Darbeci askerler Meclis'ten 'gizlendi'

15 Temmuz askeri darbe girişimini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na darbeci askerlerle ilgili bilgi verilmedi. Milli Savunma Bakanlığı, bilgi sunmamasına 'mahkemelerin bağımsızlığını' ve 'soruşturmaların gizliliğini' gerekçe gösterdi. 

Abone ol

ANKARA - Milli Savunma Bakanlığı, Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun talep ettiği bilgi ve belgelerle ilgili yazısını Meclis'e gönderdi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık imzasıyla Meclis'e gönderilen yazıya göre, TBMM, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bombalayan F-16 uçakları İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığından kalktı. Radar kayıtlarına dayanılarak yapılan tespite göre, Asena01, Asena02 ve Asena03 isimli yakıt ikmal uçaklarına, 16 Temmuz'da saat 03.07 ile 05.33 arasında F-16 olduğu değerlendirilen uçaklar yaklaştı. Bilgi notuna göre yakıt ikmal uçaklarından F-16 uçaklarına 5 kez yakıt ikmali gerçekleşti.

Bakanlık yazısında, “16 Temmuz 2016 tarihinde yakıt ikmal uçaklarına yaklaşan trafiklerin yakıt ikmali yaptıklarına dair kesin bilgi bulunmamakla beraber yakıt ikmal uçakları ile birlikte izlendikleri süreler göz önüne alındığında havada yakıt ikmali yapmış olabilecekleri değerlendirilmiştir” denildi.

ASKER BİLGİSİ VERİLMEDİ

Milli Savunma Bakanlığı, Komisyonun darbe girişimine katılan askerlerle ilgili bilgi talebine ise yanıt vermedi. Bakanlık yazısında şöyle denildi:

"Talep edilen bahse konu terör örgütünün 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimine katıldıkları veya ilgileri sebebiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilen, tutuklu bulunan veya tutuksuz yargılanan kuvvet komutanlıklarından kurmay albay ve general rütbelerindeki subayların atama, kurs ve görevlendirme bilgileri dahil olmak üzere hizmet belgeleri, FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili cumhuriyet başsavcılıklarında yürütülen soruşturmalar, anayasanın 138. ve 5271 sayılı CMK'nın 157'nci maddeleri nedeniyle komisyonunuza sunulamamıştır.”

Anayasanın 138. maddesinde “Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi'nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz” deniliyor. CMK'nın soruşturmanın gizliliğini düzenleyen 157. maddesinde de savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir" deniliyor.