'Danyel Ermeniydi, doğuştan suçluydu!'

KHK mağduru Eğitim-Sen'li öğretmenlerle göreve iade edildikten 1 gün sonra yaşamını yitiren Danyel Irgav'ı, 20 yıllık öğretmen arkadaşı Yaşar Kaygısız anlattı: Zor anların adamıydı. Biz Danyel ile birlikte 'çocuklar ölmesin' dedik. Bu topraklara yüreğini koyardı. Kayıplarımız artacak ama biz çocuklarımıza, renklerimizle döneceğiz...

Abone ol

DUVAR - Danyel Irgav, Eğitim-Sen Mardin Şubesi'nin Midyat üyesiydi. 8 Eylül'de açığa alınarak görevden uzaklaştırılan Irgav, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 3 bin 592 öğretmenin göreve iade edildiğini duyurduktan bir gün sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. 30 yıllık öğretmen Irgav'ı, arkadaşı sınıf öğretmeni Yaşar Kaygısız, "Danyel hoca saz çalardı, şiir okurdu, etnik kimliğinden öte bu topraklara yüreğini koyardı" cümleleriyle anlatıyor...

20 yıllık sınıf öğretmeni Kaygısız da, öğretmenlik hayatına Mardin Midyat'ta başlamış. O da KHK mağduru olmuş. Sosyal medyada bir karikatürü beğendi diye 17 Şubat'ta gözaltına alınmış, hakkında 'örgüt propagandası ve cumhurbaşkanına hakaret' davası açılmış, 29 Ekim'de de açığa dahi alınmadan doğrudan görevden uzaklaştırılmış.

Danyel Irgav gibi çocukları hep kendi evladı bildiğini anlatan Kaygısız, "Biz Danyel ile birlikte 'çocuklar ölmesin' dedik. Arkadaşım Danyel'i en son gördüğümde ona 'Yeter artık emekli ol, çok yoruluyorsun' dedim. O da 'Yok çocuklar bitirsin, Özlem atansın sonra emekli olurum' derdi'' diyor.

'ZOR ANLARIN ADAMIYDI...'

Kaygısız, Irgav hocanın Midyat'ta bulunan taş bir evin damında yaz aylarında saz çaldığını ve kendilerine şiirler okuduğunu söylüyor ve ekliyor: "Danyel, şarkılar söyler, şiirler okurdu, biz de ses yok ki eşlik edelim. Eşlik etmeyince bize 'yeteneksizler' derdi. Bir gün yanına oğlumu götürdüm, tarihini anlatmıştı. Oğluma hep 'Şimdiden tarihini öğren' derdi. Bayramlarda yanına gittiğimizde meslektaşlarına en güzel paskalya yumurtalarını ayırırdı."

Sosyal medyada bir karikatürü beğendiği için Yaşar Kaygısız hakkında hem dava açıldı hem de işinden oldu.

Danyel için, "Zor anların adamıydı" diyen Kaygısız, arkadaşının hayatını kaybetmesinin ardından çıkan bazı haberlerde, "Ermeni Irgav hayatını kaybetti" ifadeleri için şu yorumu yapıyor: "Her şeyden önce Irgav öğretmendi. Etnik kimliğinden öte bu topraklara yüreğini koyanlardandı. Danyel, Ermeni olduğu için doğuştan suçluydu!.. Derste olması gerekenler Danyel gibi ya ölüyor ya da evde oturuyor. Kayıplarımız artacak ama biz rengarengiz. Çocuklarımıza renklerimizle döneceğiz."