Davacı doğa savunucuları İliç’teki bilirkişi keşfine katılmadı: Delil karartıldı

İliç’teki siyanür faciasının çevreye zararının tespit edilmesini isteyen çevreciler bugünkü keşfe katılmadı. Şirketin delil kararttığını öne süren çevrecilerin keşfin ertelenmesi talebi reddedildi.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR – Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde cevher ayrıştırmak için kullanılan kimyasalların, yaşanan iki farklı kazadan sonra çevreye verdiği zararın tespit edilmesi amacıyla yapılan keşfe talepte bulunan çevreciler katılmadı. Erzincan Asliye Hukuk Mahkemesi bugün saat 11.00’de Çöpler Altın Madeni’nde delil tespiti için bilirkişi keşfi gerçekleştirdi. Ancak keşfin yapılmasını talep eden Sedat Cezayirlioğlu ve avukatı İsmail Hakkı Atal, son anda keşfe katılmaktan vazgeçti. Keşfe katılmamalarının gerekçesini davayı açan çevrecilerin, avukatı İsmail Hakkı Atal şirketin delil kararttığına dair bilgi edindiklerini bu yüzden keşfin ertelenmesi için başvurduklarını söyledi. Talebi reddeden mahkeme çevrecilerin katılmadığı zarar tespit keşfini gerçekleştirdi.

BİLİRKİŞİ KEŞFİNE KATILMADILAR

İçerisinde siyanür ve arsenik gibi 38 farklı kimyasalın bulunduğu atık havuzu ve siyanür borularında geçtiğimiz ay meydana gelen kazada tonlarca siyanürün toprağı ve suyu kirlettiği iddia edildi. İddialar üzerine harekete geçen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İliç’teki maden şirketine en üst sınır olan 16 milyon TL para cezası kesti ve madencilik faaliyetini durdurdu. Sedat Cezayirlioğlu’nun yıllardır kapatılmasını savunduğu Çöpler Altın Madeni’nde bugün delil tespiti için bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Bilirkişi keşfini Cezayirlioğlu talep etmişti. Fakat Cezayirlioğlu, avukatı İsmail Hakkı Atal ile birlikte keşfe katılmaktan son anda vazgeçti. Mahkeme tarafından belirlenen keşfe, harita, ziraat, inşaat, kimya ve jeoloji mühendislikleri alanında uzmanların katılacağı belirlenmişti.

‘ŞİRKET DELİL KARARTTI’

İliç Hükümet Konağı önünde heyete, tespit keşfine katılmayacaklarını anlatan avukat Atal, delil tespit keşfinin ertelenmesi gerektiğini söyledi. Atal, mahkeme heyetinin şirket yetkilileriyle birlikte keşif alanına gittiğini sözlerine ekledi. Atal, keşfin ertelenmesini neden talep ettiklerini şöyle anlattı: "Şirketin burada delilleri kararttığı bilgisini aldık. Bu yüzden bizim oraya gitmemiz bir anlam ifade etmeyecek. Hukuken bilirkişi heyetinin bize tebliğ edilmesi gerekiyordu. Fakat bu ‘normal’ şartlarda. Oranın temizlendiğine dair bilgi var. Sıradan bilirkişilerle orada keşif yapılmasının anlamı yok. Bakanlık yetkilileri de burada madeni açmaya çalışıyorlar. Onların ekmeklerine yağ sürmek istemedik. Siyanür artıklarını 10 gündür temizlemeye çalışıyorlar bunu biliyoruz. Teknik detaylara hakim değiliz fakat böylesi bir ortamda keşfe katılmazdık.”

Avukat Atal, delil tespiti için bilirkişi heyetinin daha uzman kişiler tarafından teknolojik aletler ile alanda bulunması gerektiğini söyledi ve bilirkişi heyetinde çevre mühendisi olmadığını hatırlattı.