Danıştay karar verdi, SGK açıklama yaptı: Yemek kartlarında son durum ne?

Yemek dışında başka amaçla kullanılan yemek kartlarına yüklenen tutarların günlük 158 TL'yi aşan kısmından prim kesilecek. Yemek kartlarının ne amaçla kullanıldığını nasıl tespit edileceği belirsiz.

Abone ol

DUVAR - Çalışanların yemek kartlarıyla ilgili son günlerde peş peşe gelişmeler yaşanıyor. o Danıştay'ın kararı doğrultusunda SGK harekete geçti ve yemek kartları konusunda mevzuatta değişiklik yaptı. Yemek kartları yemek dışında başka bir amaçla kullanılmazsa limit uygulanmaksızın prim kesintisinden istisna tutulacak.

Yemek dışında başka amaçla kullanılan yemek kartlarına yüklenen tutarların günlük 158 TL'yi aşan kısmından ise prim kesilecek.

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, konuyla ilgili sorulara yanıt verirken, "Yemek kartlarının yemek dışında başka amaçla kullanıldığının nasıl tespit edileceği ise belirsiz" dedi. Kıvanç'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

DANIŞTAY NE KARAR VERDİ?

"İşçiye verilen yemek parasının yemek kartı, yemek çeki veya yemek kuponuna yüklenmesi halinde yüklenen paranın nerede harcandığına bakılmaksızın günlük 240 TL’ye kadar kısmı vergiden istisna tutuluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda da 2022 yılından beri aynı uygulama vardı. Yemek kartı/çeki/kuponuna yüklenen yemek parasının istisna tutarını aşan kısmından prim kesilmiyordu.

Danıştay 10. Dairesi 2024 Mayıs ayında verdiği kararla ayrıma gitti. İşverenin yemek parasını işçiye yalnızca yemek bedelini ödemede kullanılmak üzere yemek kartı/çeki/kuponu gibi araçlarla ödemesi halinde, tıpkı işyerinde verilen yemeklerde olduğu gibi limitine bakılmaksızın prim kesintisinden istisna tutulması gerektiği yönünde karar verdi. 

SGK NE YAPTI?


SGK, Danıştay kararı üzerine konuyla ilgili yönetmelikte ve genelgede değişiklik yaptı. Buna göre, yemek kartı/çeki/kuponunun yemek bedeli ödemesi dışında nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılma imkanı olmaması halinde, bu kartlara yüklenen tutar ne olursa olsun prim kesintisi yapılmayacak.

Yemek kartı/çeki/kuponunun yemek bedeli ödemesi dışında nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılma imkanı olması halinde, sadece günlük 158 TL’lik kısma istisna uygulanacak, aşan tutar üzerinden prim kesilecek. 

DENETİMİ KİM YAPACAK?

Genelgede her ne kadar “yemek bedeli ödemesi dışında başka amaçlarla kullanılma imkânı olmaması halinde” şeklinde tanımlama yapılmışsa da kartın nerede harcandığını denetleyecek bir mekanizma bulunmuyor. Asgari ücretle çalışan işçinin yemek kartına ayda 10 bin lira yemek parası yüklenmesi, o işçiye iyilikmiş gibi görünebilir. Ancak, böyle bir uygulama gerçekte o işçinin ücretinin bir kısmının bordroda eksik gösterilmesi anlamına gelir. Bu da işçinin ileride daha düşük emekli aylığı alması sonucunu doğurur."

(ALINTI)