Cumhuriyet'te karar günü

Cumhuriyet gazetesinin kaderini belirleyecek Cumhuriyet Vakfı seçimleri bugün yapılacak. Yönetim değişirse gazetede birçok ismin ayrılacağı konuşuluyor.

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesinde yönetim değişikliği için bugün toplantı yapılıyor. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı, mahkemenin kararını iptal ettiği 2014 yılındaki eski yönetim kurulu üyeleriyle bugün saat 14:00’te bir araya geldi. Vakıf yönetimi değişirse gazete yönetiminde de birçok ismin değişebileceği belirtiliyor.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR

Cumhuriyet Vakfı'nın 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulu seçiminin usulsüz yapıldığı iddiasıyla gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ve Mustafa Balbay'ın seçimin iptali için açılan davanın ardından yönetim kurulu değişikliği için bugün seçim yenilenecek. Gazeteye yakın kaynaklardan öğrenildiğine göre, çalışanlar arasında da görüş ayrılıkları mevcut. Bazı çalışanlar mevcut yönetiminin devamını, bazı çalışanlar da yönetimin değişmesini istiyor.

YÖNETİME TALİP OLANLAR SUÇLAYICI İFADELERDE BULUNMUŞTU

Yönetime talip olanlar arasında Cumhuriyet davasında tanık olarak dinlenen ve gazete yönetimi hakkında suçlayıcı ifadelerde bulunan isimler de yer alıyor. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanvekili Alev Coşkun ile eski yönetim kurulu üyesi İnan Kıraç da toplantıya katılacak.

MEVCUT YÖNETİM AZINLIKTA...

Öte yandan bugün yapılacak toplantıda gazetenin mevcut İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ile mevcut yönetimi temsil edenlerin 7’ye karşı 3'le azınlıkta kalabilecekleri öğrenildi. Gazeteye yakın kaynaklar, yönetim değişirse, gazetenin editöryal politikasının da değişebileceğini belirtiyor.

VAKIF DAVASI CEZA DOSYASINA GİRDİ...

Cumhuriyet gazetesine 2016 Ekim ayında 'FETÖ ve PKK adına suç işlemek' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma 2017 yılında değiştirilerek 'üye olmamakla birlikte yardım etmek'ten dava açıldı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, Hakan Kara ve Turhan Günay da dahil olmak üzere 14 kişi gözaltına alındı. Gazetenin o dönemki muhabiri Ahmet Şık, muhasebecisi Yunus Emre İper de daha sonra gözaltına alınarak cezaevine gönderildi.

Bu dosyada Cumhuriyet Vakfı'nın 18 Şubat 2014 tarihinde yapılan yönetim kurulu seçiminin iptali için açılan dava da ceza dosyasına girdi. Gazetenin avukatları, görülen duruşmalarda vakıf dosyasının bir ceza dosyasında yer almasının mümkün olmadığını defalarca belirtti. Ancak mahkeme heyeti bu iptal davasını delil olarak kullandı.

MAHKUMİYET KARARINDA EN TEMEL DELİL VAKIF SEÇİMLERİ OLDU

Alev Coşkun daha önce görülen Silivri'de görülen duruşmada, Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin seçim yapılmasına dair kararlarının uygulanmadığını belirtti. Bu davanın kendi açtıkları davayla ilgili olmadığını dile getiren Çoşkun, “Şu anda görülen dava bir ceza davası. Cumhuriyet Vakfı’nın sorumluluklarıyla ilgili bir ceza davasıdır. Bu davayla bizim açtığımız dava arasında en ufak bir ilişki yoktur. Bizim açtığımız iptal davasıdır. Biz bu tutukluluğun yanlış olduğunu söyledik” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Cumhuriyet davasında verilen mahkumiyet kararının gerekçesinde vakıf seçimine ilişkin dava en temel delil olarak gösteriliyor. Ayrıca ceza davası sırasında, Alev Coşkun’un hem vakıf davasını isimsiz bir yazıyla Cumhurbaşkanlığı'na ihbar ettiği, hem de emniyette ifade vermeye giderken yanına Cumhuriyet haberlerinden örnekler götürdüğü ortaya çıkmıştı.

VAKIF'TA NE OLMUŞTU?

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, Cumhuriyet Vakfı'na yeni yönetim kurulu üyeleri seçiminin yapıldığı 2014 tarihli yönetim kurulu toplantısının geçersiz olduğuna karar verdi.

Cumhuriyet Vakfı'nın eski yönetim kurulu üyeleri Alev Coşkun ve Şevket Tokuş ile eski denetleme kurulu üyesi Mustafa Pamukoğlu'nun açtıkları, siyasete girdikten sonra gazetedeki yazılarına son verilen eski CHP milletvekili Mustafa Balbay'ın da davacıların yanında "müdahil" olduğu dava, İstanbul 1. Hukuk Mahkemesi'nde görülmüştü.

İstanbul 1. Hukuk Mahkemesi kararına karşı Cumhuriyet Vakfı, İstinaf Mahkemesi'ne başvurmuştu. İstinaf Mahkemesi, 28 Şubat 2018'de yazdığı gerekçede 1. Hukuk Mahkemesi'nin kararını "usul ve yasaya uygun" bularak, Yargıtay'da temyiz yolu açık olarak onadı. İstinaf Mahkemesi kararını Yargıtay'a taşıyan Cumhuriyet Vakfı'nın dava sürecinde temyiz aşamasında da karar değişmedi. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kararı onadı. Yargıtay'ın kesin olan kararı uyarınca, Cumhuriyet gazetesinin yönetimini de tayin eden Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimlerinin yenilenmesi böylece gündeme geldi.