Darpçı polislere para cezası, bekçilere beraat kararı

Tokat'ta trafik kontrolünden kaçan bir genci darp eden polisler hakkında açılan davada, görüntülere rağmen polislere 3 bin 740 TL para cezası verildi. Olaya müdahale etmeyen bekçiler ise beraat etti.

Abone ol

İZMİR - Tokat’ın Erbaa ilçesinde 8 Kasım 2019 tarihinde 'ehliyetsiz ve alkollü' olarak trafiğe çıktığı belirtilen 22 yaşındaki O.A. isimli sürücü, trafik kontrolünde polisten kaçtı.

Kovalamacanın ardından yakalanan sürücü trafik polisleri tarafından darp edildi. Çevredekiler tarafından telefonla kaydedilen görüntülerde O.A'nın, "Abi valla korktum, yemin ederim korktum" dediği ancak polislerin darp etmeye devam ettiği görüldü. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler on binlerce kişinin tepkisine neden oldu.

BEKÇİLERE BERAAT, DARPÇI POLİSLERE PARA CEZASI

Olayın ardından O.A.'yı darp eden polisler F.D. ve S.A.Y. hakkında “Kamu Görevlisinin Sahip Bulunduğu Nüfuzun Kötüye Kullanılması Suretiyle Kasten Yaralama” suçundan dava açıldı. Darp esnasında olayı gören ve müdahale etmeyen bekçiler D.K. ve T.C.S. hakkında da “Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi” suçundan dava açıldı.

Erbaa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan bekçiler beraat etti. Sanık polisler F.D. ve S.A.Y.'ye ise 3 bin 740 TL adli para cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

DİRENMEDİĞİ HALDE DARP ETMİŞLER

Diğer yandan kararda tanıkların ifadelerine de yer verildi. Polislerin ateş açtığını ve direnmediği halde O.A.'yı feci şekilde darp ettiğini anlatan tanıklar, şu ifadeleri kullandı:

“Olay günü evimde yatıyordum, silah sesleri duydum, önce önemsemedim, yat yat seslerini duyunca pencereye yöneldim, mağdurun elleri kelepçeli şekilde dizleri üzerine çöktüğü, üniformalı iki polis memurunun da mağdura hakaret edip küfür ettiklerini gördüm, bu esnada mağdur herhangi bir direnç göstermiyordu, 'Abi korktum, yapmayın' diye söylediğini işittim, diğer bekçi memuru olan şahıslar da iki üç metre uzaklıktaydı, olaya herhangi bir şekilde müdahale etmediler, video kaydı yapan kişi benim, bilgim ve görgüm bundan ibarettir, tanıklık ücreti istemiyorum"

SOSYAL MEDYADA POLİSLERE TEPKİ GÖSTERENLER HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI

Geçtiğimiz aylarda ise sosyal medyada yayılan darp görüntüsüne yorum yapan onlarca kişi hakkında ise herhangi bir şikayet olmamasına rağmen soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Emniyet Siber Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmanın ardından Erbaa Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Erbaa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce 12 Ağustos 2020 tarihinde kabul edildi. Genci darbeden polislerin "müşteki" olduğu iddianamede, sosyal medyada görüntülere tepki içerikli yorum yapanların “Kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan cezalandırılmaları istendi.