Danıştay hesap işletim ücretine 'devam' dedi

Danıştay 10. Dairesi, milyonlarca banka müşterisinden "hesap işletim ücreti" alınmasına devam edebileceğine hükmetti. Kararda "Söz konusu ücretin alınmasında hukuka aykırılık yok" denildi.

Abone ol

DUVAR - Bankaların aldığı ‘hesap işletim ücreti’ ile ilgili Danıştay 10. Dairesi’nde görülen davada karar çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) karşı açılan davanın dayanağını, tüketiciden alınan ‘hesap işletim ücreti’, ‘nakit avans ücreti’ gibi birtakım ücretlerin herhangi bir gidere dayanmadığı iddiası oluşturuyordu.

Dava dilekçesinde, söz konusu ücretin alınması için herhangi bir gider belgesinin de tüketiciye sunulmadığı belirtilen davada davalı konumdaki BDDK ise “Yönetmeliğin ilgili maddeleri iptal edilirse, bu masraflar faize yansır. Faiz belirlenirken, masraflar alınmıyor. Bankaların da maliyetleri var. Dava konusu düzenleme kanuna ve kamu menfaatine uygun. Davanın reddi gerekir” şeklinde savunma yaptı.

KARAR: HUKUKA AYKIRI DEĞİL

Davaya ilişkin daha önce tedbir kararı veren 10. Daire ise aynı konuya ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bozma kararı verdiğine işaret ederek, “Hesap işletim ücretinin alınmasında hukuka aykırılık görülmemiştir” yönünde karar verdi. Bankalar yılda yalnızca hesap işletim ücreti adı altında 10 milyar liraya yakın para alıyor. (HABER MERKEZİ)