DAKAH-DER eril şiddete festivalle direniyor

Dayanışmanın Kadın Hali Derneği, 1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Festivali düzenliyor. Festival programı hakkında bilgi veren DAKAH-DER Başkanı Selda Şenol, “Yas tutarak değil, kahkahalarımızla bu mücadeleyi kazanacağız” dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da faaliyet yürüten Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAH-DER), bu yıl 1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Festivali başlattı. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele yöntemleri geliştirerek dayanışma ağını büyütmek ve nefret cinayetleri konusunda politika üreterek karar alıcıları etkilemek amacıyla bu yıl birincisi düzenlenen festivalde paneller, film gösterisi ve konserlerle devam edecek. DAKAH-DER Başkanı Selda Şenol, 20-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek festival etkinliklerine bütün kadınların davetli olduğunu söyledi.

DAKAH-DER, esas olarak üniversiteli genç kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak üzere yaklaşık bir yıl önce Diyarbakır’da kuruldu. Dernek çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Selda Şenol, “Aslında bütün kadınların yaşadığı sorunlara duyarlılığı olan bir dernektir DAKAH-DER. Mesela 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için de 1 Mayıs için de program hazırladık. Ancak derneği kurarken önceliği üniversitede okuyan genç kadınlara verdik. Üniversitede okuyan genç kadınların toplu taşıma araçlarında, okulda ve yaşadıkları mahallerde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve çözüm üretmeyi hedefledik” dedi.

KADINLAR İÇİN GÜVENLİ ALAN

Üniversiteli genç kadınların aile baskısından, barınmaya, KPSS’ye hazırlanmaya kadar birçok sorunla karşılaştığını söyleyen Şenol, dernek kendilerini ifade edebilecekleri bir yer olsun istediklerini söyledi. Derneğin kurucuları arasında 3 üniversiteli kadının da bulunduğunu belirten Şenol, “Toplumsal cinsiyet meselesi hakkında bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Kadın çalışmalarında genellikle aile içinde şiddet ya da çalışan kadınların ataerkil denetim içerisinde uğradığı mobbing konuşulur. Ama okuyan kadınların da yaşadığı sorunlar var ve kendilerini ifade edebilecekleri bir, Aile içi şiddetin yanı sıra psikolojik şiddet, cinsel şiddet, flört döneminde karşılaştıkları dijital şiddet gibi meselelerde bilgilenelim ve bunların da farkında olalım istedik. Bu yüzden şimdiye kadar toplumsal cinsiyet eğitimleri, cinsel sağlık eğitimleri, cinsel şiddetle mücadele eğitimleri gerçekleştirdik. Bunların yanı sıra panellerde hazırladık. Bütün bu çalışmaları dernek çatısı altında yaptık ve bu dernek kadınların kendilerini güvende hissedebilecekleri bir alan olmasını hedefledik" şeklinde konuştu.

DAKAH-DER Başkanı Selda Şenol

DAKAH-DER’in toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili savunuculuk yaptığını ve yapanları desteklediğini belirten Şenol, “Cinsiyet ve cinsel kimliği sebebiyle şiddete maruz kalmış kadınlarla dayanışıyoruz. LGBTİ’lere yönelik oluşan nefret söylemleri ile mücadele ediyor ve LGBTİ dostu alanlar için politika üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

ROSA LUXEMBURG DESTEĞİ

Festivalle ilgili bilgi veren Şenol, festivali Berlin’deki Rosa Luxemburg Vakfı’nın maddi desteği ile gerçekleştirdiklerini söyledi. EĞİTİM-SEN, Mimarlar Odası, DTSO ve Mordem, Amed Şehir Tiyatrosu ise mekan desteğinde bulundu. Konserler ve paneller bu kurumların salonlarında gerçekleşecek.

Şenol, festival programıyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Festivali gerçekleştiriyoruz. Festival programı, mücadele yöntemleri geliştirerek dayanışma ağını büyütmek ve nefret cinayetleri konusunda politika üreterek karar alıcıları etkilemek amacıyla hazırlandı. Program, çeşitli alanlarda gerçekleşecek panellerle hep beraber güçleneceğimiz, mücadele yöntemleri üzerine konuşacağımız, kadın kadına eğleneceğimiz bir içerikten oluşuyor.”

Kadına yönelik şiddetin gündemden düşmediği bir ortamda düzenlenen etkinlikleri festival başlığı altında gerçekleştirmek fikrini sorduğumuz Şenol, “Kadın katliamlarının farkındayız ve buna karşı mücadele ediyoruz. Ancak yas tutarak değil, kahkahalarımızla bu mücadeleyi kazanacağız” şeklinde cevapladı.

Şenol, şöyle konuştu: “Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığa karşı mücadelemizde, kahkahalarımız bizim için bir mücadele biçimidir, kazanılmış bir zaferdir. Bu festivalle, erkek zihniyetin kadını toplumdan ötekileştirmesine, baskısına ve şiddetine karşı sesimizi olabildiğince yükseltiyoruz. 20-25 Kasım tarihleri arası Diyarbakır’da ki festivalimize tüm kadınları bu direnişin bir parçası olmaya davet ediyoruz.”

FESTİVAL PROGRAMI

20 Kasım’da “Dayanışma ve Emek” söyleşisi ile başlayan 1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Festivali programı şöyle:

20 Kasım

17.30

Dayanışma ve Emek Söyleşisi

Yer: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası

21.00 Xece Konseri

Yer: Diyar Galeria

21 Kasım

17.00

Diren Bayan, Diren Ayol! (Panel)

Yer: Mimarlar Odası

22 Kasım

17.30

Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim (Film Gösterimi)

Yer: Dakah- Der

21.00 – Çile Çekme Halay Çek (Swingamed)

Yer: Mordem Sanat Merkezi

23 Kasım

14.00

Tak Sepeti Koluna Herkes Feminizmin Yoluna (Panel)

Yer: Eğitim-Sen 1 Nolu Şube

17.00 – Cinsel Şiddetle Mücadele Kavramları (Atölye)

Yer: Eğitim Sen 1 Nolu Şube

24 Kasım

17.00

Nefret Sizin Aşk Bizim Olsun (Panel)

Yer: Tahir Elçi Salonu

21.00 – Cadının Pohçası – Esmeray (Oyun)

Yer: Mordem Sanat Merkezi