Darbe komisyonunda Kışanak gerilimi

TBMM Darbe Komisyonu, bu günkü çalışmalarına Gültan Kışanak gerginliğiyle başladı. Komisyona bilgi veren Hüseyen Gülerce, "Fethullah Gülen'in işgal planı 1985'te başladı" dedi.

Abone ol

Ceren Bayar Öner    

ANKARA - Meclis Darbeyi Araştırma Komisyonu bugünkü çalışmalarına Gültan Kışanak gerginliğiyle başladı. Komisyonun HDP'li üyeleri komisyonu terk etti.

Meclis Darbe Komisyonu'nun dün dinlediği HDP Diyarbakır Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın toplantı sonrasında Diyarbakır'da gözaltına alınması komisyonun bugünkü toplantısında gündeme geldi. Gazeteci Hüseyin Gülerce'nin dinleneceği toplantı öncesi Kışanak'a ilişkin gözaltı kararıyla ilgili konuşmak isteyen HDP'li vekillere izin verilmedi.

Komisyon Başkanı AK Partili Reşat Petek, HDP'li vekillere açıklama yapmak istiyorlarsa basın toplantı odasına gitmelerini söyledi. HDP'li vekillerse komisyonun dinlediği bir ismin, komisyon toplantısının hemen ardından gözaltına alındığını söyleyerek taleplerini yinelediler. HDP'li vekillerin açıklama yapma talebine CHP'li vekiller de destek verdi. Komisyon Başkanı buna rağmen toplantıyı başlatmak isteyince salonda tansiyon yükseldi.

Koşaner: FETÖ'cüleri ihraç edince 'TSK namaz kılanı atıyor' dediler

'SİZ DARBECİSİNİZ!'

Açıklama yapmalarına izin verilmemesi üzerine HDP'li vekiller salonu terk etmek üzere ayağa kalktı. Vekiller komisyon başkanını 'darbeci' olmakla itham etti. Meral Danış Beştaş, "Siz darbe yaptınız" darbe diye bağırdı. Petek ise, "Toplantıyı sabote etmeyin" diye yanıt verdi. AK Partili vekiller ise, "FETÖ ile bağlantınızı araştıracağız, egemen güçlerle bağlantınızı araştıracağız" diye bağırdı. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, “Siz söz vermiyorsanız ben basın mensuplarına konuşacağım” diyerek kameralara döndü. Bunun üzerine ise Petek kameramanların dışarı çıkarılmasını istedi.

HDP'li vekiller gerçek darbecilerin yargılanmadığını, komisyon başkan ve üyelerinin tarafgir davrandığını, Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek salonu terk etti.

PETEK'TEN AÇIKLAMA

Komisyonun AK Partili Başkanı Reşat Petek, HDP'li vekillerin komisyon salonunu terk etmesini "provokasyon" olarak nitelendirdi. Komisyon başkanı olarak keyfi bir harekette bulunmadığını ve usule uygun davrandığını iddia eden Petek, "Orada şahsıma ve komisyon üyelerine hitaben hakaret içeren, darbeci diyen, iftira atan sözcükler zikredildi. Kulağımı patlatırcasına 'siz darbecisiniz, Kışanak'ın gözaltı talimatını siz verdiniz' diyerek iftira attılar" diye konuştu.

Kışanak'ın gözaltına alınmasının yargı kararı olduğunu ve yargının soruşturmasına müdahalelerinin olmadığını belirten Petek, "Dün 3 saat Gültan Kışanak'ı dinledik. Gözaltı işlemlerinin toplantı devam ederken olduğunu da toplantı bittikten sonra öğrendik" dedi.

GÜLERCE: İŞGAL PLANI 1985'TE BAŞLADI

Gerilimin sona ermesinin ardından komisyon, gazeteci Hüseyin Gülerce'yi dinledi. Bir dönem cemaate ait Zaman gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği de yapan Hüseyin Gülerce, Gülen ile 5 yıl çalıştığını söyledi. Gülerce, Gülen'in şizofrenik bir yapısı olduğunu söyledi ve "Hitler’in de şizofrenik bir yapısı vardı ama bu adamın çok farklı kabiliyetleri vardı" diye konuştu.

Fethullah Gülen'in işgal planının 1985'te İstanbul'da FEM Dershaneleri'nin açılmasıyla başladığını ifade eden Gülerce, "Anadolu'nun en ücra köşelerinden en zeki öğrencileri buldular. Bu çocuklar Boğaziçi, ODTÜ yerine polis akademisini, harp akademisini tercih ettiler. Çok zeki oldukları için iyi yerlere geldiler" dedi.

'VİCDANIMIZI ONA EMANET ETTİK'

Gülerce, Gülen'i anlatırken, "Fethullah Gülen insanları liyakat easına göre seçmedi. Kendisine en çok itaat eden, kul köle gibi davranan insanları seçti" ifadesini kullandı. Kendisini de "Biz fikrimizi vicdanımızı ona emanet ediyorDuk. Gençtik anlamadık" diyerek savundu.

Cemaatte Fethullah Gülen'in dışında karar veren ve söz kesen kimse olmadığını anlatan Gülerce, Gülen'in Zaman gazetesinin, Samanyolu TV'nin ve FEM Derhaneleri'nin görünmeyen patronu olduğunu söyledi. Gülerce, Gülen'in kendisi, Fehmi Koru ve Zaman gazetesinin yöneticileriyle her hafta görüştüğünü, Zaman gazetesinin sayfalarının her gün Gülen'e fakslandığını, ondan onay geldikten sonra gazetenin basıldığını anlattı.

'CHP'YE OY VERMELERİ SÖYLENDİ'

Yerel seçimlerde Gülen Cemaatinin CHP'yi desteklediğini iddia eden Gülerce'ye CHP'li vekillerden itiraz geldi, iddiasını kanıtlaması istendi. Gülerce ABD'ye gittiğinde yanında bazı illerde CHP'ye destek verilmesi kararı alındığını duyduğunu anlattı.

Gülerce'ye "Neden 17-25 Aralık'tan hemen sonra değil de 5 ay sonra cemaatten ayrıldınız" sorusu da yöneltildi. O dönem kendisine karşı savaş açıldığını ve mobbing uygulandığını iddia eden Gülerce, "Tabanda bilinen bir insan olduğum için 14 Mayıs'a kadar onlara hitap etmeye çalıştım. Tabanı ikna etmeye çalıştım. Ama edemedim. Çünkü cemaatin tabanı en sevdikleri bile söz konusu olsa Gülen ne derse onu yaparlar" diye konuştu.