D Vitamini doğurganlığı arttırıyor

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, D vitamini alan kadınların doğurganlık tedavilerinin yüzde 33 oranında daha fazla başarı sağlandığı anlaşıldı. Sardalya ve orkinos gibi yağlı balıklar, kırmızı et, ciğer ve yumurta önemli D vitamini kaynakları.

Abone ol

Zoe Sky *

Hamile kalmakta güçlük çeken kadınlar açısından D vitamini büyük önem taşıyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, D vitamini alan kadınların doğurganlık tedavilerinin yüzde 33 oranında daha başarılı olduğu görüldü.

Birmingham Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yüksek oranda D vitaminine sahip kadınların doğurganlık tedavisine daha iyi cevap verdiklerini saptadı. Bunun aynı zamanda yaz döneminde hamile kalma oranlarının daha yüksek olmasının sebebini de açıklayabileceği belirtiliyor. Güneş ışınları, doğal yoldan D vitamini almanın yollarından biri.

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Servisi daha önce hamile kadınlara düzenli olarak D vitamini almaları yönünde bilgilendirme yapmıştı. D vitamininin bebeğin gelişiminde faydalı olduğu düşünülüyor. Yeni bulgular gösteriyor ki; D vitamini aynı zamanda çocuk sahibi olmaya çalışırken de faydalı.

HAMİLE KALMA VE DOĞAL DOĞUM ŞANSINI ARTIRIYOR

Araştırmacılar, tüp bebek ve farklı doğurganlık tedavileri gören 2 bin700 kadının sonuçları üzerine çalıştılar. Daha önceki 11 çalışmadan sağlanan veriler, vücudunda yüksek oranda D vitamini bulunan kadınların yüzde 46 oranında hamile kalma şansları olduğunu gösterdi. Aynı zamanda, bu kişilerin normal doğum yapma ihtimallerinin yüzde 33 oranında daha fazla olduğu saptandı.

Kimi bilim insanları aynı sonuçları doğal yollarla almanın da mümkün olduğunu ifade ediyorlar. Birmingham Üniversitesi’nde üreme uzmanı olan Dr. Ioannis Gallos, kan testleriyle bir bağlantı bulduklarını ancak ek vitaminlerin doğrudan üreme oranını arttırıp attırmadığını test etmediklerini belirtiyor. Diğer yandan, tam zamanlı düzenli bir takibin D vitamini kullanımının yararına dair sonuçları doğrulayabileceğini belirtiyor. Doktor Gallos, “Kadınlar NHS tarafından verilen ulusal yönlendirmeye kulak vermeli ve düşük miktarda D vitamini almalılar. Ve eğer herhangi bir endişe duyarlarsa test yaptırmalılar. Ancak belirtmeliyim ki; rastladığımız önemli bir bulgu, hamile kalmakta zorlanan kadınlarda gördüğümüz ortak özelliklerden birinin vücutlarındaki D vitamini oranının düşük olmasıydı. Çalışmada kadınların sadece yüzde 26’sında yeterli miktarda D vitamini olduğunu gördük,” diyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREBİLİR

Araştırmacılar, D vitamininin bağışıklık sistemindeki tepkimeleri azaltabileceğini ve böylece hamileliğin en başında embriyonun rahimde yerleşmesinin kolaylaşabileceğini öne sürüyorlar: “Hamilelik oranlarında yaz ve sonbahar olmak üzere mevsimsel farklılıklar gözlemlendi. Bu olguyu açıklamak amacıyla pek çok hipotez ortaya atıldı ancak arkasındaki mekanizma henüz açıklanamadı.”

Sardalya ve orkinos gibi yağlı balıklar, kırmızı et, ciğer ve yumurta önemli D vitamini kaynakları. Ancak günümüzde giderek daha az insan bu gıdaları tüketiyor. İngiltere’de her beş kişiden birinde düşük D vitamini oranı gözlemleniyor. Vitamin hamilelik sırasında oldukça önemli ve bebeğin kemiklerinin gelişimi esnasında kritik önemde olduğu biliniyor. Öte yandan, oldukça az sayıda kadın NHS’nin tavsiye ettiği ek vitaminleri kullanıyor.

DOĞAL ÜREMEYE YARDIMCI GIDA ÖNERİLERİ

D vitaminine ek olarak alttaki gıdalar da öneriliyor:

Kompleks karbonhidratlar – Kompleks karbonhidrat kullanımınızı arttırın ve aşırı işlenmiş olanlardan kaçının. İyi karbonhidratlar tam tahıllı ürünlerden, lifli gıdalar olan meyve ve sebzelerden ve bakliyattan alınır.

Doymamış yağ – Trans yağlardan kaçının ve doymamış yağlar ile daha sağlıklı beslenin.

Protein – Bezelye, fındık, tohumlar, tofu gibi gıdalardan, kırmızı etten alacağınız miktarda protein alabilirsiniz. Bu gıdalarda daha az yağ ve daha az kalori bulunur.

* Yazının aslı  Natural News sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren:İdil Karşıt)