Darphane açıkladı: Yıl sonuna kadar 850 milyon adet 5 TL basılacak

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Darphane Daire Başkanı Şenol Yıldız bugüne kadar 20 milyon adet 5 milyon liranın tedavüle sokulduğunu açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Darphane Daire Başkanı Şenol Yıldız, "Tedavül para olan 5 lira piyasaya sürülmeye devam edilirken 20 milyon adedi geçti. 2024'ün sonuna kadar 850 milyon adet 5 liranın piyasaya sürülmesi hedeflendi" dedi. 

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Darphane Daire Başkanı Şenol Cumhuriyet'in ilanından sonra Mesrur İzzet Bey tarafından tasarlanan Türkiye'nin ilk madeni parasının 3 Ağustos 1924'te tedavüle girmesi nedeniyle basına değerlendirmelerde bulundu

AA'nın haberine göre Yıldız, günlük ortalama 2,5 milyar adet üretim kapasiteleri olduğunu dile getiren Yıldız, Kartal'daki yerleşkenin ise hem yeni kapasite oluşturduğunu hem de ana merkezin yedek hattı olduğunu ifade etti.

Yıldız, Cumhuriyet'in 100. yılı anısına 100 milyon 5 lira basılıp piyasaya sürüldüğünü belirterek, "Normal tedavül para olan 5 lira piyasaya sürülmeye devam edilmekte olup 20 milyon adedi geçti. 2024'ün sonuna kadar 850 milyon adet 5 liranın piyasaya sürülmesi hedeflendi. Yine benzer şekilde 400 milyonun üzerinde 50 kuruşta bir hedefimiz var. 7 milyon adet 25 kuruş üretim hedefi var. Bunlar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bize vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda konulmuş rakamlardır" diye konuştu. 

(ANADOLU AJANSI)