerge 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kapısına kilit vurulabilir, Türkiye Büyük Millet Meclisi işlevsiz, sembolik bir organ olarak burada vakit geçirsin' önergesidir. Buna asla rızamız olamaz. Bu ülkede Cumhurbaşkanına, bırak bu ülkeyi, dünyanın en büyük diktatörünün yönettiği bir ülkede bile o diktatörün bu kadar geniş, sınırsız bir yetkisi kanunla verilemez” dedi.
Altay önergenin oylanması öncesi yoklama talep etti. Yapılan iki yoklamada çoğunluk sağlanamayınca Genel Kurul Salı gününe kadar kapandı.