Cumhurbaşkanlığında 'basın kartı ambargosu' iddiası

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının bazı medya kuruluşlarına ambargo uyguladığı iddia edildi. Konuyla ilgili konuşan bir yetkili, basın kartı başvurularında 'onaylanmayanlar' listesi olduğunu açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için ‘ambargo listesi’ hazırlandığı iddia edildi.

Evrensel’e konuşan bir yetkili basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerden önce 'onaylanmayanlar' listesine bakıldığını söyledi. Listede Evrensel ile birlikte Yeni Asya gazetesi ve kapatılan Dünya TV, Yaşam TV kanalları da yer alıyor. Aynı listede sendikalar, dernekler, cemiyetler diye başlıklar da bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Başbakanlık kapanınca, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı oldu. 24 Haziran 2018 tarihinde yeni yönetim sistemi başladı ancak basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Yıllardır 'sarı basın kartı' olarak anılan basın kartlarının renkleri de 'turkuvaz' oldu.

'ONAYLANMAYANLAR' LİSTESİNE KART YOK

Konuyla ilgili bilgi veren bir başka yetkili ise gazeteciler hakkında ‘değerlendirme’nin çoktan yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında 'Onaylanmayanlar' başlığıyla hazırlanan listede bazı gazeteler, televizyonlar ve sendikaların yer aldığını anlatan yetkili, basın kartı başvuruları konusunda bir işlem yapmak için önce 'yukarıdan gelen' bu listeye bakıldığını iddia etti. Bu listede Evrensel ile birlikte AK Parti’ye uzak duran Nur cemaatine yakın Yeni Asya, Yaşam TV, Dünya TV, sendikalar, gibi birçok kurum bulunuyor. Eğer basın kartı hakkında işlem yapılacak kişi bu listedeki kurumlardan birindeyse, herhangi bir işlem yapılmıyor.

'BASIN KARTI' NASIL VERİLİYOR? 

Yasaya göre gazeteciler bir yayın kuruluşunda çalışmaya başladıklarında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına başvuruda bulunuyor. Eğitim durumuna göre belirlenen bekleme süresinin ardından gazeteciler başvuru yaptıkları pozisyona göre gerektiren şartları yerine getiriyor. Örneğin; muhabir olarak başvuran bir gazeteci her ay dört tane olmak üzere imzalı haberlerini ikinci bir başvuruyla teslim ediyor. Basın kartı komisyonu, ikinci başvuruyu yapan gazetecilerin başvurusunu değerlendirerek kimlerin kart alabileceğine karar veriyor.

Kaynak