Daron Acemoğlu kimdir?
Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'ın ardından Türkiye'ye Nobel ödülü kazandıran üçüncü isim oldu. Acemoğlu, ekonomi politik alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor.
DUVAR - İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü ulusların nasıl refah toplumlarına dönüşebildiği, üzerine çalışmaları nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verdi. Üç ekonomist ulusların zenginleşmesi konusunda, coğrafi ve ekonomik açıdan farklı özelliklere sahip ülkeleri kıyaslayarak, kurumların yapısının bu süreçte belirleyici faktör olduğuna ilişkin çıkarımlarda bulunmuşlardı.
Acemoğlu, Orhan Pamuk (2006 - Edebiyat) ve Aziz Sancar'ın (2015 - Kimya ) ardından Türkiye'ye Nobel ödülü kazandıran üçüncü isim oldu. Farklı araştırmalarda ABD’nin en etkili ekonomistleri arasında gösterilen Acemoğlu, iki kez iktisat alanında Nobel ödülüne aday olarak gösterildi.
Türk-Amerikan iktisatçı Daron Acemoğlu, 1967 yılında Ermeni bir anne-babanın çocuğu olarak İstanbul'da doğdu ve orada büyüdü. 1989'da İngiltere'deki York Üniversitesi'nde Ekonomi alanında lisans derecesi, 1990'da London School of Economics'te matematiksel ekonomi ve ekonometri alanında yüksek lisans derecesi ve 1992'de London School of Economics'te ekonomi alanında doktora derecesi aldı.
1993'ten itibaren ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Ekonomi Bölümü'nde akademik kariyer basamaklarında yükseldi. Bugün MIT Enstitütüs Profesörü olarak görev yapıyor. Aldığı çok sayıda ödül arasında 2005 yılında Amerikan Ekonomi Derneği'nin verdiği John Bates Clark Madalyası da var.
Acemoğlu ekonomi politik alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Uzun zamandır birlikte çalıştığı Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte yazdığı yüzlerce makale bulunuyor.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Robinson ile birlikte Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Çöküşü (2012) kitaplarını yazdı. Acemoğlu, 2011 yılında Amerikalı ekonomistler arasında yapılan bir ankette "60 Yaş Altı En Sevilen Yaşayan Ekonomistler" listesinde Paul Krugman ve Greg Mankiw'in ardından üçüncü sırada yer aldı.
2015 yılında Research Papers in Economics (RePEc) verilerine göre son 10 yılın en çok atıf alan ekonomisti seçildi.
(ALINTI)