Cumhuriyetçi eski başkan yardımcısından Kamala Harris'e destek

George W. Bush döneminde ABD Başkan Yardımcısı olan Cumhuriyetçi Dick Cheney, başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday Trump karşısında Demokrat aday Harris'i destekleyeceğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken, farklı kişi ve kurumlardan adaylara destek açıklamaları da gelmeye devam ediyor. ABD'nin Cumhuriyetçi eski başkan yardımcılarından Dick Cheney, seçimde Demokratların başkan adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy vereceğini açıkladı. Cheney, George W. Bush'un başkanlık döneminde ABD siyasetinin önde gelen isimlerinden biriydi.

BBC'nin haberine göre, Cheney, yaptığı açıklamada, ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a işaret ederek, 'cumhuriyete şimdiye kadar Donald Trump kadar büyük bir tehdit teşkil eden hiç kimsenin olmadığını' söyledi. Cheney'nin kızı, eski Cumhuriyetçi vekil Liz Cheney de daha önce Teksas eyaletinde yaptığı bir açıklamada, babasının Demokratların adayını desteklemeyi planladığını söylemişti.

HARRIS'İN EKİBİNDEN AÇIKLAMA

Dick Cheney, kasım seçimlerine ilişkin açıklamasında, "O (Trump) seçmenler onu reddettikten sonra kendisini iktidarda tutmak için yalanları ve şiddeti kullanarak son seçimi çalmaya çalıştı... Onun bir kez daha iktidara gelmesine güvenilemez" ifadelerini kullandı. "Vatandaşlar olarak anayasayı korumak için ülkeyi partizanlıktan üstün tutma görevimiz var" diyen Cheney, "Bu yüzden oyumu Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e vereceğim" diye konuştu. Bu ifadeleri, Harris'in kampanya ekibi de memnuniyetle karşıladı.

Harris'in kampanya ekibinin direktörü Jen O’Malley Dillon, "Başkan Yardımcısı, eski başkan Cheney'nin desteğini almaktan gurur duyuyor ve kendisinin ülkeyi partisinden üstün tutmak için gösterdiği cesarete derin bir saygı duyuyor" diye konuştu. 

TRUMP'TAN CHENEY'E YANIT

Öte yandan, eski başkan yardımcısının kızı Liz Cheney de halihazırda Harris'e desteğini açıklamış durumda. Cheney, ABD Başkanı Joe Biden'ın seçildiği Kasım 2020 seçimlerinin ardından Trump destekçilerince düzenlenen Kongre baskınını soruşturma amacıyla kurulan Temsilciler Meclisi Komitesi'nde de görev yapmış, bu olayın ardından Trump'ın azli yönünde oy kullanan 10 Cumhuriyetçiden biri olmuştu. Cheney, 2022'de yapılan ara seçimde, Kongre'deki sandalyesini Trump'ın desteklediği adaya kaybetti. 

Eski başkan yardımcısı Cheney'nin Harris'e oy vereceğini açıklamasının ardından Trump'tan bu sözlere yanıt verdi. Trump, eski başkan yardımcısını 'alakasız ve önemsiz bir RINO' olarak niteledi. RINO, İngilizcede 'sadece adı Cumhuriyetçi' anlamına gelen 'Republican in name only' sözünün kısaltması. Trump, Cheney'nin Irak savaşındaki rolüne de işaret ederek kendisini 'bitmez, mantıksız savaşların kralı' sözüyle tarif etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)