Dahinin gölgesinde bir dram

Laurent Seksik'in Eduard Einstein Vakası, raflardaki yerini aldı. Kitapta unutulmuş bir oğulun hikayesi anlatılıyor.

Abone ol

DUVAR - Eduard Einstein Vakası, okurları Almanya'da Hitler'in iktidarda olduğu, radyoların kin ve nefret dolu konuşmalar yayınlayıp Yahudilerin kökünü kazımaya çağırdığı bir döneme götürüyor. Büyük savaşın ayak sesleri duyuluyor; bu baskı ortamında kaderin birbirine bağladığı üç insan, kendi dramlarını peşleri sıra sürüklerken, ayakta kalma mücadelesi veriyorlar: Yüzyılın dâhisi Albert Einstein, eski karısı Mileva, oğulları Eduard.

KLİNİKTE GEÇEN YILLAR

Sürgündeki babasından ayrı bir çocukluk geçiren Eduard, Freud'a hayrandır ve ileride psikiyatr olmak ister. Ne var ki yirmi yaşında şizofreni teşhisiyle Burghölzli Kliniği'ne yatırılır. Kalan ömrü boyunca da bu hastalıkla cebelleşecektir. Annesi Mileva, 1948 yılında ölene kadar hep onun yanındadır ama babası Einstein'ın bu hastalıkla yüzleşecek cesareti yoktur. Eduard, çektiği acılara, korkunç tedavilere, yapayalnızlığına rağmen içindeki iyiliği korumak için uğraşır; nefret ettiği babasını bile hep mazur görmeye çalışır. 1965'te 55 yaşındayken ölür.

Laurent Seksik, Can Yayınları'ndan çıkan kitabında bir annenin ıstırabı; bir dâhinin, zaafından ötürü duyduğu utanç ve suçluluk duygusu; terk edilip unutulmuş bir oğulun acı dolu sesi… Dramın üç kahramanının iç dünyalarını anlatıyor.