Darbeciler onu da vurdu: 'Her kesimin sevdiği' muhtar...

15 Temmuz darbe girişiminde “içindeki çocuğu hiç öldürmeyen” bir muhtar da öldürüldü… Acıbadem mahallesi muhtarı Mete Sertbaş o gece şiddetli çatışmaların yaşandığı Telekom binası yakınında darbeci askerleri ikna etmek için konuşurken bir yüzbaşı tarafından vuruldu.

Abone ol

Sadık Güleç  gulecsadik@gmail.com

DUVAR - "Mete Sertbaş Acıbadem mahalle muhtarıyım. İkinci dönemim. Yaklaşık otuz seneden beri muhtarlık ile uğraşmaktayım. Birinci dönemde mahallemizde aile hekimliği ile ilgili projelerimiz vardı. Onu gerçekleştirdik. Yol genişlemelerini yaptık. Şimdi mahallemizde tek yön çalışması var. Oda bitmek üzere..İkinci dönemde en büyük hedefimiz yeşil alan, çocuk parkı ve bir de Acıbadem Kültür Merkezi’ni gerçekleştirmek. Bununla ilgili belediye başkanı Sayın Hilmi Türkmen bize söz verdi. İkincisi Acıbadem'de çocuk parkı yok denecek kadar az. Caddenin bu tarafında yirmi, yirmi beş bin nüfus olmasına rağmen tek çocuk parkı var. Yeni dönemimde bu çocuk parkları ve kültür merkezi hedefimizin takipçisi olacağıma söz veriyorum" (1)

Seçimlerden hemen sonra yerel bir gazetenin çektiği videoda hedeflerini bu sözlerle anlatıyor Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş... Onunla ilgili son video ise Türkiye'nin kanlı bir darbe girişimi yaşadığı gece çekildi.

Darbecilerin o geceki hedeflerinden birisi, Üsküdar Acıbadem mahallesinde bulunan Telekom binasıydı. O gece çekilen videoda muhtar Mete Sertbaş'ın yolu kesen darbeci askerlerin başında bulunan subayla tartıştığı görülüyor. Mete Sertbaş bir askerle konuşurken hemen ardında bulunan subay silahını çekerek onu göğsünden vuruyor. Geriye dönüp biraz yürüyen Mete Sertbaş sonra yere yıkılıyor. Olayın görgü tanıkları tam üç saat muhtarın yerde kaldığını ve onu oradan almak isteyen mahallenin gençlerine onu vuran subayın "Ona yaklaşan ilk kişiyi vururum" dediğini aktarıyorlar. Belki hastaneye yetiştirilse kurtarılacak muhtar Mete Sertbaş saatlerce orada yatıyor. Aynı anda Telekom binası yakınlarında mahalle halkından iki kişi daha öldürülüyor.

MAHALLENİN GENÇLERİYLE BİRLİKTE TELEKOM BİNASI ÖNÜNDEYDİ

Acıbadem Mahallesi, darbe gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbeye karşı halkı sokağa çağırdığı gece, halkın sokağa çıktığı yerlerden bir tanesi... Ama Acıbadem mahallesi aynı zamanda darbecilerin hedefindeki iletişimin ana damarlarından Telekom binasına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle askerler Telekom binasının hemen önündeki caddeyi trafiğe kapatıyorlar. Mahalle muhtarlığı askerlerin el koyduğu Telekom binasının arkasında ona bitişik olarak bulunuyor. Darbeyi duyan mahallenin gençleri tankların bulunduğu caddede onları protesto etmeye başlıyor. Mete Sertbaş’ın askerler ile konuştuğu ve vurulduğu yer muhtarlıktan çıkan sokağın Acıbadem Caddesi ile kesiştiği noktada.

'BURAYA NİYE GELDİNİZ DERDİNİZ NEDİR?'

Yakın çalışma arkadaşı ve muhtarlık azası Emine Faizoğlu, Sertbaş’ın askerlere, “Kardeşim bu Acıbadem’in halkı böyle şeylere alışık değil. İnsanlar korkuyor. Siz buraya niye geldiniz, derdiniz nedir? Ben buranın muhtarıyım. Burası benim evimin yolu. Buradan geçemeyecek miyim” dedikten sonra vurulduğunu söylüyor. Bir başka mahalle sakini ise çatışma başladıktan sonra onun, insanların zarar görmesini engellemek için kesilen caddede, sıkışan trafikteki insanları, başka yollara yönlendirdiğini aktarıyor.

AK PARTİDEN HDP’YE HERKES ANMA YAPTI

“Burası belki beyaz Türk diye tabir edilecek insanların yaşadığı orta sınıf bir mahalle. Onu demokrat biri olarak tanıyorum” diyor bir başka mahalle sakini... Muhtar Mete Sertbaş ile ilgili çok farklı siyasi görüşlerden insanların birleştiği bir nokta var; “bütün siyasi görüşlerden herkesin saygısını kazanmış herkesin konuşabileceği biriydi.”

Acıbadem Parkı’nın imara açılmasına karşı eylemler düzenleyen Acıbadem Dayanışması’ndan Ertuğ Dinseven onun, toplantılar için yer aradıkları sırada kendilerine yardımcı olduğunu hatırlıyor. “Yeşil alanlar konusunda çok duyarlıydı” diyor. Ölümünden sonra çok farklı kesimlerden insanlar onun için öldüğü noktada her akşam anma düzenliyor. Mete Sertbaş için AK Parti ilçe teşkilatından, HDP’ye yakın Kadıköy Barış Bloku’na kadar bir çok farklı kesim anma yaptı.

AK Parti Acıbadem mahalle temsilcisi Semih Yeniçeri, “Onun siyasi kimliği hiç ön plana çıkmadı. Burada herkes için koşturan biriydi. O akşam da mahalle için ülkesi için oraya gitti. Mahalle’de herkesi tanırdı” diyor.

O İÇİNDEKİ ÇOCUĞU HİÇ ÖLDÜRMEDİ

Acıbadem Mahallesi’nin iki dönemdir muhtarlığını yapan Mete Sertbaş bu görevi babasından devralmış. Mahallede ne kadar sevildiğini gösteren en önemli örnek ise son seçimlerde karşısına hiç bir adayın çıkmaması… Tek aday olarak girmiş seçimlere… Yakın çalışma arkadaşı Emine Faizoğlu onu hiç büyümeyen bir çocuk olarak hatırlıyor; “O içindeki çocuğu hiç öldürmedi. Ben ona bazen takılırdım ‘deli dumrul’ diye... O da bana ‘içimizdeki çocuğu da öldürürsek hiç yaşayamayacağız.’ demişti... Çocukları çok seviyordu insanları çok seviyordu. Mahalle için ‘bir kültür merkezi bir de çocuk parkı yaparsak amacımı gerçekleştirmiş olacağım” derdi.

1- http://www.dailymotion.com/video/x1qkffi_acibadem-mahallesi-muhtari-mete-sertbas-kalem-gazetesi-roportaji_news?GK_FACEBOOK_OG_HTML5=1