ÇYDD: Soyadı konusunda kadının eşitliği sağlanarak aile içi eşitlik korunmalıdır

ÇYDD, kadının soyadını kullanma hakkını engelleyen düzenlemeye ilişkin, "Bu durum, Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve temel haklara aykırıdır" açıklaması yaptı.

Abone ol

DUVAR - Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 9. Yargı Paketi’nde yer alan kadının soyadını kullanma hakkını engelleyen düzenlemeye ilişkin, “Bu durum, Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve temel haklara aykırıdır. Soyadı konusunda kadının eşitliği sağlanarak aile içi eşitlik korunmalıdır” açıklaması yaptı.

Derneğin açıklaması şöyle:

“Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), kadın-erkek soyadı eşitliğini sağlamak amacıyla vermiş olduğu karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile de örtüşmektedir. Bununla birlikte, iktidar partisinin TBMM’ye sunduğu yasa teklifi, cinsiyet temelli farklı işlemi devam ettirerek Anayasa Mahkemesi'nin kararına ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Teklife göre kadınlara sadece kendi doğum soyadlarını kullanma hakkı tanınmış, kocasının soyadını almak konusunda kadınlar özgür bırakılmamıştır. Bu durum, Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve temel haklara aykırıdır. Soyadı konusunda kadının eşitliği sağlanarak aile içi eşitlik korunmalıdır.”