Dans etkinliğinde 3 çocuk öldürüldü: Southport'taki saldırı hakkında neler biliniyor?

İngiltere’nin kuzeybatısındaki bir kasabada çocuklar için düzenlenen Taylor Swift temalı dans etkinliğinde bıçaklı saldırı düzenlendi. Olayda üç çocuk yaşamını yitirdi.

Abone ol

DUVAR - İngiltere’nin Southport kasabasında dün düzenlenen bıçaklı saldırıda üç çocuk hayatını kaybetti. Saldırı, çocuklar için düzenlenen Taylor Swift temalı bir dans etkinliği sırasında gerçekleşti. Saldırıda altısı kritik durumda olmak üzere dokuz çocuk yaralandı, iki yetişkinin durumunun ise kritik olduğu açıklandı. Daha sonra yapılan açıklamada, saldırıda yaralanan bir çocuğun daha yaşamını yitirdiği bilgisi verildi. Polis yetişkinlerin çocukları korumaya çalışırken yaralandığını düşünüyor. Olayın ardından 17 yaşında bir erkek tutuklandı. Polis saldırıyı şimdilik terör olayı olarak değerlendirmiyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Southport kasabasında polis, 29 Temmuz Pazartesi günü yerel saatle 11.50’de Hart Sokağı'nda bir saldırı ihbarı aldı. Merseyside Bölgesi Polis Şefi Serena Kennedy olayı 'vahşi' bir bıçaklı saldırı olarak betimledi. Kennedy, iki çocuğun hayatını kaybettiği, dokuz çocuğun yaralandığını, iki yetişkinin durumunun ise kritik olduğunu açıkladı. Kennedy, iki yetişkinin çocukları korumaya çalışırken yaralandığını düşündüklerini ifade etti. Olay yerine 13 ambulans, özel ekipler, hava ambulansı ve doktorlar sevk edilirken yaralılar dört ayrı hastanede tedavi altına alındı. Ölü sayısı bugün üçe yükseldi.

SALDIRI NEREDE DÜZENLENDİ?

Saldırı 6-10 yaş grubundaki çocuklara hitaben düzenlenen Taylor Swift temalı bir yoga ve dans etkinliği sırasında meydana geldi. Merseyside idari bölgesindeki Southport kasabası İngiltere’nin kuzeybatısında yer alıyor. Southport, Liverpool kentinin 16 kilometre kuzeyinde, başkent Londra’ya ise 366 kilometre mesafede bulunuyor.

ŞÜPHELİ HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Merseyside polisi olayın ardından '17 yaşında bir erkeğin gözaltına alındığını ve bir bıçağa el konduğunu' teyit etti. Daha sonra yapılan bir açıklamada bu kişinin bıçaklama vakasıyla bağlantılı cinayet şüphesiyle tutukladığı belirtildi. Polis olayın şimdilik bir 'terör vakası' olarak ele alınmadığını ve halka daha geniş çapta bir tehdit olmadığını açıkladı. Olayla ilgili ikinci bir kişi aranmıyor. Gözaltına alınan kişinin Southport’un kuzeyindeki Banks isimli bir köyde yaşadığı belirtildi. Saldırganın amacı ile ilgili soruşturma sürüyor.

GÖRGÜ TANIKLARI NE ANLATTI?

Bir görgü tanığı saldırganın maske taktığını, olay yerine takside geldiğini ancak taksi ücretini ödemeyi reddettiğini söyledi. Hart Sokağı'na polisten kısa süre sonra gelen yerel gazeteci Tim Johnson sedyede yaralı bir kız çocuğu gördüğünü anlattı. Johnson sokakta ağlayan insanlar arasında yardım ekiplerinin de olduğunu ifade etti.

Bir görgü tanığı olay yerini "Hayatımda gördüğüm en kötü şeydi” sözleriyle tarif etti. Olay yerindeki birçok kişi sokakta küçük çocukları kanlar içinde gördüklerini anlattı. Bir kadının yoldan “Kızım bıçaklandı” diyerek koştuğunu aktardılar.

LİDERLER NE DEDİ?

İngiltere Başbakanı Keir Starmer saldırıyı 'gerçekten korkunç' olarak nitelendirdi. “Yaşadıkları acıyı ve travmayı hayal etmek neredeyse imkansız” diyerek hayatını kaybedenlere ve ailelerine başsağlığı diledi. Kral 3'üncü Charles, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan bir taziye mesajı yayınlayarak kendisinin ve eşinin 'derin şok' yaşadığını söyledi. Galler Prensi William ve Galler Prensesi Catherine taziye mesajlarında “Ebeveyn olarak, bugün Southport’ta yaralananların ve hayatını kaybedenlerin ailelerinin, dostlarının ve sevdiklerinin neler yaşadığını hayal bile edemiyoruz" ifadelerini kullandı.

(ALINTI)