Cumhurbaşkanlığı kabinesinde köklü değişim

Yeni kabinede sadece iki isim görevine devam edecek. 18 kişilik kabinenin 16’sı değişirken Cevdet Yılmaz Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Ekonominin başınaysa beklendiği gibi Mehmet Şimşek geldi.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı kabineye çevrilmişti. Yeni kabinede kimlerin olacağına dair kulisler özellikle son bir hafta son derece hareketliydi.

Hemen her saat başı yeni bir kabine listesi sosyal medyada dolaşmaya başladı, televizyon yorumcularının, köşe yazarlarının kimlerin bakan olacağına dair tahminlerinin ardı arkası kesilmedi. Erdoğan, Meclis’te yemin ederek resmi olarak göreve başlamasının ardından Çankaya Köşkü’nde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıkladı.

14 Mayıs seçimi sonucunda milletvekili olan bakanlardan bazılarının -kulislere göre Hulusi Akar, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu’nun- Erdoğan’ın talebiyle milletvekilliğinden istifa edeceği ve bakanlık görevlerini sürdürecekleri iddia edilmişti. Ancak bu iddia gerçekleşmedi ve milletvekili olan bakanların hiçbiri kabinede yer almadı. Böylece Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin neredeyse tamamı değişmiş oldu.

KOCA VE ERSOY İLE DEVAM

Kabinede görev yapmaya devam edecek iki isim milletvekili adayı olmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oldu. Böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesindeki 18 bakandan 16’sı değişmiş oldu.

MEHMET ŞİMŞEK EKONOMİNİN BAŞINDA

Kulislerde en çok konuşulan isimlerden birisi eski maliye bakanlarından Mehmet Şimşek’ti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden bir süre önce Şimşek’le görüşerek ekonominin başına geçmesini istediği, Şimşek’in bu teklifi kabul etmediği yönündeki bilgiler kulislere yansımıştı.

Ancak seçimin sonuçlanmasının ardından Erdoğan ve Şimşek’in birlikte birkaç programda fotoğraf vermesi Şimşek’in yeni dönemde Erdoğan’ın yanında yer alacağı yorumlarını güçlendirdi. Pek çok ekonomi uzmanı, Şimşek’in ekonomi yönetimine ilişkin bazı şartlarla geleceğini ve piyasalardaki yansımalarının da olumlu olacağını ifade etmişti. Beklenen oldu ve Şimşek, Nureddin Nebati’nin yerine Hazine ve Maliye Bakanlığının başına geçti.

ERDOĞAN’IN 'YOL ARKADAŞI' CEVDET YILMAZ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI

Kamudan siyasete geçen ve AK Parti’nin kuruluşundan bu yana milletvekilliği, parti yöneticiliği, bakanlık, Başbakan Yardımcılığı dahil pek çok kritik görevde bulunan Cevdet Yılmaz, son olarak Meclis’te Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından kabineye eklenen bu yeni makamda ilk günden bu yana Fuat Oktay oturuyordu. Oktay’ın yerine siyaset hayatının başından bu yana Erdoğan’ın yanında olan Cevdet Yılmaz geldi. Yılmaz ve Mehmet Şimşek’in de birbirine yakın iki isim olduğu değerlendirmesi yapıldı.

BİR DÖNEM SONA ERDİ: SOYLU’NUN YERİNE YERLİKAYA

Türkiye’nin son dönemine damga vuran uygulamalarıyla, hakkında çıkan haberlerle akıllara kazınan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 7 yılın ardından bu görevinden ayrıldı. Soylu’nun yerine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya getirildi.

BOZDAĞ'IN YERİNE YILMAZ TUNÇ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yerine de AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç getirildi. 4 dönem Bartın Milletvekilliği yapan Yılmaz Tunç, Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı, ardından grup başkanvekilliği görevini yürütmüştü. Tunç üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili gösterilmedi.

HAKAN FİDAN'A KRİTİK GÖREV

Görevine devam edeceği yönünde kulis bilgileri sıkça dile getirilen Mevlüt Çavuşoğlu listede yer almadı. Çavuşoğlu’nun yerine Milli İstihbara Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan getirildi.

Fidan, önceki dönemlerde milletvekili adayı olmak istemiş ancak bu talebi Erdoğan tarafından kabul edilmemişti. 2015’ten bu yana MİT müsteşarlığı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından ise MİT Başkanlığı görevini yürüten Hakan Fidan, çözüm süreci, 17-25 Aralık, 15 Temmuz darbe girişimi gibi pek çok kritik dönemde önemli roller üstlenmişti. 

GENELKURMAY BAŞKANI GÜLER, MİLLİ SAVUNMA BAKANI OLDU

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı görevinden Milli Savunma Bakanlığına geçmesi tartışma yaratan Hulusi Akar, Kayseri milletvekili olarak seçilmesi sebebiyle kabinede yer almadı.

Erdoğan, aynı yöntemi işleterek Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’i Milli Savunma Bakanı olarak atadı. Güler, 2018’den bu yana Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütüyordu.

KABİNENİN TEK KADIN BAKANI: ERDOĞAN DÜĞÜNÜNE KATILMIŞTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yerine ise Mahinur Özdemir Göktaş getirildi. Brüksel’de dünyaya gelen Öztaş, Belçika’da iki dönem Brüksel Milletvekilliği yaptı. Brüksel milletvekilliği döneminde evlenen Göktaş’ın düğününe Erdoğan da katılmıştı.

7 aylık çocuğuyla parlamento çalışmalarına katılması ses getiren Göktaş, aynı zamanda bir Avrupa ülkesinde seçilen ilk başörtülü milletvekili olmuştu. AK Parti eski İstanbul Milletvekili Edibe Sözen'in Özel Kalem Müdürlüğünü de yapan Göktaş son olarak Türkiye’nin Cezayir Büyükelçiliği görevini yürütüyordu. Göktaş, kabinenin tek kadın bakanı olarak görev yapacak.

BAK VE ÖZHASEKİ 5 YIL ARADAN SONRA YENİDEN AYNI BAKANLIKLARA GETİRİLDİ

AK Parti Kayseri Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, 2016-2018 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinde bulundu. Daha sonra partisinin MYK’sinde yer alan Özhaseki son yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldu. Özhaseki 5 yıl aradan sonra yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na getirildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığına atanan Osman Aşkın Bak da 2017-2018 yıllarında Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yaptı. Yeniden bu göreve atanan Bak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’den üç dönem milletvekili seçildi. Bak, partisinin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı gösterilmedi. 

HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ TEKİN MİLLİ EĞİTİM BAKANI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yerine atanan isim Yusuf Tekin oldu. Milli Eğitim Bakanlığı eski müsteşarı olan ve bir dönem Gençlik ve Spor Bakanlığında bakan yardımcılığını yürüten Tekin, akademide ve bürokraside uzun yıllar görev aldı. 2018’de Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak atanan Tekin’in bu ataması kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Tekin göreve gelmeden hemen önce rektör olabilmek için gerekli olan en az üç yıl profesör olarak görev yapma şartı cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırılmış, Tekin profesör olduktan iki ay sonra rektör olmuştu.

ÜÇ BAKAN YARDIMCISI, BAKAN OLDU

Yeni Kabine’de üç bakan yardımcısı bakan olarak atandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına atanan Alparslan Bayraktar aynı bakanlıkta bakan yardımcısı olarak görev yapıyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı atandıkları bakanlıklarda bakan yardımcısı olarak görev üstlenmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına da Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu getirildi. 

CUMHURBAŞKANLIĞI POLİTİKA KURULUNDAN BAKANLIĞA

Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan da, selefi Vedat Bilgin gibi Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu’nda görev yapıyordu. Hacettepe Üniversitesi’nde Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi olan Işıkhan 2018’den bu yana kurul üyesiydi. 

ALBAYRAK CEO’SU BOLAT TİCARET BAKANI

Ticaret Bakanlığına Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD)’ın önceki dönem başkanlarından Ömer Bolat getirildi. Bir dönem AK Parti MKYK’sında da görev alan Bolat, Mayıs 2000’den bu yana Albayrak Holding’in CEO'luğunu yürütüyor.

BOŞALAN MAKAMLARA KİMLER GELECEK?

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanı, Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olmasıyla bu makamlara kimlerin geleceği de merak konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın MİT Müsteşarlığı görevine getirilmesi, Kalın’dan boşalan sözcülük makamına da önceki dönem Gençlik ve Spor bakanlarından ve Erdoğan’a yakın isimlerden Akif Çağatay Kılıç’ın getirilmesi bekleniyor. Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler’in yerine de kuvvet komutanlarından birinin atanacağı belirtiliyor. 

İLK KABİNE TOPLANTISI SALI GÜNÜ

Bakanlıklarda devir teslim törenlerinin pazar ve pazartesi günleri gerçekleşmesi beklenirken ilk kabine toplantısı ise salı günü yapılacak. Çarşamba günü Meclis Başkanlığı seçiminin ardından Meclis'teki yemin töreninde yemin etmeyen eski bakan yeni milletvekilleri ile yeni bakanların yemin etmesi bekleniyor.