Cumhuriyet altıncı kez hakim karşısına çıkıyor

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı 6'ncı duruşmaya bugün devam ediliyor. Silivri Adliyesi'nde görülen davada Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Akın Atalay konuşacak.

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı dava devam ediyor. Gazetenin muhabiri Ahmet Şık, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu 6'ncı kez hakim karşısına çıkıyor. Duruşma, 'güvenlik ve düzen' gerekçesiyle İstanbul Adliyesi yerine Silivri Adliyesi'nde görülecek.

434 GÜNDÜR TUTUKLU...

Gazetenin Muhabiri Ahmet Şık 434 gündür Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. İstanbul Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz Aralık ayında görülen duruşmada mahkeme başkanı tarafından Şık'ın savunması kesilmişti. Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, Şık'a savunmasının siyasi olmaması gerektiğini söylemişti. Şık da bunun üzerine; "Dosya siyasi linç olduğu için tabii ki içinde siyasi değerlendirmeler de olacak" cevabını vermişti. Bunun üzerine Dağ ise Şık'ı "bariz bir şekilde yargılamanın düzenini bozmakla" suçlayarak Şık'ı salondan çıkarttı.

Cumhuriyet gazetesi davasında tahliye çıkmadı

SABUNCU VE ATALAY 495 GÜNDÜR TUTUKLU

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ise 495 gündür tutuklu. Şık'ın salondan çıkartılmasıyla birlikte geçtiğimiz duruşmada Atalay ve Sabuncu da savunma yapmamıştı. Avukatlar Şık'ın savunmasının kesilmesi üzerine mahkeme başkanı hakkında reddi hakim talebinde bulundular.

Duruşma tarihi ertelendikten birkaç gün sonra tutuklu olarak yargılanan gazetenin muhasebe çalışanı Emre İper tahliye edildi.  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Mor Beyin” programının altına yerleştirilen programları kullanmaları nedeniyle iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirilen 11 bin 480 kişiden biri olan muhasebe çalışanı Emre İper, avukatların yaptıkları itiraz üzerine 267 gün sonra tahliye edildi.

AB'den Cumhuriyet gazetesi için çağrı

KİME HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLDİ?

Gazete çalışanlarına yönelik iddianame, tutuklamalardan 156 gün sonra hazırlandı. Gazeteye yönelik soruşturmayı başlatan ancak daha sonra hakkında ‘FETÖ’ davası açılan Murat İnam’ın imzasının yer almadığı iddianameyi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba imzaladı.

İddianamede, Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan ayrı ayrı 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 11.5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın da “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 9.5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Ahmet Şık’ın ise “PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (HABER MERKEZİ)

Cumhuriyet gazetesine sanatçılardan destek